Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva !

0
Reklama

Jednoglasnom odlukom Gradskog veća, Milan Mladenović, legendarni lider grupe Ekatarina Velika (EKV), posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, javlja Anadolija.

Ovo vredno priznanje glavnog grada Bosne i Hercegovine posvećeno je hrabrosti i odvažnosti čoveka koji je, kada su svi ćutali, podigao glas i pružio iskrenu podršku Sarajevu u jednom od najtežih perioda u njegovoj istoriji.

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a preminuo je 5. novembra 1994. u Beogradu. Dio detinjstva proveo je u Sarajevu uz koje je stao kada je 1992. godine počela opsada grada od strane tadašnje JNA i paravojnih srpskih formacija. U to vreme bio je jedan od retkih umetnika iz bivše Jugoslavije koji je digao glas protiv rata. Jednu od svojih pesama sa solo albuma “Angels Breath“ pod nazivom “Crv“ posvetio je 5. februaru 1994. godine, kada je u opkoljenom Sarajevu pala granata na pijacu Markale i usmrtila 68 civila te ranila 142.

Suosnivač projekta Ars Aevi Anur Hadžiomerspahić nagrađen je posthumno Plaketom grada. Dobitnici ovog priznanja su i akademik profesor doktor sc. Borislav Petrović i Vincent Tan za doprinos u oblasti obrazovanja i sporta.

Nagrada “Graham Bamford“ pripala je Pašagi Grbi – Paši, sarajevskom planinaru i spasiocu za iskazanu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

“Sarajevska pahuljica“ dodeljena je karatistkinjama Emini i Nejri Sipović, teniserki Amajli Kadrić i učenicima Druge gimnazije koji su se okitili zlatnim medaljama na STEM olimpijadi u Frankfurtu, istakli su iz Gradske uprave Sarajeva.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here