Marija Jelić debitovala u Bartokovoj operi „Zamak Modrobradog“ u Estoniji

0
Reklama

Naša renomirana umetnica, sopran Marija Jelić, ispraćena je ovog avgusta ovacijama nakon održane premijere opere Bele Bartoka „Zamak Modrobradog“ na operskom festivalu u Narvi (Estonija) gde je nastupila sa ulogom Džudit zajedno sa estonsko-ukrajinskim baritonom Pavlom Balakinom, dirigentom Anatolijem Ščurom, simfonijskim orkestrom grada Narve i u režiji litvanske rediteljke Agne Ambrozajtite.

Predstava je izvedena sa velikim uspehom, o čemu su pisali vodeći estonski mediji, a naša mlada operska diva je ovu Bartokovu operu izvodila na mađarskom jeziku.

Tim povodom Marija je izjavila da joj je velika čast što se posle dve godine vratila u Narvu, gde je prethodno izvodila ulogu Mimi u produkciji Pučinijeve opere “Boemi” i da joj je veliki izazov predstavljala ova uloga kao i samo izvođenje na mađarskom jeziku. Marija je takođe rekla: „Ova opera je veoma impresivno, kapitalno Bartokovo delo, koje ima veoma jasnu i čvrstu poruku o ljudskom duhu, o emocijama i volela bih ponovo da je pevam. Za mene je ovo bilo veoma neobično iskustvo imajući u vidu da prvi put pevam na mađarskom jeziku i zaista sam uživala u produkciji sa sjajnim umetiničkim timom.“

Marija Jelić predstavljena je u Estoniji kao jedna od najupečatljivijih soprana nove generacije iz Balkanskog regiona koja je već poznata u zemljama Baltika gde je nastupala i u Letoniji, a gde takođe ima zakazane nastupe i za sledeću godinu. Marija je ove godine nastupala kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, održala je koncert u Karnegi holu u oktobru 2021. godine, nastupala je 2021. na koncertu Plasida Dominga na Tašmajdanu. Nastupiće u operi „Andre Šenije“ 1. oktobra u MTS Dvorani.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here