“Modra rijeka” legendarnih Indexa na specijalnom half-speed vinilu u Abbey Road Studios London

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Ima jedna modra rijeka
Valja nama preko rijeke…

…tako završavaju stihovi uvodne “Modre rijeke” koje recitira legenda jugoslavenskog pozorišta Fabijan Šovagović, a koja otvara remek-delo diskografije zvano “Modra rijeka” – najbriljantniji trenutak legendarnih sarajevskih Indexa. Konceptualno, album je nastao oko poezije jednog od najvećih jugoslavenskih pesnika Maka Dizdara. Ovo maestralno delo originalno objavljeno 1978. godine bez imalo dileme može stati uz bok najvećim svetskim izdanjima (progresivne) rock muzike.

Slobodan A. Kovačević, Fadil Redžić, Davorin Popović, Ranko Rihtman, Đorđe Kisić, Nenad Jurin i Tihomir Pop Asanović snimili su 1978. godine u zagrebačkom Jugotonu. Ton majstor bio je Mladen Rukavec, asistent/tehničar bio je Branko Podbrežnički, a mix je radio inženjer Ulrich Ulmann u münchenskom studiju Barbarossa. Producent albuma je Nikola Alexander Borota. Za “Modru rijeku” se odmah znalo da će biti najbolji i najvažniji album Indexa, odnosno nešto po čemu će se ova grupa najviše pamtiti. Ne samo pamtiti, nego ostaviti itekako nezaboravan trag koji je odavno otišao.

“Modru rijeku”, stoga, nemoguće je nadmašiti, ali kao i najveće svetske grupe zaslužuju najvažnije crtice muzičkih enciklopedija te posebnu brigu u daljim reizdanjima. Do danas je album dva puta reizdan i to na digitalnim formatima, a sada po prvi put u 33 godine i na 180 gramskom vinilu. U Abbey Road Studiju u Londonu urađen je specijalnom metodom nareza visokog kvaliteta half speed master koji je digitalno prenet s analognih stereo u originalnih u Zagrebu i Münchenu 1978. godine. Digitalni transfer visoke rezolucije radio je Goran Martinac iz Croatia Records Studija, a half speed master potpisuje Miles Showell iz Abbey Roada. Producent ovog projekta je Nikola Alexander Borota, a supervizor direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac. Sjajno likovno oblikovanje reizdanja, uz restauraciju originalnog omota Dragana S. Stefanovića gde se nalazi utkano delo jednog od najvećih svetskih grafičara i slikara Mersada Berbera, potpisuje Darko Kujundžić.

Ovaj diskografski poduhvat najveće je priznanje “Modroj rijeci” koja je sastoji od osam poglavlja kroz koja se provlače neverovatne kompozicije, one nežne i melodične, ali i one progresivne i dugosvirajuće sa završetkom u obliku instrumentalnog dragulja “More II” s čijim zvučnim valovima plovimo kroz večnu “Modru rijeku”.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket