Mini festival „Naši dani“ kao smotra predstava BDP-a počinje 7. maja u SNP-u

Izbor od pet novijih predstava teatra na Krstu

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

 

Izbor od pet novijih predstava teatra na Krstu


NOVI SAD, 26. aprila – Pet predstava Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) imaće priliku da pogleda publika na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, na novom mini festivalu „Naši dani“ koji će trajati od 7. do 11. maja, u okviru nedavno potpisanog sporazuma tri teatra – SNP, BDP i Novosadskog pozorišta.

Na programu festivala će biti ostvarenja iz najnovije produkcije BDP-a, kao što su „Fine mrtve d(j)evojke“, „Čitač“, „Ružni, prljavi, zli“, „Divlje meso“ i „Tiho teče Misisipi“.

Predstava „Fine mrtve d(j)evojke“, hrvatskog dramskog pisca i kompozitora Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, biće izvedena 7. maja na sceni „Pera Dobrinović“, u najstarijem srpskom teatru.

 Kroz priču o lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem s nerazumevanjem i predrasudama, autor dotiče niz neprijatnih, socijalnih pitanja, kako je urađeno i u istoimenom filmu u režiji Dalibora Matanića.

 „Susedstvo, u kom je par trebalo da ostvari sanjanu idilu, odigraće im posmrtni marš čije korake vrlo dobro i uigrano znaju sve komšije“, zabeležio je reditelj Patrik Lazić.

U predstavi igraju: Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević, Mladen Sovilj.

ČITAČ

 


Narednog dana, 8. maja, publika će gledati „Čitač“, prema čuvenom romanu nemačkog pisca Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića.

  Roman predstavlja analizu konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, i postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj.

 Snimljen je i nagrađivani film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet i Rejfom Fajsnom u glavnim ulogama, kada je glumica osvojila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu (2009).

 U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

RUŽNI, PRLJAVI, ZLI

 

Nedelja, 9. maj, rezervisana je za predstavu „Ružni, prljavi, zli“ prema scenariju istoimenog italijanskog filma Etore Skole, rediteljke Lenke Udovički.

   To je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima.
Glavni junak, jednooki Đaćinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove; poštene ili nepoštene, bez razlike.
Đaćinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa familijom. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on neprekidno ih zlostavlja verbalno i psihički.

 Igraju: Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Nina Janković/Dunja Stojanović, Slađana Vlajović.


DIVLJE MESOU ponedeljak, 10. maja publika će gledati najnoviju produkciji BDP-a „Divlje meso“, Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, čija je premijera bila u proteklu subotu, 24. aprila.  Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više verzija na scenama bivše Jugoslavije, a u Beogradu nije nikada igran, sve do sada.

Igraju: Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević i Aleksandar Jovanović.

Poslednji dan, prvog dela mini festivala „Naši dani“, 11. maj, biće u znaku dela „Tiho teče Misisipi“ po romanu dobitnika NIN-ove nagrade Vladimira Tabaševića, u režiji hrvatskog autora Ivice Buljana.

 Ovaj komad zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi i na sceni se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva.

Igraju: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša.

TIHO TEČE MISISIPI
Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će taj teatar uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru.

Beogradska publika će u novembru imati priliku da pogleda pet predstava SNP-a: „Bura“ Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ po romanu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića, „Tartif“ po Molijeru i „Krvave svadbe“ G. M. Lorke, obe u režiji Igora Vuka Torbice.

FINE MRTVE DJEVOJKE

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket