MAD about Hollywood: Izložba o Holivudu u srcu Španije (10. maj)  

Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od zvezda nove izložbe Instituta Servantes koja će od 10. maja biti predstavljena beogradskoj publici.

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od zvezda nove izložbe Instituta Servantes koja će od 10. maja biti predstavljena beogradskoj publici.Nova izložba fotografija u Beogradu posvećena zlatnom dobu američkog filma pod nazivom „MAD about Hollywood“, sastavljena iz dva dela, biće otvorena sutra, 10. maja u holu Jugoslovenske kinoteke.

Već drugi deo ove postavke biće otvoren za posetioce 18. maja u galeriji španskog Instituta Servantes.

Reč je izložbi fotografija u organizaciji Autonomne pokrajine Madrid, koja otkriva tragove koje su sredinom prošlog veka u Madridu ostavile filmske zvezde zlatnog doba Holivuda dok su radile i živele u španskoj prestonici.

Postavku čine fotografije iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, časopisi i audiovizuelni materijali na kojima se nalaze likovi Ave Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta, Elizabet Tejlor, Marlen Ditrih i brojnih drugih zvezda, zahvaljujući kojima imamo utisak da šetamo ulicama Madrida i prisustvujemo snimanjima koja su se odigrala u pejzažima ove regije.

Potpis: © Keri Grant na terasi hotela „Feniks” u Madridu, sa pogledom na Kolumbov trg, april 1956. Autor: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine MadridNajnoviji izložbeni projekat nas upoznaje sa holivudskim nasleđem u Madridu, ali ukazuje i na madridski doprinos holivudskom umetničkom univerzumu, budući da su mesta poput Muzeja Prado, avenije Paseo de la Kasteljana, dvorca Mansanares ili planinskog venca La Pedrisa, postala prava meka velikih holivudskih produkcija.

Izložba je iziskivala značajan istraživački rad po različitim arhivima i kolekcijama fotografija, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije“, navodi kustoskinja izložbe Esperansa Garsija Klaver.

Ovaj projekat doprineo je da i dalje prisutni trenuci iz života i stvarnosti ugledaju svetlost dana, ali je prikazao i do tada nikad viđene magične trenutke, zahvaljujući nespornim protagonistima ‘fabrike sreće’ (poznatim samo iz časopisa i sa filmskog platna), iz jedne od najvažnijih etapa u istoriji kinematografije u kojoj je Madrid bio jedan od filmskih centara”, objasnila je Garsija Klaver.

Pedesetih godina, nakon izmeštanja filmskih setova van Holivuda, u Madrid pristižu ogromne produkcije i on postaje sedište međunarodnih projekata, dolazaka i odlazaka glumaca i filmskih radnika, što je dovelo do snimanja filmova, sve samih remek dela i neprolaznih vrednosti: „Spartak“ Stenlija Kjubrika, „Ponoćna zvona“ Orsona Velsa, „Doktor Živago“ Dejvida Lina ili „Sid“ Entonija Mana.

Pored toga, međunarodna snimanja podstakla su kvalitet i međunarodne angažmane španskih filmskih stručnjaka poput Hila Paronda, Ivon Blejk, Manuela Berengera i Tedija Viljalbe.

Ovaj kontekst obogatio je i Madrid elegancijom i uzvišenošću velikih glumaca. Filmske zvezde  koje su se pojavljivale u časopisima ili na filmskim platnima, mogle su da se sretnu i na obližnjim mestima: Grejs Keli kako prisustvuje misi u manastiru Los Heronimos, Odri Hepbern koja kupuje u kvartu Salamanka, Entoni Man i Čarlton Heston u poseti dvorcu Mansanares el Real ili Sofija Loren koja snima u „Bronston studiju“ u Las Matasu.

Potpis: © Marlen Ditrih silazi niz stepenice aviona po dolasku u Madrid povodom nastupa u Sali za priredbe “Paviljon” (Park Retiro). 4. jul 1960. Autor: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

„MAD about Hollywood“ sadrži kolekciju brojnih fotografija, ali i časopise iz institucija kao što su Regionalni arhiv Autonomne pokrajine Madrida, Agencija EFE, Nacionalna biblioteka Španije, Španska kinoteka, Getty Images i značajnog broja privatnih kolekcija.

Izložba je deo pratećeg programa 13. izdanja Festivala savremenog filma na španskom jeziku „Španski metar“ i biće otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci do kraja juna, a u galeriji Instituta Servantes sve do 16. avgusta.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera protiv virusa kovid-19.

—-

Potpis: © Elizabet Tejlor i Majkl Vajlding sa novinarima u hotelu Kasteljana Hilton u Madridu, septembar 1953. Autor: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket