Miloš Šobajić 5. marta otvara Galeriju Kombank Dvorane

zložba i autobiografija "Mojih devet života" velikog umetnika

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Galerija Kombank Dvorane biće svečano otvorena 5. marta izložbom slika, skulptura i video rada savremenog slikara i svestranog umetnika Miloša Šobajića.
 
  U okviru otvaranja izložbe koja će trajati do 25. marta, ujedno će biti predstavljena i knjiga “Mojih devet života takođe Miloša Šobajića, u izdanju kuće “Vukotić Media”.

   Nova postavka će predstaviti sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih 10 godina, kao i slika koja je obeležila početak stvaralaštva umetnika u Parizu.
  Na izložbi će biti predstavljene i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope, a ta dela će ostati i predstavljati deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane.
  Na taj način ova ustanova kulture će odati posebnu pažnju umetniku i posvetiti prostor jednom od najvećih slikara današnjice.

 Miloš Šobajić je srpski i francuski umetnik, rođen 1945. u Beogradu, a diplomirao je Likovnu akademiju 1970.godine.
 Živi i radi u Parizu od 1972, a 2005. u Beogradu jedan je od osnivača Fakulteta za umetnost i dizajn pri Univerzitetu Megatrend, na kojem je profesor i dekan bio do 2014. godine.
  Gostujući  profesor je takođe bio na “Luxun Academy of Fine Arts” u Kini, gde je predavao slikarstvo od 2004. do 2006. godine.

  U veoma bogatoj karijeri imao je preko 80 samostalnih i čak 420 grupnih izložbi po svetu i njegova dela se nalaze u 40 svetskih muzeja.
  Dobitnik je i niza nagrada u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića.

 O ovom slikaru je objavljeno blizu 700 tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza – reportaža.

 Šobajić se bavi i pisanjem, tako je objavio prvu knjigu “Slikaj i ćuti” 2018. godine za kuću Vukotić Medija, a drugo delo kod istog izdavača mu je upravo izašlo – autobiografija “Mojih devet života”, koja će 5. marta biti promovisana.

   O delu Šobajića je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, čuveni Peter HandkeEdvard Lusi Smit i drugi autori.

 Samostalne izložbe imao je u prestižnim instituciama, muzejima i galerijama od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije. 

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket