Manifestacija „Dani Mije Aleksića“ od 26. septembra do 10. oktobra u Gornjem Milanovcu 

Izuzetna posveta doajenu jugoslovenskog filma i izvanrednom umetniku

0
Reklama


Izuzetna posveta doajenu jugoslovenskog filma i izvanrednom umetniku


 BEOGRAD, 14. septembra – Manifestacija “Dani Mije Aleksića” biće održana od 26. septembra do 10. oktobra u Gornjem Milanovcu, čime će biti obeležen veliki jubilej – 100 godina od rođenja ovog značajnog srpskog glumca, najavljeno je 8. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Podsetimo, Milosav Mija Aleksić, velikan srpskog glumišta je rođen u Gornjoj Crnući,  u opštini Gornji Milanovac,  koja sa Kulturnim centrom ovog grada uz Jugoslovensku kinoteku zajednički organizuje ovaj multimedijalni festival.

Kulturni centar u Gornjem Milanovcu od nedavno nosi naziv „Mija Aleksić“.

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišnu, filmsku, likovnu, vizuelnu i muzičku umetnost, ali i oblasti kulturnog nasleđa koje se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje ove građe. 

Novi laureat nagrade „Mija Aleksić – Biti glumac“ je naš istaknuti dramski umetnik, glumac Branimir Brstina, sa uspešnom pozorišnom karijerom, a dokazao se na filmu i televiziji.

Bio je u jednom mandatu od četiri godine i upravnik svog matičnog pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Brstinu su predložili prethodni nosioci ovog vrednog priznanja: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović, a usvojio je Upravni odbor Kulturnog centra. 

Osim manifestacije „Dani Mije Aleksića“, na današnjem susretu sa medijima detaljno je predstavljen i 9. Međunarodni filmski festival koji će u Gornjem Milanovcu biti realizovan u istom periodu.Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, istakao je da će u Kinoteci u Uzun Mirkovoj 26. septembra biti ponovo prikazan film „Pusti snovi“ (1968) rediteljke Soje Jovanović, u kome Mija Aleksić igra glavnu ulogu, jer je projekcija tog ostvarenja zbog kiše morala biti prekinuta na pola 30. avgusta na krovnoj terasi Doma vojske Srbije.

Film je prikazan tada uoči zatvaranja manifestacije „A1 Kinoteka Letnji bioskop“ sa blizu 50 naslova na repertoaru.

Ciklus filmova Mije Aleksića biće upriličen u Jugoslovenskoj kinoteci sa 12 čuvenih naslova kao što su – „Ljubav i moda“, „Biće skoro propast sveta“, „Jutro“, „Skupljači perja“ i drugi.


Vujović je najavio da će na adresi Uzun Mirkove 1 biti otvorena i izložba o Miji Aleksiću na dan 17. oktobra, a onda će biti realizovan i Legat ovog glumca, u sklopu legata ostalih umetnika u Kinoteci (Milena Dravić, Pavle Vuisić, Živojin Žika Pavlović, Velimir Bata Živojinović).

Sin Mije Aleksića, diplomirani inženjer pomorstva Velibor Aleksić je izrazio zahvalnost svim kulturnim centrima i ustanovama na ovako važnom festivalu.

„Kada jedna institucija ponese ime vašeg oca kao što je to sada Kulturni centar „Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu, ja mogu samo da ostanem bez reči. Zaista su mi srce i duša puni. Jasno je koliko su se svi potrudili i zalegli da se oba festivala realizuju, i da se obeleži 100. godišnjica od rodjenja mog oca. Nigde nisam video da se ovako sa puno ljubavi i ozbiljno organizuje bilo šta slično“, istakao je Velibor Aleksić.

Direktor KC „Mija Aleksić“ Gornji Milanovac Dragan Arsić i urednik programa Boban Stefanović predstavili su selekciju filmskog festivala, izbor pozorišnih predstava, izložbi i druge aktivnosti.

Svečano otvaranje je zakazano za 26. septembar od 19.30h u Velikoj sali Kulturnog centra, gde će biti dodela nagrade „Mija Aleksić – Biti glumac“ Branimiru Brstini.

Iste večeri će biti otvorena izložba „Mija Aleksić – Biti glumac“ u holu ispred velike sale KC, dok će naredne večeri 27.09. biti organizovana postavka „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1980-1989″.

Pozorišni program u Kulturnom centru uključuje četiri predstave – na otvaranju 26.09. „O solo Mijo“, mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš (2. oktobar), „Put oko sveta“ Branislava Nušića (05.10., Lutka scena Pepino, Niš) i „Bašta sljezove boje“ po delu Branka Ćopića (06.10., Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca). Takodje biće izvedena i četiri koncerta u četiri noći.


Takmičarske kategorije devetog Medjunarodnog filmskog festivala čine tri selekcije – „Filmovi za tebe“ (program evropskog dugometražnog igranog i dokumentarnog filma), „Kratka forma“ (kratki filmovi do 15 minuta, ukupno 30 naslova) i „Filmsko stvaralaštvo dece i omladine“ (filmovi do 15 minuta, uzrasta do 19 godina, 38 dela u selekciji).

„Filmovi za tebe“ donose 11 naslova, nove domaće, regionalne i inostrane produkcije: dva nova srpska ostvarenja „Momak i devojke“ Ivice Vidanovića i „Munje opet!“ Radivoja Raše Andrića, dva hrvatska projekta – animirani „Cvrčak i mravica“ Luke Rukavine i „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića.U tom programu su odabrani i filmovi – „Praznik rada“ Pjera Žalice (Bosna i Hercegovina), „Kapa“ Slobodana Maksimovića (Slovenija), „Kristos, poslednji dečak na ostrvu“ Đulije Amati (Italija, Francuska, Grčka), „Zveri“ Rodriga Sorogojena (Španija, Francuska), „Zatvor 77“ Alberta Rodrigeza (Španija), „Za moju zemlju“ Rašida Hakija (Francuska).

Poslednji film u selekciji „Filmovi za tebe“ jeste raskošno francusko ostvarenje epohe „Madam di Bari“ rediteljke i glumice Majven, koja ovde igra sa holivudskom zvezdom Džonijem Depom (film je nedavno otvorio „Zemun Fest“ i zatvorio „Dunav Film Fest“ u Smederevu).

Selekcija „Filmovi za tebe – klasik“ donosi pet antologijskih bisera jugoslovenske i srpske kinematografije: „Munje“ (2001) Radivoja Raše Andrića, „Bal na vodi“ (1985) Jovana Aćina, „Ljubav i moda“ (1960) Ljubomira Radičevića, „Lajanje na zvezde“ (1998) Zdravka Šotre i omnibus triptih „Kako je propao rokenrol“ (1989) Vladimira Slavice, Zorana Pezoa i Gorana Gajića.


Milosav Mija Aleksić (Gornja Crnuća, 1923 – Beograd, 1995) bio je srpski pozorišni, televizijski, filmski glumac i humorista, član Narodnog pozorišta u Kragujevcu, kasnije Narodnog pozorišta u Beogradu i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212 i vidjen na drugim scenama.


Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.
 Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, „Veselo veče“ (radio) i TV serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Servisna stanica“, „Ogledalo građanina Pokornog“, „Deset zapovesti“.


Proslavio se u filmovima “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, “Ljubav i moda”, “Varljivo leto ‘68” i “Tango Argentino” Gorana Paskaljevića, Biće skoro propast sveta”, “Bokseri idu u raj”, četiri naslova – “Devojka”, “San”, “Jutro”, “Podne” Puriše Đorđevića,Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, “Užička republika”, i drugim.  

 Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela.  


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here