Legenda džez scene poznatiji kao Papa Nik, preminuo u 68. godini / Video

0
Reklama

Legenda džez scene i jedan od najtalentovanijih multiinstrumentalista na ovim prostorima Veljko Nikolić, poznatiji kao Papa Nik, preminuo je u 68. godini.

Papa Nik je bio multiinstrumentalista i kompozitor iz Beograda, suosnivač i vođi sastava „Institute”, kao i i član brojnih sastava world music i jazz usmerenja. Iako po vokaciji arhitekta, svoju stvaralačku energiju posvetio je muzici spajajući najrazličitije muzičke pravce i tradicije.

Zajedno sa Srđanom Aleksićem Fraparegom osnovao je grupu Institut 1974. godine, koja je u svojoj srži bila nosilac eksperimentalnog etno-džeza u Srbiji.

Sarađivao je sa Lalom Kovačevim, Milošem Petrovićem, Mališom Draškocijem, Dušanom Bogdanovićem, Borisom Kovačem, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem, „Balkanikom”, Bokijem Miloševićem. Poslednjih godina nastupao je sa ansamblom „Renesans”, sastavom „Fish in Oil” kao i „Institutom” koji vodi više od 40 godina. Svira klavir, gitaru, udaraljke, blok-flautu, saksofon, oprobao se čak i na kineskoj violini, i pravi sopstvene instrumente od najrazličitijih materijala.

Na vest o smrti Veljka Nikolića reagovale su mnoge njegove kolege sa kojima je sarađivao tokom višedecenijske karijere.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here