Međunarodni film “Božji čovek” srpske rediteljke Yelene Popović osvojio Nagradu publike u Moskvi

Duhovna priča o Nektariju Eginskom i njegovom teškom putu

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoDuhovna priča o Nektariju Eginskom i njegovom teškom putu


MOSKVA, 5. maja (Tanjug)
– Grčki film “Božji čovek” (Man of God) srpske rediteljke Yelene Popović upravo je osvojio Nagradu publike u glavnoj konkurenciji na ovogodišnjem 43. Međunarodnom Moskovskom filmskom festivalu, saopštio je domaći distributer MegaCom film.

  Topao prijem moskovske publike i kritike, kao i izuzetna posećenost na svetskoj premijeri filma, nakon čega je usledila i Nagrada publike, nagovestilo je dobar početak na međunarodnom “putu” tog novog ostvarenja o kome smo već pisali.

 Zahtevnu glavnu ulogu svetog Nektarija Eginskog tumači grčki glumac Aris Servatalis, dok uz njega igraju – zvezda ruske kinematografije Aleksandar Saša Petrov (poznat iz hit filma “Led” sa Milošem Bikovićem) i američki glumac, dobitnik Zlatnog globusaMiki Rurk.  


 

Aleksandar Saša Petrov & Yelena Popović
Filmski festival u Moskvi – 43. izdanje: ekipa filma “Božji čovek”
Aleksandar Saša Petrov 
Film je sniman u Grčkoj, a radnja prati težak život svetog Nektarija Eginskog, njegovo praštanje i inspirativnu ljubav.
   Bio je sveštenik običnog naroda, i njegova poniznost iritirala je određeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevete.  

  Iako je lišen crkve i prognan iz Egipta i od parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana.

  Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda.
  Osnovao je manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima.

 Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao. Sveta.
Tu ulogu je dobio Mickey Rourke, nekada velika zvezda 90-ih godina, koji se proslavio nezaboravnim ulogama u filmovima “Godina zmaja”, “Devet i po nedelja”, “Lepi Džoni”, “Časovi očaja”, “Anđeosko srce”, “Divlja orhideja”, “Rvač” – nominacija za Oskara.


Muziku za biografsku dramu Yelene Popović “Božji čovek” komponovao je Zbignev Prajser dvostruki laureat nagrade Cezar (“Tri boje: Plavo), u izvođenju australijske umetnice Lise Džerard, dobitnice Zlatnog Globusa za film “Gladijator” (2000) Ridlija Skota.
    “Božji čovek” će stići u bioskope širom Srbije od jeseni 2021, potvrdio je distributer MegaCom film iz Beograda.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket