Makedonska muzičarka Dina Jashari četvrti laureat Nagrade „Milan Mladenović“ (21. septembar 2022.)

Emotivno veče svake godine na rođendan neprolaznog rok maestra

0
Reklama


Emotivno veče svake godine na rođendan neprolaznog rok maestra

BEOGRAD, 22. septembra – Mlada makedonska muzičarka Dina Jashari sa pesmom „Doma“ je najnoviji, četvrti laureat muzičke Nagrade “Milan Mladenović 2022”, čija je svečana dodela održana sinoć (21.09.) u Beogradu, na rođendan velikog rok umetnika.

Vidno uzbudjena, sve vreme kao u neverici, Dina Jashari se unapred izvinila što će se obratiti na makedonskom jeziku, jer ipak ne govori dovoljno dobro srpski.

„Zaista sam bez reči. Hvala vam puno što podržavate region i pratite nas umetnike na svim prostorima, veoma nam znači. Prošle godine sam takođe bila u finalu sa drugom pesmom i dobila sam stvarno divne komentare. Ovako važna nagrada je velika podrška za mene i moju muziku“, istakla je četvrta pobednica Nagrade „Milan Mladenović“ na sceni kulturnog centra Dorćol Platz u Beogradu.

Kantautorka Ana Ćurčin je uručila nagradu, kao prošlogodišnja pobednica sa baladom „Tu“, što i jeste koncept – pravilo da prethodni dobitnik daje Priznanje najnovijem laureatu.

Uz nju nagradu je dodelila i Maja Maričić, jedan od osnivacca Zadužbine Milan Mladenović, nekada emotivna partnerka velikog rok muzičara – pevača, gitaristu, kompozitora, tekstopisca.

Nagrada se dodeljuje svake godine na rođendan Milana Mladenovića-21. septembra.

Prvi laureat nagrade 2019. bio je alternativni noise elektro rok bend „Artan Lili“ iz Beograda, a dodela je bila u Narodnoj biblioteci Srbije.

Drugi pobednici 2020. su bili momci iz beogradskog sastava „Dram“ (dodela u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu) i treća je spomenuta Ana Ćurčin and „The Changes“ sa numerom „Tu“ (dodela 2021. kod Silosa na donjem Dorćolu).

Pored tradicionalne dodele nagrade za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, na svečanosti sinoć je predstavljen i rad Zadužbine kao i budući planovi.

Voditeljka ceremonije Ivana Zarić podsetila je da je sama Zadužbina osnovana 2019. godine, i do sada su uradjeni mnogi projekti: remasterizovan je album na vinilu Angel’s Breath“ Mitra Subotića Sube i Milana Mladenovića,uradjeni su spotovi za pesme „Metak“ rediteljke Marije Vukići „Crv“ kao remasterizovana verzija u režiji Aleša Kurtija prema zamisli Mladenovića.

Takodje, reditelj Đordje Marjanović je realizovao film „Praia Do Ventu Eternu“ – u prevodu  „Plažavečnog vetra“, zasnovan na privatnoj arhivi snimaka sa VHS kaseta muzičaraMladenovića sa boravka u Brazilu, a prikazan je 5. novembra 2020, na datum smrti rok umetnika.

Dina Jashari (foto Zadužbina Milana MladenovićaJadranka Ilić)Na isti datum ove godine, povodom večnog odlaska frontmena benda „EKV“, biće izložena Memorijalna ploča, rad umetnice Lane Vasiljević.

Zanimljivo je da će na taj datum 05.11. solo koncert imati i bend “Artan Lili” u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, što nije slučajno, kao prvi dobitnici ove prestižne nagrade, a oni će tada slaviti 10 godina postojanja.
Članovi benda na čelu sa Romanom i Bojanom Slačalom bili su sinoć prisutni na dodeli.

Osim toga, unplugged koncert grupe „EKV“ iz Skoplja davne 1992. godine biće objavljen 7. oktobra, a u planu je i otvaranje YouTube kanala Milana Mladenovića kao još jedan vid sećanja na neprežaljenog muzičara.

Prisutnima je prikazan premijerno neobičan „lyrics“ video spot za antologijsku pesmu od EKV – „Ti si sav moj bol“, u akustičnoj varijanti.

Stručni žiri je svake godine različit, a okuplja relevantne osobe iz celog regiona bivše SFRJ.

Ove godine petočlani zziri je radio u sastavu: Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija).

Sonja Lončar iz pijanističkog sastava „LP Duo“ je izjavila da su kandidati za nagradu bili veoma neobičnimaštoviti, kreativni.

„Bio je zaista težak izbor za sve nas u žiriju, da odslušamo tolike pesme. Emotivno sam pristupila izboru, išla sam za onim šta ja želim i volim da slušamšta mi prija. Toliko su svi sjajni da je za mene večeras barem 10 pobednika. I dalje slušam neke od pesama koliko su dobre“, izjavila je pijanistkinja i član žirija Sonja Lončar.


Dragiša Uskoković Ćima, nekadašnji bas gitarista EKV, sada u žiriju, kaže da je imao veoma nezahvalan zadatak, te je nevoljno prihvatio ulogu da odlučuje sa kolegama o nagradi.

„Istina, ima iskrenosti i originalnosti u muzici ovih mladih ljudi. Tu je prisutan post-pank, minimalizam, etno džez.Više se ne bavim rok muzikom niti je slušam, radim nešto sasvim drugo i utoliko mi je bilo teže da se ponovo ubacim u ovu priču“, 
iskren je bio Uskoković.

Maja Maričić ispred Zadužbine i žiri – Sonja Lončar, Matjaž Manček, Edo Plovanić, Dragiša Uskoković


Publika je mogla da prati direktno online prenos dodele na Facebook strani Zadužbine, ili Youtube kanalu.


Regionalni žiri koji preslušao je 219 pesama prijavljenih na konkurs i opredelio se za 45 polufinalista.
Izbor je sveden na 12 kompozicija, koje su se svojim kvalitetom izdvojile do finala.


Nagrada i Zadužbina osnovani su u znak na sećanje neprikosnovenog i vanserijskog muzičara, rok pesnika i vrhunskog umetnika Milana Mladenovića (1958-1994), osnivača benda „Limunovo drvo“, a najpoznatijeg kao frontmena čuvene rok grupe “EKV – Ekatarina Velika”, ranije i deo nezaboravnog sastava “Šarlo Akrobata” sa kolegama DušanomKojićem Kojom (“Disciplina kičme”) i Ivanom Vdovićem Vdom.

Pesme koje su ušle u finale za 2022. godinu su – “Brat” srpskog benda “Nataleé”, “Doma” – pobednice Dine Jashari, “Fatamorgana” hrvatskog alternativnog benda “Porto Morto”, “Hodajmo sa rukama”- “Relej” (Srbija), “Krećem se” – sastav “Proto Tip” (Srbija) , “Ljubimo se” srpskog kantautora Luke Rajića, “Opet” od “Ljubičica” (Srbija), “Oprostite, oprostite, oprostite” – grupa „Šiza“ (Hrvatska),
 “Prjatučki (Kdo bo ressil svetr)” –benda “Mrfy” (Slovenija)“Riječ” – “Seine”, “Samo ti i ja” – “Sentineo”, oba sastava iz Hrvatske, i “Zavrti me” srpskog alternativnog benda “Šajzerbiterlemon”.

Upravo poslednja grupa nije otišla praznih ruku, jer je od prošle godine uvedena i dodatna nagrada. 

Naime, muzičar Ivan Fece Firčinekada bubnjar benda EKV, poklonio je specijalni doboš mladjoj koleginici Ani Đurović upravo iz grupe „Šajzebiterlemon“.

Objavljena je i sada, kao uvek, CD kompilacija svih pesama ovih 12 finalista.

Ivan Fece Firči, Ana Đurović i Ivana Zarić, voditeljka programaLaureatkinja Dina Jashari iz Severne Makedonije, sa pesmom „Doma“, ima senzibilitet koji se direktno odražava u muzici koju stvara: lagana i iskrena, nekad i melanholična, vesela i razdragana.

Žanr koji najpribližnije opisuje Dinu Jashari jeste – dream pop.

Ona piše o događajima iz sopstvenog života -inspirisana je svetom oko sebe i ljudima koje sreche i upoznaje. Najveću radost oseća kada se još neko pronađe u njenim tekstovima.Na kraju večeriprošlogodišnja pobednica Ana Ćurčin sa bendom „The Changes“ održala je mini koncert koji je počela upravo sa nagradjenom kompozicijom „Tu“, a i ovaj nastup je zamišljen prema konceptu, scenariju i pravilima dodele nagrade „Milan Mladenović“.


Veliki broj javnih ličnosti je bio ove noći okupljen is sfere muzičke i dramske umetnosti – bendovi “Artan Lili”, “Buč Kesidi”, Dejan Cukić, muzički publicisti Branko Rosić, Petar Janjatović, muzičarka Iva Lorens, Sergej Trifunović, vlasnik diskografske kuće “Kontra” – Nikola Jovanović, takodje ispred Zadužbine Milan Mladenović, dramska spisateljica i književnica Milena Marković, glumac Miloš Vlalukin, i mnogi drugi.Portret svih ostalih kandidata za nagradu – Ko su mlade nade regiona:

Autor: Nataleé (Srbija)
Pesma: Brat


Beogradski sastav “Nataleé” nastao je 2018. godine, a vrlo ubrzo je usledio i prvi javni nastup.
Iako je svoju muzičku karijeru započela kao kantautorka, Natalija Rajković (tekstopisac, glavni vokal i ritam gitara), okupila je profesionalne muzičare i formirala bend.

Ono što ovaj sastav izdvaja jeste karakterističnost live loop performance koncepta, koji podrazumeva da se zvuk na svakom od koncerata menja, te muzičarima daje izvesnu slobodu i veliki prostor za improvizaciju. Krajem 2021. godine Nataleé je objavila debi album ,,Osvesti se”.


Autor: Porto Morto (Hrvatska)
Pesma: Fatamorgana

Grupa “Porto Morto” je sedmorka iz Zagreba koja je u svakom aspektu delovanja dosledna svojoj nedoslednosti. Muzika koju stvaraju može da se definiše i približi kao rokenrol 21. veka premazan svim mastima. Takodje, oni donose sopstvenu interpretaciju popa, što je posebno uočljivo na njihovom aktuelnom izdanju ,,Portopop”. Gostovali su više puta u Beogradu, na sceni Doma omladine.


Autor: Relej (Srbija)
Pesma: Hodajmo na rukama

Bend “Relej” postoji dve godine, a nedavno su završili rad na audio materijalu i u potrazi su za izdavačem tog debi projekta.
Rad zasnivaju prvenstveno na autorskom radu, a do sada su objavili dva video singla – ,,Deda Mraz” i ,,Hodajmo na rukama”.Autor: Proto tip (Srbija)
Pesma: Krećem se

Bend “Proto tip” iz Beograda čine Nikola Čučković (vokal, gitara), Danilo Ilić (bubanj), Damjan Nedelkov (gitara) i Nikola Bugarčić (bas).
Debitantski EP ,,Strah od izvesnog“ objavili su 2017, a kao jedan od bendova-osnivača “Hali Gali” kolektiva na istoimenoj kompilaciji (2019) bili su prisutni sa pesmom ,,Pad“.
Snimanje debitantskog albuma je u završnoj fazi, a izlazak je planiran do kraja godine.Autor: Luka Rajić (Srbija)
Pesma: Ljubimo se


Luka Rajić je kantautor i izvođač, muzikom se bavi već nekoliko godina.
Potpisuje EP ,,Eksplozija emocija” sa kog je pesma ,,Ludim”što ga je izbacila u prvi plan, privukla je najviše pažnje javnosti i pomogla je Luki da stekne i očara veliki broj ljubitelja.
Svoj stil opisuje kao miks elektronskog zvuka i dream popa, koji iz pesme u pesmu evoluira i polako dobija svoju punu formu.


Autor: Ljubičice (Srbija)
Pesma: Opet


Poznati alternativni sastav “Ljubičice” je elektro-bluz duo iz “budućnosti”.
Nastali su početkom 2019. kada je njihov singl ,,Jedva čekam rat ljudi protiv mašina” lako zauzeo gotovo sve top liste regiona.
Njihov aktuelni projekat ,,Ljubičice 2.0” najavljuje upravo pesma ,,Opet” – prkosni elektro-fank, sa tematikom borbe Čoveka i Mašine, kao jedna veoma uzbudljiva ideja.


Autor: Šiza (Hrvatska)
Pesma: Oprostite, oprostite, oprostite


Energični dvojac “Šiza” aktuelnim singlom „Oprostite, oprostite, oprostite” sa debi albuma „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem”, zatvara krug i najavljuje rad na novim materijalima. Duo “Šiza” je krajem prošle godine gromoglasno ušao na velika vrata alternativne scene, zvuk im je žestok, energija sirova.


Autor: Mrfy (Slovenija)
Pesma: Prjatučki

Magija grupe “Mrfy” događa se svaki put kada se četiri momka nađu u istoj sobi.
Debi album “Story” objavili su 2018, a dve godine kasnije predstavili su zagonetni letnji hit “Zonzei”. Novi album oglasili su singlom ,,Zaljubila”, a ,,Prjatučki” je usledila odmah potom, i postala njihov najveći hit.Autor: Seine (Hrvatska)
Pesma: Riječ

“Seine” je projekat kantautora Ivana Ščapeca, koji se poslednjih godina probio kao jedan od najoriginalnijih i žanrovski najneuhvatljivijih regionalnih muzičkih fenomena.
Proleće 2022. obeležio je treći album ,,Naizust”, na kojem Seine predstavlja jedinstvenu viziju minimalističkog trip-pop misticizma. Tematski, veoma nekonvencionalnom poetikom, “seciraju” značenje ljudskog jezika i govora.


Autor: Sentineo (Hrvatska)
Pesma: Samo ti i ja

Sentineo je kantautor – umetnik koji insistira na dobroj priči i smatra da svaka pesma mora da je ima. Svoju oblast delovanja svrstava u pop, ali, kako sam kaže, ,,onaj dobar pop”. Veruje da njegove pesme ostavljaju utisak.Autor: Šajzerbiterlemon (Srbija)
Pesma: Zavrti me

Grupa veoma neobičnog naziva “Šajzerbiterlemon” je alternativni rok bend iz Beograda.
Svoj zvuk opisuju kao besan, jasan i impulsivan.
Nastupali su u regionu na značajnim festivalima kao što su EXIT i MENT i afirmisali su se sa većim brojem atraktivnih i jedinstvenih video spotova.
Do sada su objavili jedan EP i dva studijska albuma, a učesnici su i već uveliko poznate “Hali Gali” kompilacije, koja je okupila imena sa beogradske rok scene koja obećavaju, tako su se istakli i momci i devojke iz benda “KOIKOI”, prošle godine medju finalistima Nagrade “Milan Mladenović”.

IVAN MAKRAGIĆ

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here