Lena Kovačević održala uspešan koncert u Zvezdara teatru (31. januar 2022.)

Muzičko putovanje i krstarenje kroz sve albume i nove singlove

0
Reklama


Muzičko putovanje i krstarenje kroz sve albume i nove singlove


BEOGRAD: Džez i pop muzičarka Lena Kovačević sa svojim četvoročlanim bendom održala je u ponedeljak (31. januar) veoma uspešan, rasprodat koncert “Toplo zimsko veče” u velikoj sali “Danilo Bata Stojković” pozorišta Zvezdara teatar u Beogradu.

Umetnica je počela koncert nežnom baladom “Beograde”, posvećena glavnom gradu, kao noviji singl nastao nedavno u doba pandemije, kao jedna od pesama spremnih za četvrti studijski album.

Pop i džez dama je napravila presek pesama sa sva tri albuma – “Dobar dan za pevanje” (2009), “San” (2013) i “Džezeri” (2015) kao jedinstveno muzičko putovanje u magičnom, intimnom prostoru kakvo je ovo pozorište.

“Dobro veče, Beograde i svi vi i koji niste iz Beograda. Hvala vam puno što ste bili tako brzi u kupovini karata, da je sve otišlo, rasprodato”,
bila je veoma raspoložena pevačica, kao i uvek na svim svojim koncertima.


Zvezdara teatar 31.01.2022, foto Belkisa Abdulović
Tokom izvođenja te prve numere “Beograde”, ona je u jednom trenutku pokazivala rukama nešto majstoru svetla koji je sedeo visoko u jednoj sobi naspram bine.
Uzaludno je pokušavala rukama da mu objasni šta želi, što je bilo simpatično, a onda je na mikrofon izrazila šta je u pitanju – da manje svetla bude na njenom licu, da se namesti štimung.


“Sa ovolikim svetlom na licu, osećam se kao u sceni ispitivanja u “Balkanskom špijunu”, duhovito poređenje je napravila Lena, sa pozorišnim komadom i filmom njenog oca Dušana Kovačevića, inače upravnika Zvezdara teatra.

Poznati dens pop hit ’90-ih godina “Leto je” takodje je jedan od novijih singlova umetnice, kao zanimljiva džez obrada, u produkciji projekta Radija S – “Zvuk devedesetih”.
U specijalnom džez aranžmanu koji je komponovala Lena, odvela je publiku na putovanje u prošlost i podsećanje na taj hit grupe “Đogani”, koji je dobio novi život u drugačijoj verziji – dimenziji.

“Mnogo smo srećni što smo se večeras svi ovde okupili, i pored ove korone, te novog omikron soja, pa tome nema kraja”, osvrnula se Lena na i dalje aktuelnu pandemiju koja ugrožava kulturu.


Zvezdara teatar 31.01.2022, foto Belkisa AbdulovićOna je imala dva rasprodata koncerta u drugom talasu kovida 19, u novembru 2020, i tada se nadala da će naredne nastupe imati kada virus konačno prođe, ali se to još uvek ne događa.

Stigao je red na premijerno izvođenje uživo pesama sa novog filma njenog oca “Nije loše biti čovek”, koji je imao premijeru u decembru 2021, a u njemu Lena peva i glumi.

Već poznata pesma “San” u novom aranžmanu i kompoziciji Momčile Bajagića Bajage bila je prva na redu iz filma, koju je džez pop dama vrhunski dočarala, a onda se nadovezala na delo “Žal”, takodje iz novog ostvarenja.

Kako je navela, “Žal” je na neki način bio inspirisan periodom baroka, i onda u tom triptihu singlova kao muzika iz filma, najviše je pažnje izazvao hit “Lepe laži”.

Možda je publika očekivala gosta na koncertu, barem na ovoj pesmi, a to je glumac Gordan Kičić, sa kojim izvorno peva tu baladu u retro maniru, što podseća na neka prošla (muzička) vremena, zauvek iza nas, ali Lena je ipak sama interpretirala tu numeru.
Uskoro izlazi i album kao muzika iz navedenog filma “Nije loše biti čovek”.


Zvezdara teatar 31.01.2022, foto Belkisa Abdulović
Lenin bend je pun pravih profesionalaca – kvarteta na gitari, saksofonu, bubnjevima i klavijaturi, koji pevačica voli da duhovito provocira i proziva na bini, da malo zabavi publiku.


“Volim da radim sa ovim momcima, iako su mnogo naporni, ali šta ću”,
jedna je od opaski koje su izazvale smeh u sali.

Scenografija pozornice čini i jedna fotelja, na koju Lena voli da sedne uz komentar da upravo u Zvezdara teatru voli najviše da nastupa, jer može da sedi kad god poželi na sceni.

Obično ekipa ostavi mesta za tradicionalne pesme koje su izvodili na svojim mnogim putovanjima, posebno kad su nastupali u Gračanici, i te kompozicije su postrale redovan deo repertoara.

Reč je najpre o delu “Zapjevala sojka ptica” (poznata po izvođenju Silvane Armenulić), gde nakon Leninog vokala ubedljivo dominira saksofon kao izvanredan instrumental, što je izazvalo veliki aplauz.
Sledi tradicionalna kompozicija “Gusta mi magla padnala” (znaju je mnogi po Brankici Vasić – Vasilisi), narodna pesma sa Kosova i Metohije, nastala u vremenima kada je Srbija već uveliko pala pod tursku okupaciju.

Ovog puta Lena nije dala svojoj vernoj publici da se opusti i da pasivno posmatra, već ju je aktivirala da učestvuju u pevanju zajedno sa njom, što je izazvalo veoma komičan efekat ove čarobne i simpatične jazz večeri.


Zvezdara teatar 31.01.2022, foto Belkisa AbdulovićKrenula je duhovito da proziva razne pojedince iz sale što ne pevaju “Gusta mi magla padnala”, a kada su neki pevali uglas, ona ih je onda usmeravala – “Morate se rasporediti, da svi pevaju i da se čuju”.

Onda je primetila da “muškarci užasno zabušavaju”, a kad su se oni uključili nakon njene simpatične kritike, onda je istakla da sada već čuje mešoviti hor.

Hajde, vi muški, što ste se tako stisli, zapevajte. Shvatam ja da je omikron soj zavladao, pa se bojite, ali barem malo da se peva”, nepresušne su bile njene doskočice.

Prisetila se Lena putovanja u Kipar 2011, gde je boravilo dosta Turaka, i ona je bila tada uporna da ih nauči da pevaju pesmu “Zvižduk u osam”, što je i uspela, kako je sa ponosom istakla.

“A sada spektakl”, najavili su iz benda, i zaista, kreće balada “Samo da mi je”, koji u početku sadrži samo njen vokal i klavijaturu, veoma intimno, ušuškano, zaista kako i naziv koncerta kaže – “Toplo zimsko veče”. Onda su se uključili i drugi instrumenti postepeno u dužoj, koncertnoj verziji pesme.


Foto Andreja Damnjanović

Takodje nova numera “Crni leptir” dobila je svoj prostor u ovoj magičnoj noći, da bi se onda dama opredelila za svetske pop hitove u posebnom džez maniru – “Watermelon Sugar” pevača Harry Stiles, kao i “Can’t Feel my Face” zvezde The Weeknd, sa upečatljivim stihovima “she told me don’t worry about it”.

Publika je sve vreme uživala u ovom sadržajnom muzičkom putovanju od 100 minuta, posebno i čuvena džez pevačica Nada Pavlović, koju je Lena pozdravila i navela da je “ova žena dokaz da je ljubav prema muzici ogromna i bez kompronisa ceo život je gradila karijeru”.

Najnovija pesma Lene Kovačević nosi naziv “Tako lako”, gde već zalazi u pop struju, a muziku i tekst napisala je mlada muzičarka Angellina, koju je pevačica izdvojila i pohvalila.
Aranžman su uradili: Marko Kon, Milan Novaković Lane i Ivan Franović, a ova saradnja je deo projekta Radija S sa kojim je Lena već ostvarila uspešnu obradu spomenute pesme “Leto je” koja beleži milionski pregled na YouTube mreži. 


Foto Belkisa Abdulović
“Ja sam zadužena da pišem set liste, ali mi njih i uvek izmenimo. Nikad se ne držimo onog što je napisano, sve ispretumbamo”, otkrila je Lena, i tokom pevanja je nešto primetila u publici.

“Ovaj red ništa ne radi, kako vidim. Ja se dajem ovde na bini stoprocentno, onda to očekujem i od drugih koji su sa mnom”, opomenula je uz osmeh auditorijum da u duetu sa njom sve peva.

Pevačica je skoro imala koncerte u Beogradu, u klubu “Buddha bar”, na neobičnom mestu – hotelu „Hayatt Regency“- Kristalna dvorana, a pre toga u julu kao deo festivala BELEF 2021 na Trgu republike. Ekskluzivni nastup za doček Nove godine 31. decembra u “Pupin Lounge baru” bio je u znaku elegancije i dobre muzike.

Uvek bira atraktivne prostore za nastup, kao što je bila i Botanička bašta “Jevremovac” na otvaranju festivala “Wine Garden” 2019.

Nisam znala kako ćete doći, da li gladni, ili siti, žedni, umorni, raspoloženi ili ne, moram da brinem o vama kako se osećate večeras. A sutra nam je radni dan, dolazimo do samog kraja, imamo još barem šest balada, taman da vam pevamo do ponoći”, našalila se Lena i omađijala publiku hitovima “Požuri” i naravno –“Cafe”.

Foto – Irina Duplevskaja
Upravo hit singl “Cafe” doživeo je svetski uspeh i učinio da se Lena kao umetnik iz Srbije nađe na naslovnim stranama značajnih magazina u Turskoj, i deo je međunarodne producentske kuće “Pasion Turca”.


U melodiji pesme “Cafe” menjala je reči i otpevala vrlo šarmantno – “Hvala što ste bili večeras sa nama, baš je bilo lepo, želim vam sve najbolje”, na ogroman aplauz iz publike.

Naravno, bis je morao da se desi, i izbor je pao na još jednu efektnu baladu “Dubine”, koju je svojim uzvišenim glasom Lena majstorski pružila i završila sveobuhvatno muzičko druženje.

Moguće da su fanovi očekivali još iz njenog repertoara, kao što su dve pesme novijeg datuma sa Markom Louisom – “Kraj” i “Udahni” (takodje i Ivana Peters), ali daljeg bisa nije bilo.


Foto – Irina Duplevskaja
Tako je Lena Kovačević trijumfovala sa novim koncertom u njenom omiljenom prostoru Zvezdara teatra, na velikoj sceni nazvanoj po legendarnom glumcu – “Danilo Bata Stojković”.

Lena Kovačević nastupala je u Srbiji i regionu, Holandiji, Belgiji, Nemackoj, Italiji , na Kipru, u Americi dok su joj pesme emitovane na radiju na nekoliko kontinenata.


Lenin glas trenutno se čuje od Holandije, Belgije, Nemačke, preko Grčke, Italije, Kipra do Amerike, Afrike i Turske, a deo je međunarodne producentske kuće “Pasion Turca.”

Umetnica je kreativni ambasador nacionalne platforme Serbia Creates/Srbija Stvara i predstavljala je Srbiju na svetskoj izložbi Dubai Expo u 2021. godini.

Koncert u Zvezdara teatru podržali su Serbia Creates/Srbija Stvara i P.S. Fashion.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here