Makedonski film “Kajmak” Milča Mančevskog od 27. aprila u bioskopima širom Srbije

Kontraverzna i šokantna priča o ljubavnom trouglu, premijera u Srbiji bila na 51. FEST-u

0
Reklama


Kontraverzna i šokantna priča o ljubavnom trouglu, premijera u Srbiji bila na 51. FEST-u

BEOGRAD, 26. april: Novi filmslavnog makedonskog i svetskog reditelja Milča Mančevskog „Kajmak“  od 27. aprila kreće u redovnu bioskopsku distribuciju u bioskopima u Beogradu i širom Srbije.

Dobitnik Zlatnog lava na festivalu u Veneciji za remek delo “Pre kiše” (1994) i nominovan za Oskara, filmski umetnik Milčo Mančevski bioskopskoj publici se vraća sa još jednim kontraverznim filmom kojim uspeva lako da provocira i šokira.

 Projekcije filma „Kajmak“ biće održane u Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće, Cineplexx Promenada u Novom Sadu, Cineplexx BIG Kragujevac, Cineplexx Niš, u bioskopu KVart u Kraljevu i „Kruševac“. Publika će ovo ostvarenje imati priliku uskoro da pogleda i u drugim gradovima Srbije i regiona.


KAYMAK 3 ©Ulrik Boel Bentzen, DFFPodsetimo, srpsku premijeru film “Kajmak” je imao nedavno na 51. izdanju FEST-a u Beogradu, kada je došla glumačka ekipa, dok reditelj nije mogao da prisustvuje projekciji niti susretu sa medijima u Mts Dvorani.  Film je tada imao nekoliko emitovanja na festivalu.

Scenarista i režiser Milčo Mančevski  je o „Kajmaku“ rekao da je u pitanju jedna “bezobrazna priča o bogatima i siromašnima”.

Znajući da je svaki film politički film, htео sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?”, zapitao se Mančevski.

Melodrama slobodnije sadržine „Kajmak“ pripoveda priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mestu gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način besramno približila dva različita sveta. U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.


Milčo Mančevski_Stil iz filma_Portret umetnika_foto_VANS FILM.jpg
Glumačku podelu čine Sara Klimoska (dobitnica nagrade “Evropska zvezda u usponu”u Berlinu 2021), Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković. Publika ovogodišnjeg 51. FEST-a je prepoznala lepotu njihove igre i nagradila ih je dirljivo izuzetno dugim aplauzom.

Svetska premijera filma održana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Na premijeri u Makedoniji film je dočekan ovacijama i imao rekordno prikazivanje u 30 gradova. Film će tokom 2023. godine biti prikazan u 40 zemalja.

Milčo Mančevski režirao je do sada sedam dugometražnih igranih filmova (Pre kiše, Prašina, Senke, Majke, Bikini Moon, Vrba i Kajmak), 50 kratkih filmova i epizodu čuvene američke krimi serije “Žica” (The Wire).

Osvojio je preko 50 međunarodnih nagrada (Zlatni lav u Veneciji, nominacija za Oskara, Independent Spirit, FIPRESCI, Srebrna palma u Valenciji, Raindance). KAYMAK 2 ©Ulrik Boel Bentzen, DFFMagazin “New York Times” uvrstio je delo „Pre kiše“ na listu 1000 najboljih filmova ikada snimljenih.

Časopis “Rolling Stone” uvrstio je njegov spot za Arrested Development’s Tennessee na listu 100 najboljih muzičkih videa svih vremena. Njegovi filmovi su deo nastavnog plana i programa na mnogim univerzitetima. Uz svoj rediteljski rad, objavljivao je i prozu, eseje, kao i tri knjige fotografija.

Distributer novog ostvarenja Milča Mančevskog je VANS film, pomalo zaboravljena kuća, inače poznata po produkciji i distribuciji domaćih i regionalnih filmova mnogih reditelja, od Gorana Paskaljevića, preko Dragana Marinkovića, Danila Šerbedžije, do Miroslava Lekića ili Dušana Kovačevića:  “Tango Argentino”, “Bolje od bekstva”, “Vizantijsko plavo”, “Bure Baruta”, “Božićna pesma”, “Bumerang”, “Lavirint”, “Profesionalac”, “Nije kraj”, “72 dana”.

 Istovremeno, kao distributer uspešnih srpskih filmova (“Original falsifikata”, “Bulevar revolucije”, “Ni na nebu ni na zemlji”, “Spasitelj” (koprodukcija sa Amerikom, izvršni producent je bio Oliver Stoun), “Balkanska pravila”, “Tito i ja”, “Mi nismo anđeli”, “Underground”, “Tuđa Amerika”, “Belo odelo”, “Nebeska udica”, “Nataša”, “TT Sindrom”), VANS je u velikoj meri doprineo proboju ovih filmova na domaće i strano tržište, a takođe je bio i ekskluzivni distributer kompanija: Paramount, Universal, United Artist, DreamWorks, MGM i mnogih drugih.


Izvor fotografija: VANS i Urlik Boel Bentzen, DFF, dozvoljeno objavljivanje

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here