Marko Louis – muzičar koji obožava svoju publiku (utorak, 31. avgust, Kalemegdan)

 Veoma sadržajan i bogat koncert za duže pamćenje

0
Reklama

 Veoma sadržajan i bogat koncert za duže pamćenjeBEOGRAD, 1. septembra – Popularni muzičar Marko Louis sinoć (31.08.) je održao veoma uspešan skoro tročasovni koncert na Platou ispred Pobednika na Kalemegdanu pred većim brojem oduševljene publike, koja ga nije puštala da ode sa pozornice duboko u noć.


Nastup je realizovan kao deo muzičkog mini ciklusa “Urban Sessions” u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), a prethodne noći na istom mestu pravu pometnju je napravio elektro pop rok bend “Buč Kesidi”.


Marko Louis uvek tako lako uspeva da stvori vrhunsku atmosferu na svojim svirkama, od samog početka daje svoj maksimum, te se ima utisak da će mu snage i energije ponestati negde na sredini.


Ali, ovaj muzičar kao da ne ume da stane nijednog trenutka, uživa da se zabavlja na bini, i da razmenjuje energiju i hemiju sa svojim vernim fanovima.


Pevač, kompozitor, producent, aranžer, pijanista, multiinstrumentalista, sproveo je auditorijum kroz svoju kratku, ali veoma produktivnu karijeru od četiri studijska albuma, što čini ravno 50 pesama.


Jasno je odmah bilo koliko je Marko presrećan što može sa publikom da deli svoja muzička dela, i da se oslobodi i bude ono što jeste na sceni – prirodan, spontan, zabavan, duhovit, neobičan, ziskonski zaljubljenik u muziku i umetnost.


Sin pokojnog muzičara Ljubiše Stojanovića Louisa, nasledio je od slavnog oca taj senzibilitet za etno stilizaciju, tako da je karijeru i bazirao na više žanrova koji se očigledno vešto prožimaju i dopunjuju.


Gosti su mu većim delom koncerta bili trubači “Barka Brass band” iz Knjaževca, koji su se idealno uklapali u etno “world music” melodije, a sa svojim kompozicijama Marko uspeva da veoma brzo pređe u pop muziku, fanki, soul, a ima donekle i primesa modernog džeza.


Sve te pravce, stilove, nijanse, muzičar može da uklapa, da spaja, a da nigde zapravo nema viška, da nešto nedostaje, već je sav njegov ukus sublimiran u dosadašnji opus.


Kroz četiri albuma (“Shine on Me”, “Euridika”, “Beskraj”, “Sloboda”) svestrani muzičar je krenuo sa publikom na jedno nepregledno putovanje od skoro tri sata, a da nije nijednom imao pad u ritmu, raspoloženju ili neophodnoj dinamici.


U početku je sedeo za klavijaturama i snažnim vokalom pružao publici novije radove, kao što je pesma “Sloboda” sa istoimenog poslednjeg albuma, nastalog u doba pandemije.
Naravno, ne drži Marka mesto, tako da je ubrzo ustao i često igrao u stilu mnogih svetskih zvezda na plesnom podijumu sa pesmama sa novog albuma i prethodnih materijala.

Veliku pažnju je izazvala i hit pesma “Ćutaću” sa poslednjeg albuma, u čijem spotu dominira popularna glumica Milena Radulović.


Inače i prema imidžu i muzici koju stvara u potpunosti deluje kao muzičar iz druge zemlje, neki bi rekli i dimenzije, jer se ne gasi satima na pozornici, što retko koji njegov kolega danas može da izvede.


Rođena sestra Maja Louis mu je gostovala na uspešnoj duetskoj pesmi “Svet je tvoj”, koju je ona posvetila svojoj malenoj ćerki u publici.

 Onda je Maja u jednom dahu otpevala jedan niz stranih pop i hip hop numera – refrena, kao dodatno iznenađenje i prava čulna atrakcija, tako da je već time dovoljno privukla publiku da i nju očekuje na nekom većem koncertu. Istina, nedavno je imala svoje muzičko veče u popularnom klubu – restoranu Wurst Platz Bar.

 “Upravo radimo na drugom albumu moje sestre, a ona već smišlja treći”,
najavio je uz osmeh Marko, i te scene kada njih dvoje nadahnuto plešu uz svoje pesme su zaista retko predivne i drage.
Razne druge duetske pesme je Marko morao pevati bez koleginica (“Kraj”- Lena Kovačević), te je uskočio tamburaš Damir Pranjković, kao i kolega (“Da li da ostanem”- Sky Wikluh), a publika je uživala u svim njegovim hitovima koje je podario javnosti poslednjih godina – “Imao sam ružne sne”, “Kad je noć”, “Euridika”, “Zbog nje”, “Raj za avanturiste”.

Numera “Shine on Me” kao i svi singlovi sa tog albuma na engleskom jeziku i deluju kao da ih je kompletno pisao i otpevao Amerikanac ili Britanac, toliko svetski zvuče.

Marko je ulazio često i u publiku, družio se tokom koncerta sa njima, do te mere da ih je zamolio i da svi čučnu, a i on sa njima, da bi kasnije snažno ustao i nastavio sa koncertom.

“Zaista ne mogu rečima opisati koliko sam presrećan. Zaista ste sjajni i super, ne znam kako da vam se zahvalim za ovo veče. Samo se nadam da ćemo se uskoro ponovo gledati, i da od jeseni nećemo morati opet da sedimo po kućama”, iskreno se obratio publici Marko Louis, a na nekoliko bisa je dalje izvodio razne obrade čuvenih pesama “Cveće cafnalo”, “Đelem, đelem”, ili strani hit “Rockabye” – izvanredna verzija u domaćem stilu.

Uz mnoge svoje etno-pop-jazz-funky-world music hitove, uvek je posebno zadovoljstvo čuti i izvođenje čuvene pesme “Vranjanka” u veoma originalnom stilu, kao i kompozicije “NinaNa” koju je Marko otpevao u pratnji specijanih gostiju – četvorice dečaka iz umetničkog centra “Artino”.  
 
Navedena pesma i spot su nastali tokom pandemije, u vreme kada je Marko imao i jedan online koncert u svom studiju. Samu numeru je osmislio jedno veče dok je ostao u tom studiju za vreme policijskog časa 2020.

Na kraju koncerta je Marko ušao u prvi red da pozdravi muzičara Ivana Fece Firčija, člana kultne grupe EKV,  koga je i pozvao na binu za završni poklon.

 Koncertom naziva “Leto je Pobednik” Marko je ponovo samo  potvrdio svoj status vrhunskog muzičara na nastupima uživo, uz veoma zarazne note svojih numera koje je publika oduševljeno pevala i horski pratila veoma posvećeno, predano, sa puno ljubavi.

Svakim sledećim solo koncertom u Beogradu, ovaj umetnik je pokazao da uvek može biti bolji, efektniji, luđi, nadahnutiji, i tako su mu se prostori svirki povećavali.
   Prvo je imao rasprodate koncerte u Domu omladine (sala “Amerikana”), onda je lako osvojio Botaničku baštu na festivalu “Wine Garden”, da bi tokom pandemije u novembru 2020. za jedno veče održao dva koncerta u Kombank Dvorani.

  Svakako se pamti i njegov nastup na Beer festu 2019. gde je okupio više desetina hiljada ljudi na Ušću, a 29. Jula je takođe  na Kalemegdanu imao novi koncert, samo u prostoru popularnog kluba BitefArtCafe Summer Stage.

Fotografije: Dušan Milenković / CEBEFReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here