Miša Radivojević dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ na festivalu LIFFE (od 14. do 19. septembra u Leskovcu)

Bogata selekcija domaćih, regionalnih i inostranih ostvarenja

0
Reklama


Bogata selekcija domaćih, regionalnih i inostranih ostvarenja


BEOGRAD:  Leskovački internacionalni festivala filmske režije LIFFE u 16. izdanju biće održan od 14. do 19. septembra u Leskovcu pod sloganom „Akcija!”, najavila je direkcija te manifestacije 31. avgusta  u Press sali Mts Dvorane u Beogradu.  


Dobitnik nagrade festivala „Živojin Žika Pavlović“ ove godine je čuveni reditelj Miloš Miša Radivojević, kome će prestižno priznanje biti uručeno na samoj manifestaciji.


Radivojević se danas zahvalio na toj časti da on bude novi laureat nagrade koja nosi ime velikog režisera koga on neizmerno poštuje.


Zaista osećam da nekako nisam spreman za ovu nagradu. Za reditelja nema ništa veće od nagrade „Živojin Žika Pavlović“. Morate tada negovati sumnju da ovakvo priznanje možda niste zaslužili. Ne možete biti više ponosni. A onda se pitate – da li sam uspeo da otplatim sve te rate da bi osvojio ovakvu nagradu?“, istakao je laureat Miša Radivojević, autor kultnih filmova „Dečko koji obećava“, „Una“, „Ni na nebu ni na zemlji“.


Dobitnik nagrade smatra da je Živojin Žika Pavlović bio svima veliki uzor, njihova večna vatra, kao predstavnik Crnog talasa.

„Onda sa svojim filmovima svi mi obnavljamo sve vatre sa Žikinom velikom vatrom. Ogromna je čast da se nadjem medju laureatima ove nagrade kao što su – Slobodan Šijan, Rade Šerbedžija, Milčo Mančevski, Bogdan Diklić, Goran Marković, Goran Paskaljević. Srce mi treperi od sreće. Moraću malo da se saberem nakon ovog saznanja danas„, zaključio je Miša Radivojević, poslednjih decenija i godina poznat po filmskoj trilogiji „Budjenje iz mrtvih“, „Odbačen“ i „Kako su me ukrali Nemci“ i mračnoj mini seriji „Žmurke“.MIŠA RADIVOJEVIĆNa konferenciji je predstavljen glavni takmičarski program  ovogodišnjeg festivala. U konkurenciji za Grand prix „Živojin  Žika Pavlović” će biti prikazano osam najboljih filmova  regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića, koji se samo kratko javio putem video linka i pozdravio kolege i direkciju LIFFE-a.

Na konferenciji su govorili: Sanja Conić, direktor Kulturnog centra,  organizatora festivala, Darko Bajić, umetnički direktor  LIFFE-a, Uroš Tomić i Marko Sopić – reditelji, selektori programa “Divlji film”, Darja Bajić – predstavnik izbora za najbolju režiju mini TV serije i TV serije do 12 epizoda, Dragan Jović, direktor bioskopa Leskovačkog kulturnog centra (LKC), koji je predstavio ovogodišnju konkurenciju studenskog filma.Darko Bajić je prezentovao Glavni takmičarski program, i naveo da su u selekciji njegovi talentovani studenti, ali je u šali naglasio da nije u pitanju nikakva protekcija sa njegove strane.

Tako će publika u Leskovcu gledati srpske filmove debitantskih reditelja – „Indigo Kristal“ Luke Mihailovića (krimi priča, snimana u crno-beloj tehnici, imao u bioskopima više od 100 000 gledalaca), „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović (osvojio nagrade na dva festivala u Americi i na evropskim festivalima, laureat Nagrade publike na 51. FEST-u) i „Da li ste videli ovu ženu?“ tandema Matija Gluščević – Dušan Zorić (pobedio na 28. Festivalu autorskog filma 2022. u Beogradu).

Ostalih pet filmova stižu iz regiona – „Praznik rada“ Pjera Žalice (Bosna i Hercegovina, vidjen na 51. FEST-u), gde igra i Branka Katić, „Tragovi“ Dubravke Turić (Hrvatska, takodje bio na Festu), „Jahači“ Dominika Manceja (prikazan na FAF-u 2022), gde glumi Nikola Kojo, „Kajmak“ Milča Mančevskog (Severna Makedonija, bio na Festu) i „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića (Hrvatska, isto na Festu).


BRANKA KATIĆ


Gostujući filmovi su – „Escort“ nedavno preminulog hrvatskog režisera Lukasa Nole (1964-2022) i „Kino ljubav“ makedonskog autora Janija Bojadžija.

Žiri takmičarskog programa čine dva reditelja – Damjan Kozole (Slovenija) i Nenad Pavlović, (sin Živojina Pavlovića) i jedan glumac – Ljubomir Ljuba Bandović.

Predstavljen je i novi takmičarski program „Divlji film”, što čini izbor filmova reditelja iz celog sveta koji svojim autorskim stilom nastavljaju specifičan filmski jezik legendarnog reditelja Dušana Makavejeva.
Od ove godine glavna nagrada za režiju nosi njegovo ime – „Dušan Makavejev“.

Režiseri Uroš Tomić i Marko Sopić su predstavili ovu selekciju koju čine horor mjuzikl „Hello Dankness“ (2022) Sode Jerk (prikazan u Berlinu, film o 100 isečaka iz holivudskih filmova), „Lice meduze“ Melise Libertal iz Argentine (u stilu opusa Luisa Bunjuela), „The Sweet East“ (Kanski festival 2023) debitanski rad Šona Prajsa Vilijamsa (selektori ga porede sa „Sweet Movie“ (1974) od Makavejeva).

Takodje, biće prikazan i „Knjiga rešenja“ (The Book of Solutions) čuvenog autora Mišela Gondrija, o reditelju koji krade svoj film od producenata (bio u Kanu 2023 u programu „15 dana autora“), kontroverzna „Agra“ Kanua Behala iz Indije, koji podseća na Makavejev „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), „Buntovnica“ Šarlot Regan (Velika Britanija), omnibus „Teheranske priče“ i francuska crna komedija „Vinsent mora da umre“ (Kan 2023) Stefana Kastana.

Žiri selekcije „Divlji film“ čine značajna imena u svetu filma koji su imali veze sa Makavejevim: čuvena australijsko-italijanska glumica Greta Skaki, koja je igrala u njegovom filmu „Koka Kola Kid“ (1985), montažer Jan Dede sa kim je Mak saradjivao na ostvarenju „Sweet Movie“, kao i dokumentarista Rob Mos, koji je sa našim rediteljem predavao na Harvardu.

Još nije potvrdjeno da li će Greta Skaki doći i u Beograd, ili samo u Leskovac.


GRETA SKAKI


„Bilo mi je veliko zadovoljstvo poznavati Dušana Makavejeva, gledati ga kako radi sa studentima i izvlači uvek ono najbolje od njih“, istakao je Mos kao predavač 30 godina na Harvardu, u kratkom javljaju putem video linka. 

Darko Bajić je detaljno govorio o LIFFE- u.

 „Kako i kaže naš slogan „Akcija!“, mi i jesmo stalno u akciji dok pravimo festival LIFFE. Plan je da napravimo veći i značajniji festival, mada smo to i uspeli, ali uvek idemo još dalje. Kulturni prostor Jugoslavije predstavlja najbolje filmove koji utiču na evropsku pa i svetsku kinematografiju. Cilj je da stojimo pokretače „Kino kluba Beograd“ – Žiku Pavlovića i Dušana Makavejeva Maka. To je stvaralaštvo Crnog talasa koji po meni nikada nije ni prestajao“, naglasio je Darko Bajić.

Umetnički direktor je istakao da će u programu biti ukupno 40 filmova koji će zainteresovati medije i široku publiku iz cele Srbije i regiona, a i da Leskovčani uživaju u novim ostvarenjima.


„Film je san autora. Nikako ne može da se snima na brzinu. Moraju tako da se stvaraju kvalitetne igrane serije, o čemu će biti reči na našoj konferenciji reditelja. Producentima ćemo o tome pričati da se ne sme ništa raditi tako na brzaka. Reditelju mora da se obezbedi egzistencija, jer će on jedini snimati neki film po dve, tri godine. Neki drugi mogu raditi i nešto drugo, ali režiser samo snima film i mora da se poštuje. Smatram da film obogaćuje život
„, zaključio je Darko Bajić.DARKO BAJIĆ Foto Vladimir Živojinović


ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ


DUŠAN MAKAVEJEV


STEFAN ARSENIJEVIĆ


Darja Bajić iz producentske kuće “Magic Line” je najavila i program televizijskih serija, gde će više od 100 reditelja glasati za najbolje serije kao strukovni žiri, da se i one vrednuju u ovoj nevidjenoj hiperprodukciji. 


U toj selekciji će biti premijerno prikazane po prve dve epizode najnovijih TV serija – „Poziv“ Marka Đilasa, „Tunel“ Petra Ristovskog i „Tajkun“ – druga sezona, Jelene Gavrilović i Ivana Stefanovića.

Predstavljen je i takmičarski program studenskog filma koji konkurišu za nagradu „Radomir Baja Šaranović”, poznatog reditelja i dugogodišnjeg profesora FDU.
Predsednik ovogodišnjeg žirija je poznati reditelj Stefan Arsenijević, a uz njega su direktorka fotografije Maja Medić i glumac Miloš Vlalukin.

 LIFFE  će imati i bogat prateći program, gde su uključene i promocije knjiga „Kino – poeta velikog crnila“ grupe autora o Živojinu Žiki Pavloviću i „Malo iznad tla: Srdjan Karanović o svojim filmovima“ Stefana Arsenijevića.


Ivan MakragićTV serija „Tunel“


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here