Lena Kovačević održala koncert “Praznična magija” u hotelu Hajat Regency (17.12.2021.)

Atraktivno i intimno muzičko putovanje

0
Reklama


Atraktivno i intimno muzičko putovanje


BEOGRAD, 18. decembra – Džez i pop umetnica Lena Kovačević održala je sinoć (17.12.) ekskluzivan intiman koncert za svoje iskrene ljubitelje u Kristalnoj dvorani hotela Hayatt Regency u Beogradu.


Specijalno muzičko veče pod nazivom „Praznična magija sa Lenom Kovačević” je priređeno u susret Novoj godini u kome je muzičarka sprovela publiku u sat i po svirke kroz svoja tri studijska albuma – “Dobar dan za pevanje” (2009), “San” (2013) i “Dobro jutro, džezeri” (2015), kao i obrade domaćih i stranih hit pesama.


Uvek vrhunski raspoložena, Lena je sa svojim uigranim pratećim bendom započela veče sa pop hitom “All IWant for Christmas is You (2011) od Maraje Keri (Mariah Carey), i nakon otpevane numere, uz zahvalnost prisutnima što su došli, uz osmeh rekla – “Da nema ove praznične večeri, ne bismo pevali ovu pesmu”, i izazvala smeh u sali.


“Lepo i posebno je uvek ovde u Hajatu, ovde sam držala promocije svojih albuma, lepo je bilo druženje, onda da i u novu godinu udjemo sa osmehom”, poručila je Lena i nastavila u tom ritmu pop hitova kao što je “Watermelon Sugar” (2019) poznatog pevača Herija Stajlsa (Harry Stiles).


Hyatt, fotograf Belkisa Abdulović
Onda je preokrenula kormilo i istakla svoje originalne numere, kao što je skorije objavljena “Beograde”, jedan od aduta kreativnosti tokom pandemije, koju je izuzetno nadahnuto otpevala.

Neverovatna je ta sposobnost Leninog vokala da svaku kompoziciju uz svoj bend pretvodi u žanr džez muzike, do najlaganijeg pop izraza do dinamičnih dens pesama, jer je jasno koliko obožava svoj odabir stila i koncepcije.


“Nemojte štedeti aplauze kada je moj bend u pitanju, a što se mene tiče, slobodno štedite. Zato moji momci ovde vole kada im tapšete, i zato, molim vas, izvolite”, često je pevačica komunicirala sa publikom, što je inače njen manir na svim nastupima, u formi suptilnog i nenametljivog stand-up šou programa.

Bez hita “Cafe” naravno ne može proći više nijedan njen koncert, tako da je on brzo došao na red, uz veliko oduševljenje publike, koja je uz gala večeru hotela uživala u melodijama poznatih svetskih i domaćih pesama i Leninoj boji glasa.


Prigušeno crveno svetlo odavalo je intimnu i magičnu atmosferu na poseban način, a muzička umetnica je veći deo koncerta sedela i pružila pravi džez session po uzoru na inostrane džez klubove.Belkisa Abdulović
U sali je bilo poznatih kao što je glumac Milutin Mima Karadžić, ali i pop muzičarka Tijana Bogićević, koju je brzo primetila Lena i odmah se obradovala.


Večeras je u publici najbolji glas na sceni u pop muzici. Kako je to divno da jedna pevačica dolazi da gleda drugu na koncertu. Tijana, sledeća pesma je za tebe”, pozitivna je bila Lena i onda je utonula u setnu baladu “Samo da mi je” i prosipala je emocije i breme koje ta pesma uvek nosi.


Nakon posvete Tijani, okrenula se tradicionalnim kultnim kompozicijama, koje dosta često izvodi na svojim nastupima – “Gusta mi magla padnala” i “Zapevala sojka ptica”.


Taj prvi tradicional je narodna pesma sa Kosova i Metohije, nastala u vremenima kada je Srbija već uveliko pala pod tursku okupaciju.
Tada je bespomoćan narod utehu mogao da potraži samo u pesmi i čistoj umetnosti da nahrane dušu.

Najčešće se ta numera pevala na venčanjima, tokom spremanja neveste za ovaj svečani čin.


Fotograf Irina DuplevskajaOsim Lene Kovačević, taj tradicional izvodili su Brankica Vasić Vasilisa, Danica Krstić, grupa “Legende”, muzički sastav “Stupovi”, ali samo Lena uspeva da je preokrene tako uverljivo u džez prizvuk.


“Zapevala sojka ptica” je takođe kosovska svatovska pesma, nekada u interpretaciji Vasilije Radojčić. U samoj pesmi se oseća tuga buduće neveste, koju će da udaju protiv njene volje.


Lena obe pesme peva veoma posvećeno, emotivno, kao da proživljava sudbine junakinja tih muzičkih pripovedanja, unosi se i uspeva da utisne i ogoli svoju dušu.


“Znate li kako smo počeli u svoj repertoar da stavljamo ove tradicionalne pesme? Desilo se to da sam sa svojim ocem bila na festivalu “Kustendorf” kod Emira Kusturice na Mećavniku. Trebalo je da nastupam, da pevam, a onda me je otac upitao onako u čudu – “Šta ćeš da im sviraš?”, i to tim tonom kao da ću se obrukati, jer je mislio da za tu publiku na filmskom ferstivalu ne ide da pevamo pop i džez. I onda sam tako sa bendom uvežbala upravo te pesme i od tada su sa nama”, šarmantno je pevačica opisala razlog postojanja tradicionala u set listi.

Dalji muzički biseri nastali tokom karantina i izolacije usled napada korone došli su do izražaja, tako da je izveden rimejk dens hita 90-ih godina “Leto je”, u laganoj, smirenoj džez varijanti, pri čemu je dobijena sasvim nova dimenzija i okvir.


“Ovo je meni jako draga pesma koju volim da pevam, veoma nova, koju su mi pisali Emina Jahović i Darko Dimitrov”, najavila je Lena takođe skoro snimljen singl “Crni leptir”, koji je dočarala sa puno emocija i posvećenosti, a bend ju je nepogrešivo pratio u sekundi kako diše.


Na set listi se našla i balada “Požuri”, koja je izašla malo pre početka pandemije, što je bila idealna uvertira da se parovi meškolje, jer možda žele da plešu uz romantične stihove koje ulepšava Lenin glas.


I tako će se na sledećem hitu “Dubine” zaljubljeni odvažiti i zaigrati ispred bine, na oduševljenje zvezde večeri, koja više nije bila u sedećem položaju u stilu američkih džez klubova, već je uveliko stajala i pevala poslednju pesmu zvaničnog dela programa.

Naravno, publika ju je pozivala na bis, tako da je ona brže-bolje stigla na pozornicu i tamo se prepustila uživanju u interpretaciji još nekih američkih ili britanskih pop hitova, kao što je “Attention” muzičara Čarlija Puta (Charlie Puth).


Time je zaokružila ispunjeno džez veče uz iskrene čestitke svima za Novu godinu, sa željom da bude bolja nego prethodne dve.


Nedostajalo je da izvede neke novije pesme u duetima (“Kraj” – Marko Louis) ili sa više kolega (“Udahni” – Ivana Peters), ili najnoviju “Lepe laži” za film njenog oca Dušana Kovačevića – “Nije loše biti čovek”, gde ona i debituje kao glumica.


Lena Kovačević veoma pažljivo gradi svoju karijeru, ne pristaje na kompromise radi komercijalizacije svoje muzike, već je od onih koja je dosledna svojim idejama, idealima i svetonazorima.

Kada planira koncerte, tokom pandemije i ranije, često kreativno osmisli neobične “nekoncertne” prostore koji su sami po sebi prelepi ambijenti za muziku, time nudeći publici uvek nešto novo.


Pamte se više njenih rasprodatih noći u pozorištu Zvezdara teatar, Atrijumu Narodnog muzeja, nedavno i intimnom klubu Buddha bar za 100 osoba, dok je i na otvorenom imala uglavnom atraktivna mesta za celovečernje putovanje – Botanička bašta (Wine Garden fest), Trg republike ili Letnja bašta SKC (festival BELEF), Klizalište na Trgu Nikole Pašića i Plato kod hrama Svetog Save (novogodišnji praznici).


Nedavno je gostovala na gala manifestaciji Dubai Expo 2020 kao predstavnik Srbije, a bila je jedna od glavnih imena 37. Valjevo jazz festivala.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here