Mladi srpski muzičari iz programa Muzika nade nastupili u Madridu

0
Reklama

Više od 140 mladih muzičara iz 17 evropskih zemalja, među kojima i 9 svirača iz Srbije, održalo je nezaboravan koncert 14. jula na sceni Auditorio Nacional de Musica u Madridu u okviru Omladinskog Orkestra Sisteme Evrope (SEYO – Sistema Europe Youth Orchestra). Izvedena su dela Baha, Sibelijusa, Holsta, Musorgskog i drugih velikana umetničke muzike, pod dirigentskim palicama četiri dirigenta: Etjen Abelina, Ron Dejvis Alvareza, Lare Diloj i Joane Sijeralte.

Koncert predstavlja svečanu završnicu šeste letnje orkestarske rezidencije koja je trajala od 7. do 15. jula u Madridu. Slogan “Sviramo da bismo promenili svet” predstavlja zajedničku misiju mladih svirača da kroz strast, posvećenost, saosećajost i odgovornost muzikom uzdižu sebe, jedni druge, a potom i čitavo društvo.

U svojim zemljama porekla, oni su deo lokalnih inicijativa inspirisanih „El Sistema“, programom, koje se zalažu da sva deca kroz težnju ka muzičkoj izvrsnosti ostvare svoj puni potencijal i steknu vrednosti koje favorizuju njihov razvoj i vrše pozitivan uticaj na bližu okolinu. Ovu ideju je u Venecueli pre više od 47 godina kreirao maestro Hose Antonio Abreu i od tada je ona doprinela poboljšanju života miliona dece i mladih u više od 70 zemalja. U Srbiji “El Sistema” program “Muzika nade” pokrenula je organizacija Music Art Project 2014. godine, kroz koji je prošlo više od 1500 dece iz 10 gradova, a ovo je četvrta SEYO rezidecija na kojoj mladi muzičari iz naše zemlje imaju priliku da nastupaju u najznačajnijim evropskim koncertnim dvoranama.

L. Deloj

Tokom svog boravka, mladi članovi SEYO-a intenzivno su vežbali, sarađivali i družili se na probama koje su vodili istaknuti muzički profesionalci iz Evrope, a posvetili su se, pored muziciraja, i promovisanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kroz orkestarsko iskustvo. Dan uoči gala koncerta 13. jula orkestar je održao i ulični performans (nastup iznenađenja) na užurbanom madridskom trgu Kolon.

Anđela Protić, klarinetiskinja 17god. – “U programu “Muzika nade” svi se trudimo da kroz muziku ostvarimo bolje životne šanse za naše vršnjake kojima je potrebna podrška, a koja su takođe deo našeg orkestra. Ovo je moj prvi SEYO i oduševljena sam koliko smo zajedno uspeli da postignemo za samo sedam dana. Bilo je tu mnogo zajedničkog rada, ali smo kroz to intenzivno iskustvo sklopili neraskidiva prijateljstva i ;ii mi se da smo se vratii i kao olji svira;i ali i olji ljudi.“

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here