Milica Stefanović proglašena za najbolju glumicu

Milica Stefanović proglašena za najbolju glumicu

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno


NJUJORK,
 30. marta – Kratki igrani film „Kada sam kod kuće“, autorke Ivane Todorović, na nedavno završenom Festivalu Društveno relevantnog filma (SR Socially Relevant Film Festival) u Njujorku osvojio je dva priznanja – nagradu Ženskog kritičarskog kruga i nagradu za najbolju glumicu, za kreaciju Milice Stefanović.  


Film govori o Mariji koja se, nakon nekoliko godina života u inostranstvu, vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva.  

 Film postavlja pitanja: Kako izgleda Marijin povratak? Kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom? Može li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jaca i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva?

Ivana Todorović, rediteljka filma, o ovom ostvarenju je rekla:  

Želela sam da film, kao i sama trauma, bude više telesan, bez puno reči  a da svima bude jasno što se događa. Suočavanje s traumom i nasilje u porodici  me već dugo intrigiraju jer ta trauma koja se dogodi detetu u detinjstvu, od strane njoj bliske osobe, nešto je što ta devojčica, a kasnije žena, mora čitav život nositi. Nažalost, o ovoj traumi deca retko kada govore svojim bližnjima. Kasnije ove žene, a često i muškarci koji su prošli kroz ovo iskustvo, imaju razne probleme u prihvatanju sebe, u svom ponašanju, a često to dovede i do samoubistva”. 

U glavnim ulogama su Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić, i Sara Dinić.  
 
Film je urađen kao master-rad na Fakultetu dramskih umetnosti a scenario je pisala Melina Pota. 

Direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, scenografkinja Emilija Orlić, a kostimografkinja Milica Radovanović.  

Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i kuće Blok Film, uz podršku Filmskog centra Srbije.  

Ivana Todorović  je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih filmova koje je snimala u Beogradu i Njujorku. Igrani film „Kada sam kod Kuće” (2019)  je prethodno dobio priznanje Future Film Award na prvom izdanju IFFBHLA (International Film Festival Bosnia Herzegovina Looks Around) u Parizu, održanom krajem prošle godine.  

 Osvojio je i Best Woman Film Award na Independent Shorts Awards festivalu  u Los Anđelesu, Best Student Film Award na Short to the Point festivalu u Bukureštu, i Honorary Mention na South Eastern European Film Festival u Los Anđelesu.

  Film je prikazan na Brooklyn Film Festivalu  i na  izložbi „The Principle of Migration” u galeriji The New York Foundation for the Arts u Njujorku.  


Dokumentarni filmovi Ivane Todorović „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”,  A Harlem Mother”, Rapresent” i  Svakodnevica romske dece u Bloku 71″ su prikazani na više od 150 internacionalnih filmskih festivala i osvojili su preko 20 nagrada. 

Rediteljka trenutno  završava dokumentarni film „Azil” i radi na novom igranom filmu.  

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket