Ljubomir Bandović u ciklus programu “U krupnom planu” u Leskovcu: Omiljena mi je uloga Svetozara Miletića

Posle filma "Sestre", moja majka dve nedelje nije htela da priča sa mnom, jer sam igrao tog lošeg Tadiju - priznao je Bandović.

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Posle filma “Sestre”, moja majka dve nedelje nije htela da priča sa mnom, jer sam igrao tog lošeg Tadiju priznao je Bandović.

LESKOVAC: U krupnom planu 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije sinoć (subota, 18. septembar) je bio istaknuti i slavni glumac Ljubomir Bandović koji je pričao o svojim filmskim, pozorišnim i TV ulogama


Dramski umetnik je u ciklus programu upravo naziva “U krupnom planu” govorio o svojim počecima, umetničkom sazrevanju i dosadašnjim filmskim, pozorišnim i TV ulogama.


Razgovor je održan u Leskovačkom kulturnom centru, pred velikim brojem publike koja je htela željno da čuje Bandovića koga je zbog vrlo iskrene priče, ispunjene mnogim anegdatama, pozdravila burnim aplauzom.

Gluma je služba. Radite za nešto više, bolje – smatra Bandović.


Najdraža uloga na filmu dosad mu je Svetozar Miletić u filmu “Ime naroda” Darka Bajića, koji je obeležio pandemijsku 2020. godinu, imao premijeru na Festivalu evropskog filma na Paliću, prošetao je po festivalima Srbije (Niš, Leskovac, Vrnjačka Banja), a kasnije je prikazan i kao mini serija od 5 epizoda na kanalu SuperStar TV (Telekom Srbija).
Retko vam se desi da možete da oživite spomenik. Sto posto mog profesionalnog života se slilo u tu ulogu. Mi o tom čoveku ne znamo ništa. Ne znamo šta nam je ostavio, a danas uživamo u pravima koja su on i njegova ćerka izborili za nas. Taj film je uspeo da ne bude istorijska čitanka, niti da bude srbovanje, već je to film o Milici i Jaši Tomiću”, kaže proslavljeni umetnik.

Pamti i uloge u filmovima “Igra ispod praga” Ivana Marinovića, “Neprijatelj” Dejana Zečevića i “Sestre” Vladimira Paskaljevića.


Sestre” su film koji nekome može da spasi život. Posle tog filma, moja majka dve nedelje nije htela da priča sa mnom, jer sam igrao tog lošeg Tadiju – priznao je Bandović.

On je izrazio veliku zahvalnost što o svojoj glumi može da priča na LIFFE festivalu u Leskovcu koji smatra ozbiljnim festivalom sa koga se šalju ozbiljne ideje.

Iako svestan da mu je najširu popularnost donela televizija i uloge u serijama “Ono kao ljubav”, “Vratiće se rode” i “Vojna akademija”, voleo bi da na filmu igra Stepu Stepanovića a u pozorištu Sirana De Beržeraka.


Bandović se setio da je kao dečak, dok je rastao u Vranju, znao da će biti glumac. O tome priča sledeće:

Mama i tata su radili u fabrici “Koštana”, pravili cipele, i dobijali su karte za pozorište. Ali nisu išli. Ne idu ni danas, ne gledaju ni mene. Brat i ja smo išli u pozorište. Ali kada sam sa 10 godina gledao Kraljevačko pozorište i predstavu “Moj tata, socijalistički kulak” shvatio sam da sve što hoću da budem jeste glumac. Uvideo sam da ukoliko tu postoji način da praviš svoju stvarnost onda je to umetnost koju ja hoću da stvaram”.

Dok je stasavao u mladića, tokom gimnazije, igrao je u čak devet predstava u vranjanskom pozorištu “Bora Stanković” i interesovala ga je samo gluma.

-”Prođem kroz gimnaziju i odem u pozorište. Tamo me je sve zanimalo, sve sam radio, samo kostime nisam peglao. U školi sam imao 200 izostanaka, razredna mi je pravdala jer je znala da sam u teatru, pa sam na kraju odgovarao i bio vrlo dobar đak”.

Na prijemni na FDU, kada je klasu primao Vladimir Jevtović, zakasnio je pa je morao da čega da se predstave svi kandidati pa da na kraju dođe njegov red.

Spremio sam osam monologa, četiri pesme i 32 imitacije. Znao sam da je scena moja, Vlada Jevtović me je video kao dete u telu odraslog čoveka. Tog dana sam samo ja prošao u uži krug”, otkrivao je sve postepeno, kao slagalicu.

Od mnogobrojih predstava u kojima je igrao ili igra izdvaja nekoliko. “Klaustrofobična komedija” u režiji Darka Bajića, je jedna od njih.

Bajić me je zvao i pitao me: “Hoćeš da budeš Bata”, misleći na Savu odžačara koja je obeležila pozorišni život Danila Bate Stojkovića. Imitirajući Batin glas rekao sam mu: “Ja mogu da budem Bata, ali ti nemaš te pare da mi platiš”.
Kada sam pročitao tekst, znao sam da je to za mene pisano. Kasnije sam saznao da je u novosadskoj verziji te predstave igrao Predrag Pepi Laković, moj rođak po ženskoj liniji iz Crne Gore. A Bata je znao da izađe na scenu, kaže istinu i bude bolan, tačan i emotivan.


Sava mi je prva glavna uloga koju sam odigrao u pozorištu. Od te predstave ja drugačije dišem, drugačiji sam sam sa sobom kada doživljavam sebe kao glumca”,
objasnio je Ljuba.

Pošto igra i Iliju Čvorovića u “Balkanskom špijunu” po drami takođe Duška Kovačevića, u režiji Tatjana Mandić Rigonat, još jedna glavna uloga dakle, poređenja sa Batom Stojkovićem mu prijaju:

”Sve što je Duško Kovačević pisao je jedan te isti čovek, dobri čovek sa margina našeg društva koji pokušava da spoji nespojivo, da ostane dobar sebi i drugima, da ne napusti ideale na kojima je vaspitavam”.


Bandović je osvojio mnogo nagrada, a vidi ih kao obaveze je smatra da tek posle njih treba da se dokazuje. Aplauze pamti, a najdraži mu je uputila Olga Stojković, supruga Danila Bate Stojkovića, u garderobi posle premijere “Klaustrofobične komedije”.

Aplaudirala mi je sa vrata. Smanjio sam se, poklonio sam joj se, a ona me je poljubila u obe garave ruke. Taj njen aplauz mi je prekretnica koja mi je dala neku novu dozu samopouzdanja da nastavim dalje”, zaključio je Bandović, koji je u poslednjem periodu veoma tražen u filmovima i serijama. Gledali smo ga tako u filmu i seriji “Jedini izlaz” (RTS 1, SuperStar TV), serijama “Južni vetar” (RTS 1), “Kosti” (RTS 1), mini serijalu “Porodica” (RTS 1, SuperStar TV).


Očekuje ga i premijera filma “Ključ” Marka Sopića, u kome igra Radivoje Raša Bukvić, Džek Dimič, ali i serije “Advokado” po scenariju Nikole Pejakovića Kolje, gde glumi sa Brankom Katić, Mirjanom Karanović, Mirom Banjac i drugima.
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket