Metju MekKonahi: Još uvek u životu i karijeri nisam postigao svoj pravi potencijal

Morate shvatiti da kada glumim u filmu, ja izgovaram rečenice iz scenarija koje je neko drugi pisao, snimam delo koje neko drugi režira i vodi me kroz projekat, direktor fotografije snima moje lice kroz objektiv, i na kraju me neko drugi montira. Dakle, ima tih nekoliko filtera kroz koje ja prvo prolazim pre nego što izadjem pred publiku.

0
Reklama


Morate shvatiti da kada glumim u filmu, ja izgovaram rečenice iz scenarija koje je neko drugi pisao, snimam delo koje neko drugi režira i vodi me kroz projekat, direktor fotografije snima moje lice kroz objektiv, i na kraju me neko drugi montira. Dakle, ima tih nekoliko filtera kroz koje ja prvo prolazim pre nego što izadjem pred publiku.


 OSTIN, 25. aprila – Popularni holivudski glumac Metju MekKonahi (Matthew McConaughey) u ponedeljak, 24. aprila, tokom celog dana i noći prvi put je održao višečasovni onlajn program pod nazivom “Umetnost života” (The Art of Livin’) gde je istakao da smatra da još uvek nije postigao svoj pravi potencijal i maksimum u životu i karijeri.


 Uživo program besplatno za korisnike preko njegovog YouTube kanala i Facebook stranice, iz svog doma u rodnom gradu Ostinu, Teksas, počeo je u 10 sati prepodne po američkoj vremenskoj zoni, i tokom nekoliko sati, slavni glumac, laureat Oskara je premijerno predstavio sebe kao motivacionog govornika, neka vrsta “life couch”-a, savetnika za bolji život.


 MekKonahi je želeo da od svojih fanova izvuče njihov maksimum, da postignu što više u svom životu, da im probudi ogromne ambicije i pomogne im da ih (lako) ostvare.


 “Danas bih voleo da dok me gledate napravite tu razliku ko ste vi sada, a ko želite da budete, gde ste sada stigli, a gde želite da budete. Voleo bih da uvek uzmete mnogo više od života. Istina, ovaj program “Umetnost života” je nešto što nikada nisam radio, ništa slično”, otkrio je glumac rodjen u Teksasu, i pozvao sve “da uhvatimo još zelenih svetla zajedno”.


 Filmska zvezda se našla u ulozi domaćina za svoje gledaoce, oko 1.6 miliona fanova Amerike i širom sveta, koja je svojim savetima želela da pomogne mnogima da bolje žive, imaju samopouzdanja, te da život gledaju sasvim drugačijim očima. U početku je bilo izmedju 200 000 i 400 000 gledalaca, da bi se broj sve vreme uvećavao, kako je direktan prenos trajao.


 “Pitam sve vas ono najvažnije, a to je – zašto ste danas ovde, sa mnom, i putem interneta gledate ovo što ću da vam govorim sa svojim gostima? Pre svega, pitao sam i samog sebe – zašto sam ja ovde? Pa eto, možda zato što nisam skroz sasvim zadovoljan sobom, imam još puno toga da učim. Čini mi se da nisam dostigao onaj svoj pravi kapacitet i potencijal. Jednostavno, više bih voleo da postignem, a time ne mislim samo na karijeru”, objasnio je Metju MekKonahi.


 Gledaoci su tokom tih nekoliko sati stalno slali komentare na četu, koje je on uživo čitao i time odmah direktno davao neke savete onima koji žele da više budu kritični prema sebi, ali i sa više samopouzdanja.

 


Junak filmova žanra naučne fantastike “Kontakt” Roberta Zemekisa, “Medjuzvezdani” (Interstellar) Kristofera Nolana, “Serenity” Stivena Najta, “Mračna kula” (Dark Tower) prema romanu Stivena Kinga, ocenio je da ljudi danas moraju imati više hrabrosti da se upuste u ostvarivanju svojih želja i snova.


 “Recimo, vi želite da budete pisac, da napišete roman, ali niste još uvek nijedan red zapisali. Dakle živite u iluziji da biste postali književnik. Ili ambicija vam je da budete milioner, bogataš, ali ipak, ne biste da napustite svoj siguran posao koji radite od devet do pet. Znači, ponovo ste u iluziji. Hoćete da brojite milione, a i da imate istovremeno redovan posao, i plašite se da napustite to na šta ste navikli, da ne rizikujete ništa. Iluzija. Živimo onda u iluziji”, naglasio je MekKonahi, junak “egzistecijalne” krimi drame – serije “Pravi detektiv” (True Detective), da bi se ubrzo prisetio svog velikog filma koji ga je proslavio.


 Iako je bio zapažen u ostvarenjima “Dazed and Confused” (1994), “Boys on the Side” (1995), pravi proboj dobija sa filmom “Vreme za ubijanje” (A Time to Kill, 1996), reditelja Džoela Šumahera, prema istoimenom bestseler romanu Džona Grišama.
 


“Kada sam igrao u tom filmu te davne 1996. godine, za samo 72 sata postao sam neverovatno slavan, svi su me voleli, obožavali. Bio je dovoljan samo jedan vikend tokom te premijere da se ja pojavim u svim najvažnijim magazinima, da moje lice osvane na naslovnim stranama. Odjednom, svi su tada želeli da čuju moje mišljenje o svemu, iznenada su želeli da znaju sve o meni, samo na osnovu tog jednog filma “Vreme za ubijanje”. Govorili su mi neverovatne komplimente, kao to da sam ja spasio film. Hm, spasio film? Zaista nisam znao da je potrebno u Holivudu da se film spašava”, govorio je u ponedeljak MekKonahi o tom filmu gde igra advokata u vremenu rasizma, a barem još jednom će imati rolu advokata u trileru “The Linkoln Lawyer” (2011).  


 Glumac je priznao da ga je tolika slava uhvatila nespremnog, bio je veoma zbunjen, imao je toliko neodgovorenih pitanja, nije ni olekivao niti se nadao da preko noći osvoji Ameriku, svet, Holivud, te se stalno pitao da li on to zaista zaslužuje, i čudio se – “zašto baš ja?”.


 Taj film je bio zanimljiv po tome što je do tada manje poznati Metju MekKonahi dobio glavnu, superiornu ulogu, pored velikih afirmisanih glumaca kao što su Sandra Bulok, Kevin Spejsi, Semjuel L. Džekson, Kifer Saterlend, Donald Saterlend, Ešli Džad, i drugi.

 

Usled ogromne popularnosti, glumcu je bila neophodna pauza, tako da se odlučio da se skloni od svetlosti pozornice i reflektora na neko vreme, te je otišao u jedan manastir daleko od Holivuda, u Novom Meksiku, da se ispovedi, pronadje sebe, da otkrije identitet svoje nove ličnosti. Imao je priliku da dugo priča, zapravo vodi monolog sa jednim monahom, koji ga je samo slušao, reč nije pustio, dok se MekKonahi “praznio”, otvarao dušu kroz svoju priču da nije siguran koliko mu prija nezaustavljiva slava, naslovne strane na sve strane, toliko poslovnih ponuda, jer i dalje mu nije jasno zašto on, te da li zaslužuje ovoliki trijumf.


 “Danas ne verujemo ni svojim najbližim komšijama. Dakle dotle smo došli da nam ni susedi u zgradi, kući, ulici, nisu bliski. To je veoma tužno i poražavajuće. Moramo da se rukujemo prvo sa samim sobom, a onda i sa drugima”, ocenio je MekKonahi, koji je komercijalni uspeh doživeo sa akcionim filmovima tipa “Sahara” sa Penelope Kruz, ili romantičnim komedijama (“Kako izgubiti momka za 10 dana”, “Failure to Launch”, “The Wedding Planner”) ili drame “Amistad” Stivena Spilberga.

Osim MekKonahija, koji je osvojio Oskara za glavnu izvanrednu ulogu u drami “Poslovni klub Dalas” (2013), ponedeljak u online prenosu dogadjaja “The Art of Livin” obogatili su i gosti – Din Graciozi, Toni Robins, Trent Šelton i Marie Forleo, svi redom veoma poznati, decenijama uspešni motivacioni govornici.

Svako od njih je imao svoj prostor od barem 30-40 minuta solo, i u razgovoru sa MekKonahijem. Oni su se svi odlučili da pomognu gledaocima da postignu više i da žive u osobi koje žele biti.


 Metju MekKonahi je napisao i knjigu “Roadtrip Workbook”, gde je analizirao svoje ideje, savete, da pruži ljudima utehu da mogu lako postići sve što su zamislili u životu, o čemu je govorio juče, što je naišlo na veliko odobravanje vrhunskih life couch profesionalaca.


 Gosti su ga nahvalili da je ove večeri prvi put zapravo bio – ono što jeste.


 “Naravno, sve ovo danas je sasvim drugačije. Morate shvatiti da kada glumim u filmu, ja izgovaram rečenice iz scenarija koje je neko drugi pisao, snimam delo koje neko drugi režira i vodi me kroz projekat, direktor fotografije snima moje lice kroz objektiv, i na kraju me neko drugi montira. Dakle, ima tih nekoliko filtera kroz koje ja prvo prolazim pre nego što izadjem pred publiku. Danas ovde, svega toga nema, ovde sam samo ja, Metju MekKonahi, pred vama”, sa zadovoljstvom je istakao slavni filmski glumac, koji će u julu mesecu, u nekom manjem formatu, ponovo učestvovati u ovakvom online dogadjaju kao motivacioni govornik.

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here