Laureati Kanskog festivala u Glavnom programu 27. Festivala autorskog filma

Japanski i finski projekti koji obećavaju svojim originalnim, intimnim pričama

0
ReklamaJapanski i finski projekti koji obećavaju svojim originalnim, intimnim pričamaBEOGRAD, 1. novembra – Finski film „Kupe broj 6“ Juha Kuosmanena i japansko ostvarenje „Povezi me“ Rjusukea Hamagučija biće premijerno prikazani u sklopu glavnog programa 27. izdanja Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

 Oba filma imaju zajedničku nit, a to je čovekova borba sa prošlošću i putovanje ka slobodi, i odneli su prestižne nagrade na Kanskom festivalu 2021.
Ovogodišnja tematska nit FAF-a pruža portret filmova i junaka sa intimnim razgovorima u zatvorenom pokretnom prostoru.

 Festival autorskog filma (FAF) po 27. put biće održan u Beogradu od 26. novembra do 3. decembra, pretežno u salama Kombank Dvorane, ali i drugim bioskopima Beograda, kao i na poznatoj platformi “Moj OFF”.


„Povezi me“ (Drive My Car)

  Drama „Povezi me“ (Drive My Car) je adaptacija kratke priče istog naziva – „Drive My Car“ čuvenog pisca Harukija Murakamija iz njegove zbirke proze “Muškarci bez žene”.


Dobitnik nagrade za najbolji scenario i FIPRESCI nagrade kritike u Kanu za ovaj film, ali i Srebrnog medveda u Berlinu za delo „Kolo sreće i fantazije“ (oba iz 2021. godine), Rjusuke Hamaguči je trenutno najznačajniji savremeni japanski filmski reditelj.


 Japanski film pripoveda o dvoje usamljenih ljudi – pozorišnom reditelju i šoferki koji se voze svakoga dana u kolima, a svakom novom vožnjom polako otkrivaju jedno drugom tajne i detalje iz bolne prošlosti.
 Hamaguči je inspiraciju za film pronašao u sećanju na razgovore koji se rađaju samo u zatvorenom pokretnom prostoru.


 “Kako je to prostor koji se kreće, zapravo ga nema nigde i ponekad nam to mesto pomaže da otkrijemo aspekte sebe koje nikada nikome nismo pokazali ili misli koje ranije nismo mogli da izrazimo rečima“, rekao je autor.Finski film „Kupe broj 6“ (Compartment No. 6) prikazuje dva stranca koji dele putovanje vozom ka severu Rusije koje će promeniti njihov pogled na život, kao nespretan pokušaj da se pronađe harmonija i duševni mir u svetu punom haosa i anksioznosti.
 Autor je dobitnik Grand Prix nagrade na Kanskom festivalu 2021.


 „Sklon sam da mislim da sloboda nije beskonačan broj opcija, već sposobnost prihvatanja vaših ograničenja. Vožnja vozom više liči na sudbinu – ne možete odlučiti kuda idete, već morate uzeti ono što vam daje“, istakao je Kuosmanen.


 Finski reditelj i scenarista Juho Kuosmanen je poznat domaćoj publici po svom prvom filmu „Najsrećniji dan u životu Olija Makija“ (2016).Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here