Legenda jazz gitare odaje počast legendi rock gitare na festivalu Nišville 13. avgusta

0
Reklama

Poslednjih decenija jedan od najaktuelnijih jazz gitarista Stanley Jordan, predstaviće na na festivalu Nišville u vidu specijalnog programa „Stanley plays Jimi“ , kojim odaje počast i obeležava jubilej: 50 godina od smrti najoriginalnijeg rock gitariste Jimija Hendrixa, kao i njegovog legendarnog nastupa na Woodstock festivalu.

 U klasičnoj Hendrix formaciji trija (Laurence Cottle – bass i Gabor Dornyei – bubnjevi), jazz umetnik Stanley Jordan će nastupiti u petak, 13. avgusta.

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste „tribute“ program (u sklopu toga na bini je i obučen kao Hendrix) to je ipak daleko iznad imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Jimijevo nasleđe.

  „Ovo je neka vrsta fantazijskog koncerta, odnosno moje viđenje kako bi Hendriks, da je živ – svirao danas“, istakao je slavni muzičar. Stanley Jordan iza sebe ima 4 Grammy nominacije, rasprodate koncerte širom sveta, milionske tiraže albuma, od kojih je samo debi album iz 1985. godine „Magic Touch“ proveo čak 51 nedelju na prvom mestu Bilbordove jazz liste, a svirao je i snimao sa takvim imenima kao što su Benny Carter, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Billy Cobham.

  
Zbog svega toga njegov omaž velikom gitaristi može izgledati kao iznenadjenje, ali samo na prvi pogled, kako navode iz organizacije jazz smotre.
  Poslednjih godina je dosta nastupao i sa rok izvođačima (Dave Matthews Band, Umphrey’s McGee, Moe ), tako da je povratak rok korenima za njega predstavljao pravo umetničko uživanje.Uvek sam osećao snažnu povezanost sa Hendriksom, on je bio prvi gitarista kojeg sam imitirao kao klinac. Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku, a upravo me je Hendriksova muzika i usmerila ka džezu“, rekao je muzičar Jordan. 

 Poznato je da je Hendrix imao i dogovorena sminanja sa Milesom Davisom i Gilom Evansom.
 Da nije iznenada preminuo u trenutku kada je njegova kreativnost bila u izrazito uzlaznoj putanji, možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu dalje išla njegova muzika, navodi novi gost Nišvila.

 „Možete ga čuti kako obogaćuje i širi svoj muzički rečnik, od snimka do snimka, albuma do albuma, što je za mene kao klinca bilo izuzetno podsticajno. Takođe, neke od njegovih kompozicija – „Up from the Skies“,  „Belly Button Window“, imaju izraziti jazz prizvuk i upravo je to ono što pokušavam da nadgradim“, iskren je jazz virtuoz. 

Stanley Jordan takođe naglašava da je ideju da se okrene „taping“ tehnici, što mu je donelo svetsku slavu, dobio upravo od Hendrixa.

 „Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja ?ica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku“, otkrio jeJordan. 


 Naš gost u Nišu izbegava „novotarije“ poput unapred snimljenih deonica,  jer i sam kaže da ni Hendrix sigurno ne bi išao tim pravcem.

 „Za Jimija elektronika nija bila sama sebi cilj, već sredstvo za postizanje cilja – neka vrsta  produžetka instrumenta i kanal njegovog duha„, zaključio je Stanley Jordan.

Osim Hendrixovih kompozicija  na programu će biti i nekoliko originalnih Jordanovih numera, nastalih  kroz sagledavanje Hendrixovog nasleđa i kroz tumačenje nagoveštaja šta bi i kako on danas mogao da stvara.  

Keith major

Ako neki gitarista, i na osnovu tehnike ali i na osnovu invencije zaslužuje pravo da se „uhvati u koštac“ sa Jimmi Hendrixom, onda je to svakako Stanley Jordan, naglasili su iz direkcije festivala. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here