Međunarodni master klas Stefana Milenkovića tokom jula u Čačku

Profesor Milenković dve nedelje podučava najveće talente klasične muzike

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno
Profesor Milenković dve nedelje podučava najveće talente klasične muzike


ČAČAK, 12. aprila – Svetski poznati violinista Stefan Milenković i nacionalna platforma “Srbija stvara” (Serbia Creates) uz podršku Turističke organizacije Grada Čačka, organizuju Međunarodni master klas violine u Srbiji, na koji se zainteresovani umetnici mogu prijaviti do 1. maja.

   Nakon pristiglih prijava, profesor Milenković će 31. maja odabrati 10 najboljih kandidata, koji će u od 2. do 17. jula ići na dvonedeljni program u muzičkoj školi “Vojislav Vučković” u Čačku.  Violinski kamp namenjen je talentovanim učenicima i studentima klasične violine širom sveta.

  “Izuzetno sam uzbuđen što ću u Srbiji održati intenzivan specijalizovan violinski kurs. Želja mi je da polaznici ovog kampa dobiju veoma temeljno i sveobuhvatno znanje koje će im koristiti u svim dimenzijama njihovog violinskog i umetničkog razvoja”, istakao je Milenković.

“Takođe, polaznici će primiti zdrave i praktične principe korisne za samouveren život i kormilarenje fascinantnim, ali i veoma zahtevnim svetom muzičkog biznisa”, objasnio je svetski priznati violinista.  

“Veoma mi je drago što je ovaj kurs organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom “Srbija stvara”, čiji sam kreativni ambasador, jer je upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj smo zajednički posvečeni. Jedva čekam i vidimo se u jul”, poručuje Milenković, koji se vratio posle toliko decenija iz Amerike da nastavi život u Srbiji.

23.07.2015., Otok Lokrum, Dubrovnik – Srbijanski violinist Stefan Milenkovic u drustvu supruge Grozdane dolazi na generalnu probu uoci nastupa na glazbenoj manifestaciji Lokrumske veceri – glazba kraj mora. Stefan i Grozdana vjencali su se prije godinu dana u Key Westu, na Floridi. Zbog njegovih koncerata posljednjih godinu dana stalno su na putu pa se osjecaju kao da su na medenom mjesecu.
Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

 


Program dvonedeljnog kampa kreirao je upravo Stefan Milenković na osnovu više od 20 godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku, ali i na osnovu raznih edukacija koje je i sam pohađao.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.   

Polaznici master klasa imaće svakodnevne teorijske i praktične grupne i individualne časove sa profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

   Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja master klasa svi zaintersovani mogu pronaći na zvaničnoj veb stranici Stefana Milenkovića – www.stefanmilenkovich.com.

 

Ponosni smo što se nakon uspešne višedecenijske međunarodne karijere vanserijski talenat poput Stefana vratio u Srbiju i odlučio da podeli svoje znanje i veštine sa mladim talentima i budućim velikim imenima klasične muzike”, naglasila je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara.

Ona je istakla da će ovaj prvi u nizu zajedničkih master klasova violine u Srbiji svakako doprineti razvoju domaće scene klasične muzike i unaprediti je edukacijom mladih, ali pre svega doprineti pozitivnom predstavljanju Srbije u svetu.

  “Stefan Milenković je gotovo od samog osnivanja kreativni amabasador platforme “Srbija stvara” i do sada je na najbolji način u svetu predstavljao svoju državu kao zemlju talentovanih ljudi, a sada i kao zemlju u koju se talentovani ljudi vraćaju da rade i stvaraju”,
zaključila je Ilić.

Nacionalna platforma “Srbija stvara” je krovno, međuresorno telo čija je misija da podstiče razvoj kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, i kreira novi nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svetlu moderne i inovativne zemlje, kreativnih i talentovanih ljudi. 

Stefan Milenković je u Beogradu održavao uvek rasprodate koncerte pretežno na sceni Kolarčeve Zadužbine, ali i u Sava centru, gde se posebno pamti serija koncerata u duetu sa slavnim makedonskim muzičarem i gitaristom Vlatkom Stefanovskim 2010. godine.

Nastupao je nekoliko puta u duetu na Kolarcu i sa bosanskim gitaristom Edinom Karamazovim koji svira baroknu lautu, i uvek je ostavljao vrhunski utisak kod publike i stručne javnosti.

Nedavno je gostovao u novoj muzičkoj emisiji “Studio” na RTS1, u produkciji kompanije Sky Music, kada je nastupio u duetu sa popularnom beogradskom rok grupom Van Gogh u sviranju njihovih hitova.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Mjuzikl „Parče Brodvejske noći“ 17. septembra u Kombank Dvorani: Ivana Peters, Jelena Gavrilović, Marko Marković

Budući muzički spektakl u najavi sa hitovima iz filmova "Čikago", "Kosa", „Mulen ruž“, „Fantom iz opere“ BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug)...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket