Lepota vokala i klavira u magičnoj, intimnoj noći: Sastav „No Boundaries duo” održao uspešan koncert u Istorijskom muzeju Srbije (27.01.2022.)

Muzičko putovanje ili krstarenje kroz istoriju domaće i svetske kulturne baštine

0
Reklama


Muzičko putovanje ili krstarenje kroz istoriju domaće i svetske kulturne baštine


BEOGRAD, 27. januara (Tanjug) – Koncert kamernog ansambla „No Boundaries duo” koji čine sopran Branislava Podrumac i pijanista Milivoje Veljić, održan je sinoć (27. januar) u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu, u okviru druge sezone ciklusa “Muzikom kroz muzej”.

Uspešan koncert je imao i posebnu priliku, jer je realizovan i povodom obeležavanja Savindana, praznika posvećenom Svetom Savi, tako da su muzičari bili u svečanom raspoloženju i pružili su odabranoj publici nesvakidašnje putovanje kroz istoriju muzike.

Kao i do sada, serijal “Muzikom kroz muzej” organizuju Udruženje “UNICA ART” i Istorijski muzej Srbije, i uvek pažljivo biraju sastave koji će nastupiti u ovom programu.

Pijanista Milivoje Veljić bio je ceremonijal majstor, voditelj, odnosno pravi vodič – domaćin kroz koncert, želeći da kroz priču o kompozicijama sa njihovog repertoara, približi auditorijumu pozadinu nastanka tih numera, kao vid zanimljivosti ili tkz. “trivije”.
Svečani intimni koncert počeo je prikladno, shodno datumu kada se izvodi, a to je – Himna Svetom Savi, iz arhive Istorijskog muzeja Srbije, što i jeste ideja, koncept ovih muzičkih večeri, da bude i jedna pesma iznenađenja, van set liste.

Branislava Podrumac je svojim čarobnim vokalom dočarala duhovnost i svetost te kompozicije, utisnula se u to vreme Svetog Save, što je publika pozdravila snažnim aplauzom.

Nakon svake numere, pijanista je imao svoju priču kao uvod u sledeću pesmu, na taj način držeći lekcije iz muzičkog stvaralaštva, koje su dragocene i neophodne.

Veljić je i sam najavio da je Himna Svetom Savi bila logičan izbor na dan 27. januara, kada je Školska slava, i priznao da se oseća veoma nadahnuto i prijatno što se nalaze u tako lepom prostoru muzeja.


Istakao je da sledeća kompozicija takođe pripoveda o kulturnoj baštini Srbije, a to je čuveno delo “Vostani Serbije” (Ustani Srbijo), poznata i pod nazivom “Pesma na insurekciju Serbijanov” (Oda srpskom preporodu), čiji je autor naš prosvetitelj Dositej Obradović (1739 ili 1742 – 1811).
Ovu srpsku rodoljubivu pesmu, Obradović je napisao u Beču 1804. godine, i time je krajnje oduševljeno, iskreno i radosno pozdravio srpski ustanak.
Zanimljivo je i to da “Vostani Serbije” ima tri muzičke verzije, koje su pisali – Vartkes Baronijan, Zlatan Vauda i Ljuba Manasijević, a verzija koju je svirao Veljić i Podrumac izvanredno otpevala, aranžman je Bojana Mladenovića.

Mladi i talentovani pijanista je imao potrebu i da objasni samo ime njihovog sastava, koje u prevodu sa engleskog jezika znači – “Duo bez granica”.

Moja draga koleginica Brana Podrumac i ja smo osnovali “No Boundaries Duo” pre nekoliko godina, i može se donekle reći da smo sastav bez granica. Naziv je na engleskom, jer smo nastupali prvenstveno za inostranu publiku, kad nas pozovu, u okviru raznih manifestacija, svečanih događaja, proslave akademija, ili kada dolaze turisti da se upoznaju sa našom zemljom”, rekao je Veljić i ukazao na to da nisu održavali često koncerte za širu javnost, više za prijatelje i kolege, tek ponekad u Beogradu i nekim gradovima po Srbiji, jer su specijalizovani za navedene povode.
Ekskluzivno su nastupili ove noći na poziv Udruženja “UNICA ART” koji su rado prihvatili, a pijanista je istakao da se trude da koncerte imaju kada su važni povodi raznih ustanova i organizacija.

Mi nemamo granice, samim tim ni brane, ali je zato tu sa nama Brana, ili Branislava Podrumac, za koju zaista ne postoje granice šta sve ume, što će dokazati na sledećoj pesmi”, nahvalio je umetnik na klaviru svoju solistkinju.

Sledi čuvena kolosalna pesma “I Dreamed a Dream” na muziku Kloda-Mišela Šenberga iz remek dela od operete – mjuzikla “Jadnici” (Les Miserables), u kome Podrumac glumi i peva rolu nesrećne Eponine u postavci produkcije Opere i teatra Madlenianum, reditelja Nebojše Bradića.
Ipak, sada je “odigrala” – otpevala ulogu takodje tragične Fantine, od koje se svima koža naježi, jer toliko uzvišena i emotivna pesma ne može da ne pokrene i prodrma svakog ljubitelja umetnosti.
Izvanredan mjuzikl se igra od 2007. godine u Madlenianumu, u svetu je nastao daleke 1980, redovno je sve vreme sala rasprodata i sigurno je jedna od najuspešnijih predstava svih vremena kod nas.


Sledi dalje pop kultura i ogroman hit u dve verzije – italijanska “O Sole Mio” i američka – “It’s Now or Never”, koju je pevao kralj rokenrola lično – Elvis Prisli.

Legenda, odnosno istorija kaže da je original komponovao Eduardo dio Kapua 1898. godine, mada se kasnije pripisuje da je ko-autor bio Alfredo Macuči.
Englesku verziju je otpevao Elvis Prisli, i to se desilo na zanimljv način: Toni Martin, američki pevač je snimio 1949. godine pesmu „There’s No Tomorrow“ sa melodijom „’O sole mio“.
Desetak godina kasnije (oko 1960), Elvis je čuo tu pesmu dok je bio u Zapadnoj Nemačkoj sa vojskom SAD i odmah poželeo da je ima, odnosno da se specijalno stihovi napišu za njega, na iste note. Tako je nastao hit „It’s Now Or Never“ kao njegova najuspešnija pesma karijere i danas je u vrhu među šest najvećih singlova u istoriji pop muzike, delio je priče iz istorije pijanista Veljić.

Obe verzije je Podrumac besprekorno otpevala, da vam zuji u ušima sve vreme, da bi onda oboje prešli dalje na filmsku muziku i legendarni “Kum” (1972) Frensisa Forda Kopole, gde više poznajemo instrumental kompozitora Nina Rote – “Parla più piano“, sada u aranžmanu maestra Milana Nedeljkovića.Gangsterska trilogija prema romanu Maria Puza ostala je upamćena i po savršenoj muzici, koju je Branislava podjednako moćno dočarala svojim uzvišenim glasom, i kod ove umetnice je specifično što ona sve vreme proživljava ono što peva, ulazi u te likove i pretvara se u njih dušom, vokalom, telom.

Slično će se desiti takodje sa univerzumom sedme umetnosti i pesmom “Un año de amor“, koju je stvorio Nino Ferer 1963. godine kao francusku pesmu “C’est irréparable”.
Razvojni put će se onda desiti ovoj pesmi kada je kasnije italijanska pevačica Mina snimila na svom jeziku tu numeru, da bi se onda umešao španski režiser Pedro Almodovar, preveo tu pesmu i prilagodio je svom filmu “Visoke potpetice” (1991) kroz vokal slavne Luz Kasal.
Ova pevačica je onda malo zbunila špansku publiku, jer je do tada bila poznata sa dinamičnijim pop i rok pesmama, i sada ju je proslavila numera u retro stilu, a inače je gostovala u Beogradu dva puta (2015, 2017).


Filmska i pozorišna tema nije napuštala ovaj muzički par, jer je usledio čitav splet, niz pesama iz raskošnog spektakl mjuzikla “Cigani lete u nebo” Evgenija Doge, prema ruskom filmu (1975), ali i predstavi u Pozorištu na Terazijama, reditelja Vladimira Lazića, koja se igra skoro dve decenije.
Iako Podrumac ne glumi u ovom mjuziklu, ona je toliko ubedljivo otpevala serijal kompozicija ovog muzičkog komada, da je samo išla iz uloge u ulogu, srodila se i proletela kroz gotovo čitavu radnju epske priče, u aranžmanu Nikole Rackova.Delovalo je kao da je od početka u ovom projektu koliko je uspešno iznela hit pesme uz ples i koreografiju, zaista je bilo impresivno, kao pozorište na malom prostoru.

Onda su se opet malo vratili korenima ovog koncerta, da osvetle kulturnu baštinu i istu narodnu pesmu dočaraju na tri jezika – bugarski, makedonski i srpski:Jasen mesec“ – „Oj, devojče“ – „Ruse kose curo imaš“.

Za kraj zvaničnog dela, Podrumac je ponovo emotivno i vanserijski utonula u svet antologijske numere u dve verzije, na dva jezika: “Con te partirò“ (1995) italijanskog autora Franćeska Sartorija i Lucio Kuarantoto (tekst), pisano za operskog diva Andrea Bočelija na festivalu San Remo 1995, kao i “Time to Say Goodbye“ (1996), još veći hit kao duet Bočelija i čuvene britanske sopraniskinje Sare Brajtman.

Andreo Bočeli je snimio pesmu na svom albumu „Bocelli“ (1995), ali singl je prvi put objavljen na prvoj strani prethodnog albuma „Vivere“ iste godine, i izbio na prvo mesto, prvo u Francuskoj, a zatim u Belgiji.


Druga verzija pesme, delom otpevana na engleskom – „Time to Say Goodbye“ postigla je još veći uspeh, osvojila je prva mesta širom Evrope, kao što je Nemačka, gde je postala najprodavaniji singl u istoriji.

Sara Brightman i Bočeli producirali su verziju koju ona peva na nemačkom i on na italijanskom, koja je prodata u više od 12 miliona primeraka širom sveta.

Bočeli je takođe snimio i špansku verziju pesme 1997. godine pod drugim nazivom „Por ti volaré“ (Za tebe ću leteti).

Muzičko krstarenje od punih sat vremena kao prava avantura ove prijatne večeri je time dovedeno do samog kraja, sa zaista izvanrednim izborom pesama, od himne, opere, mjuzikla, preko filmske muzike do hitova pop kulture.

Izgledalo je da koncert traje duže, jer je bilo veoma sadržajno uz toliko priče o samoj muzici i muziciranju, kao veoma efektan splet koji je zadivio publiku.

Ipak, kako je ovaj uigrani tandem bio raspoložen da se i dalje druži sa publikom, odlučili su se da na bis izvedu veoma efektnu seriju iz mjuzikla “Cigani lete u nebo” uz želju koja im se ispunila – da i publika glasno i strasno sa njima peva iz sve snage.

Na repertoaru „No Boundaries Duo” su uvek mjuzikli, rok balade, latino balade, filmska muzika, opera, opereta, šansone, kancone, tango, tradicionalna muzika, što su veoma uspešno predstavili ove magične, ušuškane, intimne noći.
Odlično se oboje dopunjavaju kao tim snova, šarmantan i zanimljiv tandem vokala i klavira, uz adekvatnu muzičku priču pijaniste kroz bogat repertoar.

Ovaj divan koncert publika može pratiti večeras (28.01.) od 19 sati na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, jer se svi koncerti ciklusa “Muzikom kroz muzej” snimaju.

Branislava Podrumac je uveliko postala veoma tražena kao glumica u mjuziklima, gde uvek briljira, osim “Les Miserables”, bila je zapažena i “Rebeka” po romanu Dafni di Morije i filmu Alfreda Hičkoka, na muziku filmskog i pozorišnog kompozitora Silvestera Levaia, takodje na sceni Madlenianuma.
U ovom teatru je imala i vodeću rolu baš kao glumica u muzičkom komadu “Male tajne” prema tekstu i režiji Gorana Markovića, i muzici Zorana Simjanovića.

Trenutno je aktuelna sa više predstava u Madlenianumu, kao što je opereta “Vesela udovica”, mjuzikl “Poslednjih pet godina” ili muzičko veče “Svetlosti pozornice”, sva tri projekta u režiji gosta iz Hrvatske – Roberta Boškovića, i svuda igra sa uspešnom koleginicom Minom Gligorić, koja nastupa i u mjuziklu „Jadnici“, kao i kolegom Žarkom Stepanovim, i drugima.

Talentovani pijanista – virtuoz Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, doktorirao na Katedri za kamernu muziku, a zaposlen je na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika.

Bio je zvanični pijanista 43. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda, četiri međunarodna takmičenja solo pevača “Lazar Jovanović” u Beogradu, tri festivala “Obzorja na Tisi” u Novom Bečeju, kao i međunarodnog takmičenja “Nikola Cvejić” u Rumi.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here