Mlada muzička imena otvaraju 6. Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: Iva Lorens, Keni nije mrtav, Zoi

Bogata ponuda raznolikog sadržaja

0
Reklama


Bogata ponuda raznolikog sadržaja


NOVI SAD, 29. avgusta:   Iva Lorens, Keni nije mrtav, Zoi, neki su od mladih muzičara koji će nastupiti u posebnom muzičkom programu na šestom izdanju manifestacije “Kaleidoskop kulture” u Novom Sadu od 7. septembra do 15. oktobra.


Kao najbolji evropski trend brend u oblasti kulture ovogodišnji Kaleidoskop kulture biće realizovan u Distriktu i mreži kulturnih stanica.


Mlada regionalna muzička imena otvaraju Kaleidoskop kulture, pre svih mlada elektro pop dama Iva Lorens, koja je objavila svoj prvi album “Svitanje” u martu ove godine u izdanju kuće “Kontra”.

Mnogi je selektuju u žanr alternativnog popa.
Često je porede sa mladom pevačicom Lorde, ali i kultnom muzičarkom Kate Bush, jer smatraju da peva kao ova pop rok diva.

IVA LORENS


Iva Lorens je sarađivala sa svetski poznatim američkim pop pevačem Džejsonom Derulom (gostovao 2018. u Beogradskoj Areni), koji joj je bio mentor u okviru jednog projekta, tako da je od njega mladjana Iva puno toga usvojila i naučila.


Album “Svitanje” sadrži 10 pesama, osim naslovne tu su – “Vreme nek teče”, “Tračak nas”, “2 do 4”, “Tenzija”, “Udarci”, “Zima”, “Plešemo”, “Hej nisi više isti”, “Na afteru”.

Lorens je radila kao voditeljka MTV Adria, živela je i studirala u Berlinu (Nemačka).
Privukla je pažnju na domaćojmuzičkoj sceni neobičnim i snažnim vokalom, kao i atraktivnim spotovima za svoje pesme.

Imala je nastupe na 22. Exitu (2022), Domu omladine Beograda i mnogim mestima u većim gradovima, a publika ju je gledala na drugom izdanju obnovljenog festivala pop muzike “Beogradsko proleće” sa pesmom “Stranac” na sceni Mts Dvorane.

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu je najznačajnija umetničke smotre u ovom delu Evrope.
Čast da ovde nastupe imaće momci iz alternativnog pank rok sastava iz Kruševca – “Keni nije mrtav”, koje odlikuje izrazita energičnost i buntovnost kao jasno koketiranje sa pankom.
 Publika ih često svrstava i u pank rok segment.

 Bend “Keni nije mrtav” je izdao nedavno svoj prvi album “Ajmo da plešemo” (2021) koji promovišu svuda po Srbiji, imaju samostalne koncerte po Beogradu (Dom omladine), Srbiji (festivali Arsenal fest u Kragujevcu, Exit u Novom Sadu).

Grupu koja je sebi nadenula ime prema kontraverznoj američkoj animiranoj seriji “South Park”, čine: Mateja Đokić (gitara, vokal), Matija Pešić (bas-gitara, prateći vokal) i Sava Tomić (bubanj).

Zvukom često podsećaju na pank rok atrakcije „Green Day“ i „Foo Fighters“.
Predvodnici su novog alternativnog modernog rokenrol talasa u Srbiji.


Keni nije mrtav foto LiveProduction


Kaleidoskop kulture foto V. Veličković


Iako je prvobitno htela da bude blogerka, a bavila se i modelingom u Los Anđelesu, ona se ipak odlučila da se vrati u Srbiju i posveti muzici – Zoi.

Njeni singlovi zaludeli su ceo region prethodnih godina.
 Muzičarka Zoi iz Novog Sada poznata je po svom autentičnom stilu i vizuelno i narativno bogatim spotovima.  Time je opravdano jedna od najpoznatijih mladih muzičkih izvođačica kod nas.


 Svi oni biće deo muzičkog programa na otvaranju ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture od 8. do 10. septembra u novosadskom Distriktu.


Zoi Foto – V. VeličkovićPublika će takodje slušati poznate zvukove beogradskog sastava „Nataleé“, benda „Merina Gris“, berlinskog elektronskog muzičkog projekta „Verboten Berlin“, kao i di-džejeva Vladimira Aćića i Dejana Milićevića, Tijane T i Runy-a, Milane Nikić, Srđana Žikića i Vanje Bursać i Vojkana Bećira.

Osim toga, u Distrikt stiže i alternativni rok bend iz Beograda „Lira Vega“ kao i zvezda iz Litvanije – Elizabete Balčus.

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture predstaviće Ginisovog rekordera i jednog od najpopularnijih pijanista sveta, madjarskog umetnika Petera Bencea uz Vojvođanski simfonijski orkestar na Korzu, 7. septembra uz dirigenta Srboljuba Srbe Dinića, i premijeru multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ u Distriktu dan kasnije, uz još dva izvođenja 09. i 10.09.

Podsetimo, virtuoz na klaviru Peter Bence je već jednom gostovao u Srbiji, na jesen 2018. godine na velikoj sceni Mts Dvorane.NATALEE


LIRA VEGAKroz pet vrsta umetnosti, u Kaleidoskpu se spaja više od 300 umetnika, kao osvrt na važan jubilej – 100 godina Distrikta, tragom najznačajnijih umetničkih i društvenih događaja 20. i 21. veka.


Sve do 15. oktobra, dokle traje šesti Kaleidoskop kulture, više od 1000 domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih umetnika slaviće kulturu zajedništva i tokom pet nedelja, prikazati ono najbolje od pet vrsta umetnosti – izvođačke, vizuelne, primenjene, arhitekture i književnosti.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.PETER BENCEPet nedelja Kaleidoskopa kulture

Nakon četiri dana otvaranja, publika će ući u pet nedelja tokom kojih će kroz pet vrsta umetnosti više od 1000 autora slaviti kulturu zajedništva i odgovoriti na umetnički koncept „Neraskidive veze“.

Dobitnik najveće američke nagrade “Gremi” i jedan od najpopularnijih džez muzičara, Džejson Majls, svetski i srpski virtuoz na violini Stefan Milenković (inače uveliko živi i radi u Novom Sadu kao profesor na Akademiji umetnosti i umetnički direktor nove Koncertne dvorane), najznačajnija domaća i regionalna imena književnosti – Matija Bećković, Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Jasminka Petrović, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade, Danica Vukićević – svi oni su u selekciji programa šestog izdanja.

U selekciji gostovanja je i dobitnik “Prickerove nagrade”, Nobelovog pandana u arhitekturi, Alehandro Aravena, dizajneri Goran Edi Tadić i Slavimir Stojanović Futro, jedan od najznačajnijih mladih slikara – Aleksandar Bajunović.MILICA VUČKOVIĆJASMINKA PETROVIĆ


 Prva multimedijalna izložba o industrijskom nasleđu „Duh mesta“, izložba koja će prvi put, na jednom mestu, i u tom obimu, predstaviti dela velikana srpske umetnosti (Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjević, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović), izložba svetske naive, nesvakidašnje umetničke instalacije i drugo, ukrasiće ovogodišnju manifestaciju u Novom Sadu.

Kaleidoskop kulture je najprepoznatljiviji i najposećeniji događaj Evropske prestonice kulture, sa najvišim ocenama publike, koji bi više od 90 odsto posetilaca ponovo posetilo, a kvalitet programa navodi se kao glavni razlog posete, kako pokazuju nezavisna istraživanja sa Univerziteta u Novom Sadu.

Ivan Makragić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here