“Metal na klaviru” pijanistkinje Zorane Vladisavljević sinoć u UK Vlada Divljan (24.12.2019.)

0
Reklama

(Ne)Podnošljiva lakoća stvaranja muzičke magije

    Neobičan je i zanatski vešt koktel klasične i hevi metal muzike, i već samo po sebi dovoljna je atrakcija kada se čuje da neki umetnik tako nešto spaja i stvara, u šta se publika uverila sinoć na koncertu “Metal na klaviru” Zorane Vladisavljević, na sceni Ustanove kulture Vlada Divljan. Na bini je pre izlaska umetnice već bio postavljen klavir, odmah pored klavijature, u sredini gitara na podu ispred stolice, a skroz desno – bubnjevi. Dakle, spektakl u najavi. Samo čekamo učesnike.
    Izašla je dama na scenu uz gromoglasan aplauz i odmah se obratila prisutnima:


     “Hvala vam svima što ste došli. Ja nisam spremila neki govor. Samo bih vam rekla da ćemo u prvom delu programa ove večeri imati autorske kompozicije koje stvaramo sestra i ja u bendu “Difficult One”. Ostatak koncerta biće svima dobro poznate pesme koje ćete verujem prepoznati” – nadahnuta i uzbuđena pred sam početak muzičke avanture bila je Zorana.      Prionula je umetnica muziciranju na klaviru, posvećena oštrim, dinamičnim, snažnim melodijama koje komponuje u tandemu sa sestrom, i posle svake numere naravno dobija aplauz u dosta punoj velikoj sali. Skromna i prirodna, puna treme, muzičarka je ustajala da se pokloni od srca svojim ljubiteljima.
     Dalje su se na magičnom klaviru nizale kompozicije legendarnog sastava Metallica po kome je pijanistkinja uveliko poznata zahvaljujući svojim zapaženim koncertima tokom ove i prošle godine na scenama Studentskog kulturnog centra (SKC) , kluba “Petak” i Doma kulture Studentski grad (DKSG). Publika van prestonice upoznala je njeno stvaralaštvo u Novom Sadu – festival Piano City u Dunavskom parku, ali i Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu Kučevo. Svo znanje i iskustvo pred tolikom publikom Zorana je primenila i ovde, ali je opet imala manji grč u stomaku, nije bila skroz opuštena, možda joj je previše stalo da se i ove noći pokaže u najlepšem i najboljem mogućem muzičkom svetlu. Klavir pod njenim rukama zvuči apsolutno maestralno, u to nema dileme, svaka numera je odsvirana na uzvišen način. Isto tako i klavijature odmah pored nje, postaju briljantan instrument kojim ona diriguje.


    Tako se Zorana prepustila čuvenim naslovima poput „One“ ili „Master of Puppets” (Metallica), a onda je prešla i na druge hevi metal grupe koje voli – System of a Down – pesma “Aerials”, a tu je posebno i grupa Tool – “Sober”, čiju karijeru veoma voli i uvažava. Očekivalo se da će krenuti sa repertoarom kultnog sastava Iron Maiden, po čemu je takođe mlada umetnica poznata, ali to se na žalost nije desilo.
   Umesto toga, Zorana najavljuje svog važnog gosta – bubnjara Dejana Jacića, koji je svakako bio potreban ovom HM događaju, i odmah je raspalio u duetu sa zvezdom večeri na kompoziciji “Fade to Black”, jako dinamično, kao da je uleteo u sred nekog rock koncerta.Dugačke deonice se razlivaju po pozornici, i bubanj sa klavijaturamaizgleda da je savršena kombinacija, nikadnije bolje zvučala.I dalje je tu prisutan repertoar i katalog Metalike sa delom – “Seek & Destroy”. Ume Zorana u potpunosti da se unese, da ne diše dok ide prstima po dirkama, poskakuje celim telom, odskače od stolice koliko se unese u samu srž izvođenja, puna elana, poleta, inspiracije.

Završila je Zorana master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na klavirskom odseku, u klasi profesora Vladimira Ogarkova, tek da podsetimo, jer smo imali već priču o njoj kod nas na “Music Pocket” magazinu. Muzika nije jedino polje njenog interesovanja, jer je ova dama trenutno student prve godine doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu, a bavi se i filmskom muzikom, zanima je i montaža. Već sa devet godina je počela da svira klavir, što se na stejdžu jasno vidi i oseća. Ona je tu majstor, vlada scenom i klavirom, čak je i snimila spot za pesmu, opet Metalike – „The Day That Never Comes” gde je dokazala da, osim briljantnog sviranja na klaviru, ume odlično da se snalazi i na bubnjevima. Moguće zbog tog spota, deo publike je verovatno očekivao da se i ona lati palica i napravi buku na bubnjevima, ali ovaj put Zorana se držala svog klavira, odnosno i klavijature. Pred kraj predstavila je i sestru Valentinu, koja je izašla kao drugi gost, da sa onom bas gitarom na sred bine, o čemu smo pisali na početku ove naše priče, zaigra žestoko na opasnoj muzičkoj pozornici. Zorana je Valentinu najavila kao osobu koja tek stasava u svetu muzike, a ona je opravdala očekivanja zahvaljujući sjajnoj izvedbi na gitari. Magičan trio – klavijature, bas gitara i bubanj bio je pravi HM rock show na sceni i oduševio je celu salu istinskih ljubitelja maštovitog spajanja naizgled nespojivih muzičkih žanrova i instrumenata. Šteta što gosti nisu i ranije ili duže barem bili prisutni na bini, nego ubrzo svi napuštaju prostor.

     Istina, na jedan kratak bis se vratila Zorana, a publika je tražila i očekivala još, više, znatno dužu minutažu. Ipak, to se ovog puta nije odigralo, u skoro 70 minuta Zorana je završila svoj program, ostavljajući pomalo prazninu u osećanju da koncert deluje kao naglo presečen i nezavršen. Možda u nekom sledećem poglavlju, nastavku, muzičkoj ispovesti i pripovetki, Zorana će pružiti više biseva i svakako duže uživanje u muzici.
    Samo da ne zaboravimo, Zorani je sinoć bio i rođendan, možda ju je zato na momente trema savladala, i zato – srećan rođendan od srca želimo! Mnogaja ljeta!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Fotografije: Press

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here