Legendarna andergraund grupa Ab Re konačno je objavla prvi singl

0
Reklama

Nakon skoro dvadeset godina rada u raznim sferama scensko izvođačke umetnosti, legendarna požarevačko-beogradska andergraund grupa Ab Re, konačno je objavila svoj prvi zvanični singl, Veš mašina, kojim najavljuju i prvi studijski album.

Na nagovor producenta Petra Stevanovića, koga poznajemo iz benda Ljubičice, članovi gurpe Ab Re odlučuju na naprave svoje prve snimke, a zadatak produkcije poveravaju Pančevačkom studiju Krokodil. Rezultat ove saradnje biće album More napeto, koji je najavljen za jesen 2019. Muzički izraz je mešavina različitih stilova i uticaja a jedna od zanimljivijih odrednica glasi teatarski jazz sa primesama balkanskih folk motiva.

Bend je izgradio ime kroz brojne saradnje są umetnicima iz sveta drame, crikusa i performansa, pa je tako i tekst pesme Veš mašina deo pozorišne predstave Brod ljubavi srpskog dramskog pisca Nebojše Romčevića, za koju su Ab Re komponovali muziku.

Režiju i animaciju animiranog muzičkog filma potpisuje Vanja Vikalo/ Linnch, illustrator, animator i muralista. Sam spot je kritički osvrt na devijacije savremenog potrošačkog društva. U tom svetu, pod centrifugalnim silama koje združeno proizvode reklamni slogovi, bankovne ponude i pritisak javnog mnjenja, pojedinac biva osudjen na gubitak svoje volje, odnosno na bezuslovni pristanak na neselektivnu kupovinu.

Ab Re je jedinstvena pojava i zbog činjenice da je uspeo da nastupi na skoro svim značajnijim festivalima poput REFRACT, Umbria Jazz Festivala, EXIT, Dev9t i mnogih drugih – a da za gotovo dvadeset godina postojanja nije snimio, niti objavio, ni jedan studijski snimak, sve do sada.

Njihov prvi singl je objavljen u saradnji nezavisnih izdavačkih kuća Krokodil i Kontra.

Pesma je dostupna za preslušavanje i na muzičkim platformama (Deezer, Spotify, iTunes i drugi) putem linka: https://fanlink.to/Vesmasina

Izvor: Kontra

Fotografije: Promo

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here