Manifestacija “Ritam Evrope!” 2. juna u vidu koncerata u Novom Sadu: “Paraf”, “Bogunov”, “KKN”, “Vizelj”, Dojo

Regionalna i domaća alternativna pank i rok scena

0
Reklama

Regionalna i domaća alternativna pank i rok scena

NOVI SAD, 17. maja  – Manifestacija “Ritam Evrope!” po 15. put biće održana 2. juna u Limanskom parku u Novom Sadu, gde će biti održan maratonski koncert domaćih i regionalnih bendova, saopštili su organizatori.


Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, tako da je tog datuma i bio originalni plan da se održi dogadjaj.

Ipak, usled tragičnih događaja koji su se desili početkom maja u Beogradu i Mladenovcu, manifestacija je naravno odložena za sledeći mesec, a SKC Novi Sad organizuje ovaj program od 2007. godine,


 Na bini u Limanskom parku 2. juna će na besplatnom koncertu od 19.00h nastupiti: slovenački rok bend “Bogunov” iz Ljubljane, kultni hrvatski pank sastav “Paraf” iz Rijeke, beogradska eksperimentalna alternativna grupa “Vizelj”,  kao i “Kanda Kodža i Nebojša” i novosadska kantautorka Dojo.BOGUNOV Foto-Klemen Udovč Muzika grupe “Bogunov” je raznolika, ali smisleno povezana, energična i odlučna, a ujedno nežna i melanhonična, ne opterećuju se žanrom: mogu biti ugodan pop, već sledeći trenutak mračni rok, šansona, na trenutak bluz, novi talas ili možda folk.
Iskrena i osećajna lirika autora i pevača Ognjena Zeljića, čini celinu sastavljenu iz pojedinačnih priča.


  Riječki pank bend “Paraf” osnovan je još sredinom 1970-ih godina i postao je preteča novog zvuka u SFRJ, čime zaslužuju vanvremensku titulu „očevi pank pokreta„.
 Bio je među prvim pank sastavima van Velike Britanije i sa ljubljanskim “Pankrtima”, bend je uveo globalnu muzičku revoluciju koju su predvodili “Sex Pistols”, “The Clash”, “The Damned” i drugi.
 “Paraf” su tada bili ključna pojava panka i novog talasa i stvorili su bogatu scenu: pridružili su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, umetnici stripa i ogroman broj novih bendova.


Paraf – foto Nikica Petković


 

Alternativni rok sastav “Kanda Kodža i Nebojša” – KKN je prošle godine objavio aktuelni, deveti studijski album „Beton”, a publika i kritika se slažu da je ovo jedno od njihovih najboljih ostvarenja, prema nekima i njihov najbolji album.  

Na beogradskoj i srpskoj muzičkoj sceni afirmisali su se tokom devedesetih godina, tako da su obeležili 30 godina karijere. I dalje ih raduje stvaranje nove muzike, kao i njeno izvođenje, tako da su veoma aktivni na nastupima ssirom Srbije na mnogim festivalima, manifestacijama ili solo koncertima.

U martu su imali solo koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, a u prestonici su nastupali i u klubu Zappa Baza – 1. januara, dok su krajem decembra 2022. imali i svirku na otvorenom ispred Muzeja savremene umetnosti kod Ušća.


KKN foto Lea BodorDojo, foto Branislava ŽivićPosle nedavnog koncerta i prepune sale „Amerikana“ Doma omladine u Beogradu, “Vizelj” u punoj brzini nastavlja sa promocijom svog regionalno priznatog drugog albuma „Ne vidim te od dima“.
Pioniri novog srpskog alternativnog zvuka i jedni od osnivača “Hali Gali” kolektiva dolaze u Novi Sad da predstave svoju snazznu energiju koju su posle Doma omladine digli na potpuno novi nivo.

Novosadsku kantautorku Dunju Dačić Dojo karakterišu nežan, melanholičan glas, autorski tekstovi koji nose duboku simboliku i atraktivni video spotovi.   Njen mini album – EP „Endings“ objavljen je 2014. godine, nako čega je usledio debi album „Solstice“ (2015), kao i singl „Mist“ (2016). Zanimljivo da je album „Solstice“ u potpunosti stvarala sama – od sviranja i pevanja, preko snimanja, miksa do (post)produkcije.

 Album je uznemirujuća šetnja kroz različita stanja, borbe, uspone i padove, koja na kraju uspeva da dovede do nade, koja se probija kroz slojeve teskobe i crnila, što čini da život bude najvrednije ostvarenje ove planete, zapisali su u recenzijama muzički kritičari.

Ivan Makragić

TANJUG / Music PocketVizelj foto Olga Mitić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here