MAESTRALNI OLAFUR ARNALDS U SAVA CENTRU

0
Reklama

U sredu 20. novembra u beogradskom Sava Centru koncert će održati maestralni islandski muzičar Olafur Arnalds, koji će promovisati jedan od najboljih albuma XXI veka „Re:member“.Ulaznice za ovaj događaj, po ceni od 2200, 3200, 3700, 4200 dinara, biće dostupne od petka, 26. jula na blagajni Sava Centra, kao i na svim prodajim mestima mreže Ticket Vision i online na www.tickets.rs.

Organizator koncerta, Charm Music, posebno želi da omogući mladima da posete ovaj kulturni događaj, s toga će oni ispod 22 godine ulaznice iz II kategorije (redovna cena: 3700 dinara) moći da kupe sa 25% popusta, odnosno po ceni od 2770 dinara. Ove ulaznice važiće samo uz ličnu kartu.

Tokom poslednjih petnaestak godina, 33-godišnji pijanista, multiinstrumentalista i kompozitor Olafur Arnalds konstantno je otkrivao i sebe i muziku koja ga inspiriše i provocira. Muza ga je vodila na zaista potpuno drugačije strane: od uloge bubnjara u hardcore bendu i sviranja Šopena sa Alisom Sarom Ot, preko saradnje sa brojnim lokalnim (islandskim) umetnicima u okviru Mercury Classics projekta (Island Songs) i komponovanja muzike za kultnu TV seriju „Broadcurch“, do saradnje sa Janusom Rasmusenom na njihovoj viziji elektronske/tehno/klupske muzike kroz Kiasmos. Usput je pravio muziku i za balet i za film. Skladištio je sva ta iskustva, tehnički napredovao, širio krug umetnika koji ga inspirišu i spremao se za konačni izlazak iz čaure. Arnalds je na „Re:member“, koji je zvanično njegov četvrti (solo) studijski album, sva ta sirova iskustva sviranja različitih žanrova pustio da se prepliću i kombinuju bez filtriranja, a u isto vreme ušao je u srž kreativnog procesa u kojem umetnik tokom stvaranja potpuno izlazi iz začaranog kruga tuđih i sopstvenih očekivanja i navika.

Ako za trenutak zamislite grupu muzičara, nekoliko ključnih imena popularne muzike XX veka – neka to primera radi budu Žan Mišel Žar, Pink Floyd, Erik Sati i Aphex Twin – kako sede i stvaraju zajednički muziku koju će neka sledeće svemirska sonda nositi do prve otkrivene planete s inteligentim oblicima života, to što bi napravili moglo bi vrlo lako da liči na ono što stvara Olafur Arnalds.

Za nas laike to bi bio jedan pačvork klasične muzike i ambijenta, rokenrol senzibiliteta i „uradi sam“ snalažljivosti, starinskih i modernih instrumenata i niza jedinica i nula, topline i otuđenosti, zapitanosti i melanholije, veštačke inteligencije i onog najjednostavnijeg u čoveku. Kada preslušate „Re:member“ zaključak je baš lak: Olafur Arnalds je sa druge planete, tu nema nikakve dileme.„Re:member je čarolija koja nam pomaže da budemo kompletni, da osetimo svaki deo tela i svaku svoju misao. On je nada i radost koju možemo da pronađemo jedni u drugima kada najzad uspemo da se povežemo ili kada najzad imamo nešto da podelimo.“


U sudaru tehnologije sa inspiracijom, improvizacije sa treningom, planete Island sa ostacima planete Zemlje, tu negde sebi svako jednom mora da postavi pitanje: šta tačno ja radim ovde? Odgovore tražimo ili ne. Neki od nas baš vešto simuliraju zapitanost, dok neki drugi toliko iznure sebe u toj potrazi da prosto zaborave šta je tačno bilo pitanje. Olafur Arnalds je neko ko odgovor na pitanje ko smo i šta predstavljamo traži za sve nas. Njegov album “Re:member” delo je čiste renesansne ljubavi uobličene primenom tehnologijom XXI veka i iskonskom željom da se dođe da odgovora.

Svet je iznenada prošle godine napustio jedinstveni Johan Johanson, ali za onaj suptilni deo emocija koje samo muzika može da izazove i da ih izvuče u prvi plan, tu su i dalje alhemičari Nils Frahm, Maks Rihter, Olafur Arnalds i drugi koji još otkrivaju sebe i značaj koji muzika ima i u ovo vreme otuđenosti i površnosti.

Koncert Olafura Arnaldsa nije „samo“ muzički događaj godine u Srbiji, ovo je onaj trenutak u prostoru i vremenu koji može da inspiriše na razne velike stvari generacije ljudi koji još nisu sigurni u svoj talenat i svoja osećanja. Ovaj koncert se sluša širom otvorenog srca.

Ivan Lončarević

Facebook        https://www.facebook.com/olafurarnalds/

Instagram        https://www.instagram.com/olafurarnalds/?hl=en

Website           http://olafurarnalds.com/

Izvor: Mirna Zarić – Charm music Srbija

Fotografije: Benjamin Hardman

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here