MATIJA DEDIĆ & MANU KATCHE SINOĆ – 14.04.2019. – NOVI BITEF ART CAFE – MUSICOLOGY BARCAFFE SESSIONS VOL. 3

0
Reklama

KRATKO PUTOVANJE KROZ JAZZ UMETNOST

Kao i svake noći serijala i festivala „Musicology“, i sinoć (14.04.) klub Novi Bitef Art caffe je bio skoro prepun, ljubitelji jazz muzike i najavljenih umetnika su zauzeli svoje pozicije. Vlasnik muzičkog kluba i organizator ove manifestacije Miša Relić je malo nakon 22h izašao na binu pred publiku i najavio koncert koji sledi, a pritom je nagovestio i sledeći projekat rečima:

„Posle ove večeri ne vidimo se na Musicology do juna. A onda, 23. juna prvi put u Beogradu konačno stiže bend SNARKY PUPPY!“

– na veliko oduševljenje prisutnih. Taj koncert 23.06. u okviru „Musicology“ zapravo je zakazan na Letnjoj sceni Bitef Art Cafe-a, dakle na Teniskim terenima Kalemegdana, a ne na ovom zatvorenom prostoru (Mitropolita Petra 8), da ne bude zabune.
   Onda, na scenu izlaze pijanista MATIJA DEDIĆ & bubnjar MANU KATCHE, uz trećeg člana – kontrabasistu Romulo Duarte. Aplauzom su sva trojica pozdravljeni, i lagano zauzimaju svoje pozicije. Matija se jedini obraća publici na mikrofon, i tako će i ostati tokom celog koncerta.


  „Drago mi je da ste svi ovde. Nastupamo Manu i ja, kao i naš novi član Romulo Duarte. Eto, Romulo i ja smo se sreli u Zagrebu, i „kliknuli smo“ odmah, razumeli smo se, i tako smo krenuli zajedno da sviramo. Večeras će biti numera sa mog novog albuma „INFLUENCEs“, kao i jazz standarda, nekih stvari od Manua koje je radio. Prvu stvar koju izvodimo je moja kompozicija „Written Long Time Ago“

– uveo je Matija spretno publiku u jazz jam session koji sledi. Publika je do pred sam početak pošteno ispunila koncertni prostor.

    Noć pre ove (subota, 13.04.), muzički trojac je imao uspešan koncert u Zagrebu, na sceni Kino SC, i za ovu noć očekivanja su prirodno bila ogromna. Ovo je treće veče iz serijala – nove sezone “Musicology Barcaffe Sessions” nakon rasprodatih koncerata RICHARD BONA i NIK WEST, koji su poprilično oduševili i razmazili publiku, a Bona je imao i dva nastupa. Ova noć sada donosi neobičan klavirsko-bubnjarski duo uz konrabas. Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer Manu Katche, karijeru je započeo kao bubnjar Petera Gabriela, nastavio sa Tracy Chapman, Joni Mitchell, Stingom, Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Gibonnijem 2001. godine.
   U medijima pred svirku je i predstavljen upravo kao showman, dakle neko ko uspeva da zabavlja publiku osim što svira i pokazuje svoju umešnost na bubnjevima. Ipak, cele noći, Manu nije ni reč progovorio niti je pokušao bilo kakav show, a ni da se dodvori publici. Naravno, bio je nasmejan sve vreme, pokazao svake sekunde izvanredne veštine sa palicama gde je umetnost sviranja na bubnjevima dovedena do vrhunskog uživanja. Možda Manu nije imao potrebe da bilo šta deli sa okupljenim dušama, mada neke priče o svojoj karijeri i saradnja sa toliko poznatim imenima, posebno sa Stingom koji je u Srbiji i Beogradu bio već 5 puta, ili sa Gibonnijem, mogao je podeliti sa svima. Ipak, bilo kakva priča i muzička avantura iz impresivne biografije je izostala, a tu je bila i ostala čista muzika.

   Matija je dalje najavljivao svaki put kompozicije sa svog poslednjeg albuma, te je tako svirao „Breathe“, „Looking For an Answer“, da bi uplivao i u naslovnu numeru „Influence“. Instrumentali bez vokala u ovoj jazz jam session svirci nemaju dinamiku ni napetost, što je i očekivano, imaju jednu tanku ravnu liniju, gde publiku te melodije odvedu na neko lutanje i putovanje kroz noć. U tim tonovima klavira, bubnja i kontrabasa kao da lagano lelujate kroz nedefinisani prostor i bezgranično vreme. Nekada to pada u monotoniju, jer numere veoma liče jedna na drugu.
    Publika, istina, u nekim momentima nije bila fokusirana na sam koncert, već kao da je shvatila ovaj nastup u vidu neke vrste žurke i druženja, te je bila glasnau međusobnim razgovorima. Zato je morao da interveniše Miša Relić, koji je izašao na binu, dohvatio se mikrofona i zamolio publiku:

„Večeras sa vama su Matija Dedić, Manu Katche i Romulo Duarte! Želim samo da skrenem pažnju da se čuje vaša priča u publici, shvatam da je gužva, ali ovde smo da uživamo u koncertu. Zato, za sve nas koji želimo da slušamo, molim vas da se utišate“

– i na ove reči dobio je naravno aplauz. Na ovaj zahtev nadovezao se simpatično i Matija:

„Samo da znate, nije tako strašno, možda Miša malo preteruje. Da je tako, ja bih vam već to rekao i otišao bih gore na galeriju“

našalio se Dedić i nastavio sa daljim kompozicijama, koje umeju biti dugačke i ne sluti im se jasan kraj.
   
Manu Katche je bio očekivano izvanredan u nekoliko bubnjarskih solaža koje je sve prisutne ostavio bez daha. Uvek su bubnjari prava atrakcija na svim rock koncetima, a sa tim u vezi, taj njegov performans nije odudarao preterano od već viđenih kolega koje smo gledali proteklih godina i decenija u Beogradu. Vidi se da Manu uživa u svom instrumentu i tu nije bilo dileme koliko je zaljubljen u svoj rad.
     Veoma pozitivne reakcije izaziva instrumentalna verzija predivne balade „Nisi više moja bol“ koju peva Gibonni, i stvarno zvuči maestralno, iako vam svakako nedostaju i reči – vokal čuvene pesme.
   Matija je odomaćen na ovom terenu u prestonici Srbije, upravo u Bitef Art-u je već imao duet sa umetnikom kakav je Massimo Savić, a kao sin čuvenog Arsena, svirao je i na sceni Sava centra klasike svog oca sa raznim izvođačima. Naravno, sa svojom majkom Gabi Novak imao je svoje večeri u „Parobrodu“, dok je trenutna kvartet atrakcija Bisera Veletanlić-Gabi Novak-Vasil Hadžimanov-Matija Dedić već rasprodala koncerte u Kombank dvorani i SNP-Srpskom Narodnom pozorištu.

   Nakon numere „Find the Modus“, Matija se lagano oprašta od publike:


    „Sada sviramo poslednju stvar za ovo veče, a to je „Final Destination“.


   
I ova kompozicija je duža, kao jedno opušteno putovanje kroz jazz univerzum, bez mnogo amplituda, već istinsko prepuštanje čarima umeća dva virtuoza.
    Naravno, bis je neizbežan, Matija, Manu i Romulo se vraćaju za izvanredno dočaravanje kultne balade „Fragile“ od Stinga, taman se uspostavlja veza sa Manuom i njegovom saradnjom sa čuvenim muzičarem. Zaista odličan izbor za kraj ove kratke večeri i zanimljivog jazz putovanja, od 80 minuta.
    Ako poredimo, mada su im stilovi i senzbiliteti drugačiji, Richard Bona i Nik West su doneli mnogo više energije, šarma, snažnije atmosfere od ove svirke. Ove noći – zanatski besprekorno, uigrano, profesionalno, sve je na nivou, ali, nedostaje onog X faktora koji drugi muzičari imaju. Čak nije važna toliko neposrednost ili dublja komunikacija sa publikom, duhovitost na nivou stand up komedije, već jedna bliskost na koju je publika ovog muzičkog serijala uveliko navikla i zavolela.
   Od poznatih imena javne scene, koncertu sinoć su prisustvovali – Maja Cvetković (E-Play), Vasil Hadžimanov, Kralj Čačka, voditelji i novinari – supružnici Aleksandar i Jelena Gajšek, Andreja Stojić (član „Nevernih beba“).

Izvor: Ivan Makragić -redakcija

Fotografije: https://www.facebook.com/musicologybarcaffesessions/

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here