Lena Kovačević sinoć (07.08.) razgalila svoju vernu publiku na Trgu republike u okviru BELEF-a 2021

Neobična set lista autorskih pesama i svetskih pop hitova u veštim džez obradama

0
Reklama


Neobična set lista autorskih pesama i svetskih pop hitova u veštim džez obradama

BEOGRAD, 8. avgusta (Tanjug) – Džez pop muzičarka Lena Kovačević sinoć (subota, 7. avgust) je održala solo koncert na otvorenoj sceni pod vedrim nebom na Trgu republike, pred zaista velikim brojem publike, u okviru festivala BELEF i muzičkog programa “Beogradske letnje noći”.


Predgrupa ove noći – “Sky Cellos” zanimljiva je atrakcija koja predstavlja trio mladih dama (Angelina Živković, Milica Jeković, Mima Majstorović), umetnica na violončelu, koje interpretiraju strane pop hitove, kao i kompozicije filmske muzike ili numere slavnih TV serija.

Tako je publika mogla da uživa u prepoznatljivim melodijama instrumentala mnogima omiljene, brutalne serije “Igra prestola” (Game of Thrones), ili filmske sage o agentu Džemsu Bondu “Skyfall” – istoimena pesma zvezde Adele, kao i “Titanika”, gde su predstavile pesmu “My Heart Will Go On” od Celine Dion.

Osim toga, mlade muzičarke, su uplovile u popularne hitove kao što je “Shape of You” Eda Širana, antologijska rok balada “Nothing Else Matters” (Metallica), a nije izostala ni izvanredna operska kompozicija “Caruso” italijanskog kantautora i glumca Lučo Dala.


Nakon pola sata, muzičarke “Sky Cellos” su napustile pozornicu, što je za ovu žensku verziju sličnih svetskih sastava “2 Cellos”, “Apocalyptica” ili gitarska senzacija “40 Fingers”, bio efektan nastup, a onda sledi glavni program.Uvek vidno raspoložena i u startu veoma inspirisana za druženje sa publikom, Lena je zapevala “Beograde” kao svoj najnoviji singl, i time uputila pozdrav i poruku svojoj vernoj publici.


“Hvala vam svima i dobrodošli, Beograđani i vi ostali koji ste došli u Beograd na moj koncert”, uzbuđena je bila pevačica, koja je odmah krenula sa duhovitim opaskama sa svojim bendom.

“Mislim da je Beograd jedini koji dozvoljava da na bini hodam bosa, tako mi prija. Kako sam ja krenula, možda će i moj bend polako da me prati u tome”, uz osmeh se zabavljala džez umetnica.


Nastavila je svoj repertoar sa velikim hitom “Cafe”, koja je publika pratila horski, a kada Lena oseti da oni žele sve glasnije da zapevaju, onda se ona utiša i pruža im mikrofon da samo nastave.

Prošetala je ona auditorijum i kroz veoma savremenu hit muziku kao što je “Watermelon Sugar” Herija Stajlsa (Harry Stiles), ali sve prolazi kroz njene džez aranžmane, menja im strukturu i oblik na veoma vešt i umešan način. Često je na njenoj listi i elektro dens numera “How Deep is Your Love” (Calvin Harris & Disciples ), koja takođe pod njenim kreativnim rukama dobija nov život i identitet.

Slično čini i sa numerom “Ocean Drive” (Duke Dumont), i za nju nema granice, često čini nemoguće kada transformiše dinamične elektro hitove u džez suštinu.

Sledi jedna meni jako draga pesma koja je obeležila moju karijeru poslednje dve godine”, najavila je Lena snažnu i nežnu baladu “Samo da mi je”, koja će se uz otpevane “Cafe” i “Beograde” naći na njenom četvrtom studijskom albumu.


Iako se od nje očekivalo, Lena nije pružila na ovom koncertu nijednu obradu iz opusa Momčila Bajagića Bajage, koje su činile okosnicu njenog trećeg albuma “Džezeri” (2015).

Istina, malo je pesama predstavila sa svojih studijskih izdanja “Dobar dan za pevanje” (2009) i “San” (2013), osim što je sa ovog drugog materijala sa dušom i punim srcem otpevala naslovnu baladu.

“Pesma “San” je delo mog oca Duška, koji je napisao tekst, i naći će se u njegovom filmu “Nije loše biti čovek”, pohvalila se džez dama, koja i igra u tom filmu Dušana Kovačevića, našeg najvećeg dramskog pisca i scenariste, akademika SANU.

Kako je najavila, taj film bi trebalo da se prikaže na jesen ili oko nove godine, samo da prođe pandemija, a igra značajna glumačka ekipa (Vojin Ćetković, Branka Katić, Srđan Žika Todorović, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Srđan Timarov).

Lena je uz Bajagu bila deo i očevog filma “Profesionalac” (2003) prema istoimenoj drami i uspešnoj predstavi, a novi film je baziran na njegovom komadu “Kumovi” (hit Zvezdara teatra).Na njenom koncertu se gotovo uobičajeno nalaze obrade pesama kanadske dive Lare Fabian, ali je ovog puta i to izostalo sa liste njenih želja, ali je zato uvek tu narodna pesma sa Kosova i Metohije – “Gusta mi magla padnala”, koju Lena sa jakim emocijama interpretira, na šta obavezno dobija aplauz.


Imali smo sreće moj bend i ja da putujemo dosta po svetu i održavamo koncerte, dosta toga smo obišli”, našla je još jedan povod da se pohvali dama.
“Znam da moji momci u grupi vole da dobiju aplauz, ja sam to videla. Ne samo kada ja dobijem, već i oni. Zato molim vas i njima, oni ne vole kad se osete zapostavljeno, ja sam to videla”, približila je situaciju Lena.

Pokušavala je muzičarka da sve moguće ljude iz publike uključi u pesme, ali nije do nje kada nisu svi za tu pratnju.
“Gospodine, vidim ja, vi se smeškate, a ne pevate zaista”, animirala ih je Lena.
“Ne možete tako kao ne prija vam džez, a došli ste na džez koncert, molim lepo”, bila je pomalo uporna Lena, braneći svoj žanr muzike i stvaralaštva, odnosno želeći da se svi podjednako uključe.
“Leva strana publike je jača od desne, njih sve čujem, a šta je sa ostalima?”, šalila se ona.


Punih sat i po, bez klasičnog bisa, Lena je zabavljala svoje najvernije fanove, bila je beskrajno šarmantna i uključivala je publiku da je prati i bude uz nju horski, i kada kod nje stiže “Crni leptir” (novi singl iz doba pandemije, objavljen na Dan zaljubljenih), i dok zalazi u “Dubine”, ili na autentičan način prezentuje “Leto je”, noviju obradu dens hita 90-ih godina, zaboravljene grupe Funky G. Spot i singl je bio deo projekta Radija S – “Zvezde pevaju zvezde: Zvuk 90-ih”, za vreme pandemije.
Ovo je bila jedna specifična obrada, pomalo kompleksna, a ja sam u životu do sada imala barem 50 obrada, tako da ne bi trebalo da mi je bilo šta teško”, objasnila je Lena uz neprestani osmeh.

“Ko kaže da nisu bile dobre ’90-te, imale su fantastičnu muziku”, podelila je misli Lena i uz ogromnu zahvalnost publici na Trgu, završila ovo veoma sadržajno i zanimljivo muzičko putovanje.


Posle dva koncerta u Zvezdara teatru u novembru 2020, ovo je bio novi susret Lene i fanova u pandemiji.
Videćemo kako situacija nalaže sa Kovidom-19, tako da je neizvesno kada ćemo je gledati ponovo. Ipak, ona se nada da će to biti uskoro.

Sa tom vašom energijom hajde dođite nam i sutra, bićete nam potrebni, ovde ćemo opet imati koncert. Šalim se, naravno. Ali stvarno vam puno hvala, i posebno mi je drago što na ovom mestu imam koncert. Ja sam rođena na Dorćolu i divno je da mogu pevati tako blizu. Nadam se da se vidimo do kraja godine, na istom mestu, samo da prođe ova situacija, kada grad organizuje nešto ovako”, bila je puna nade Lena Kovačević i onda se slikala sa mnogobrojnim fanovima iza same pozornice, pričala sa njima, šalila se, što jasno pokazuje koliko je prirodna, a ne u oblacima kako umeju biti muzičke zvezde.

Nedostajale su najnovije pesme kao „Udahni“ u saradnji sa više muzičara, kao i duiet „Kraj“ sa Markom Luisom, ali biće neke sledeće prilike.
Lena je često na različitim prostorima oduševljavala svoju publiku poslednjih godina – Narodni muzej, Trg Nikole Pašića, Plato ispred Hrama Svetog Save, Zvezdara teatar, Sava centar.


Večeras (nedelja, 08.08.) na istom mestu nastupaju bend “Glas Ne Žice” kao “a capella” sastav, kao i muzičar Ivan Ilić, sa karijerom u Barseloni, sa svojim aktuelnim sastavom “Tetra Pack”.

Od jačih imena, BELEF će ponuditi uskoro i koncerte sjajne Ivane Peters (Negative) 14. avgusta na Savskom trgu, kao i sastava pijanista LP Duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović) 20. avgusta na Kalemegdanu.


Ivan Makragić – TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here