Mostar Sevdah Reunion predstavlja novi  album i novi  koncept „Lady Sings the Balkan Blues”

0
Reklama

Dvanaesti album Mostar Sevdah reunion-a pod nazivom „Lady Sings the Balkan Blues” ugledao je svetlost dana i biće uvertira za novu turneju.  Nakon fenomenalnih  koncerata  održanih u  decembru  u Beogradu  i  Novom  Sadu možemo ih uskoro čuti u  Užicu  14.02. u Kulturnom  centru  i 15.02. u Domu kulture u Novoj Varoši “Jovan Tomić”.

Priča o Mostar Sevdah Reunionu počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent benda, snimio ansambl audio kasetu sa par numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima. To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo beg epizoda da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodela i patnju. Zatim su dali obećanje da će „cijeli svijet znati za sevdah“ – jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i snimili svoj prvi album Mostar Sevdah Reunion 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gde god da dođu.

Pesme na novom albumu „Lady Sings the Balkan Blues” govore o usamljenosti, devojci koja „usamljena leže i usamljena ustaje“, o starenju dok čekamo tu voljenu osobu, o „prvom koji joj je zapao za oko“, neželjeno dogovoreno brak, želje i snovi… o dubokoj ljubavnoj želji i čežnji. Tematski, ovde imamo kara-sevdah (*kara-sevdah :(turski) mračna ljubav (što znači – beskrajna ili slepa ljubav) album, određeni podžanr sa najdubljim emocijamai posebno zahtevnim izvođenjem. Poslednja pesma na albumu nova, autorska, snimljena u sećanje pokojnog pevača i prijatelja MSR-a, Milutina Sretenovića Sretu, sa kojim je trebalo da snime novi album. Pesma „Kad muzika prestane“ predstavlja ukras ovog albuma, sa posebnom, nažalost, žalosnom simbolikom.

Na ovom albumu dovoljno je reći da je  redovna postava MSR-a svirala: Mišo Petrović (solo-gitara), Sandi Duraković (ritam-gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas), a specijalni gosti Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke), a dama koja je svojim glasom oživela ovaj album je Antonija Batinić. Antonija  je devojka iz Kupresa, koja je postala popularna pjevajući rok, džez i bluz, a sa Mostar Sevdah Reunion-om nastupa na koncertima širom regiona i sveta. I nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ulaznice za predstojeće koncerte se mogu naći na blagajnama Kulturnog centra u Užicu i u Domu kulture u Novoj Varoši “Jovan Tomić”.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here