„Kustendorf Klasik“ se vraća u Drvengrad u novom formatu: Emir Kusturica spojio muziku i bioskop

Kustendorf koncert - The No Smoking Orchestra od danas na YouTube platformi

0
Reklama


Kustendorf koncert – The No Smoking Orchestra na YouTube platformi

 
Ove godine muzički festival “Kustendorf Klasik” Emira Kusturice i „Gasprom njefta“ biće održan u online formatu, odnosno od danas, 28. septembra se može pogledati.

 
Od 2013. godine svakog leta se u organizaciji svetski poznatog reditelja Emira Kusturice uz podršku „Gasprom njefta“ u etnoselu Drvengrad održava festival ruske klasične muzike „Kustendorf Classic“.


Mladi muzičari iz Srbije i Rusije se takmiče u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dve starosne kategorije za glavnu nagradu festivala Zlatna matrjoška.
Pored takmičenja, mladi talenti stiču takođe i neprocenjivo iskustvo od renomiranih gostiju festivala, slavnih virtuoza iz celog sveta. 

 
Bez obzira na pandemiju korona virusa, festivalska tradicija će biti nastavljena.
Festival „Kustendorf Klasik“ promeniće ove godine format u  „Kustendorf Concert“ koji će biti neobična sinteza svirke „all stars“ i mladih muzičara.


Na pozornici Drvengrada, Emir Kusturica i njegova grupa „The No Smoking Orchestra“ izvešće svoje hitove, a koncert će obogatiti i nastupi mladih muzičara iz Srbije i Rusije koji će u do sada nikada čutim aranžmanima i na neobičnim lokacijama širom Mokre Gore, takođe svirati pesme ove grupe.„Kustendorf Koncert“ poznatog srpskog reditelja Emira Kusturice i njegove muzičke grupe The No Smoking Orchestra dostupan je od danas na Youtube platformi.


Snimak nastupa iz Drvengrada je kreativna zamena za tradicionalni Festival ruske muzike Kustendorf CLASSIC, koji se ove godine nije održao u uobičajenom formatu zbog pandemije korona virusa. Na koncertu su zajedno sa muzičarima The No Smoking Orchestra svirali i mladi muzičari iz Srbije i Rusije, učesnici prethodno održanih izdanja smotre.


 Kustendorf Concert počeo je italijanskom tarantelom u aranžmanu The No Smoking Orchestra i preko najboljih pesama benda Emira Kusturice u finalu stigao do čuvenog „Slovenskog marša“ Petra Iliča Čajkovskog.


 Uz Emira i „The No Smoking Orchestra“, svirali su i studenti iz Srbije: Branka Baroš (violina), Dimitrije Simić (harmonika), Dimitrije Mladenović (klavir), Borisav Stanić (klarinet) kao i studenti iz Rusije, Kamila Zalijeva (sopran), Vasilisa Jevstignjejeva (klavir) i Luka Belozerov (flauta). Za nove aranžmane, pobrinuo se jedan od najperspektivnijih srpskih kompozitora mlađe generacije, dirigent, svestrani muzičar, pevač – Aleksandar Sale Sedlar.


Pored dobre muzike, snimak će voditi publiku kroz predele Mokre Gore i Rusije.


Od danas, 28. septembra,  film-koncert se može pogledati putem sledećeg linka https://kustendorfclassic.online/

Nakon uklanjanja ograničenja zbog korona virusa, planira se da se festivalsko takmičenje vrati na terene Drvengrada.

Zbog ograničenja izazvanih pandemijom Korona virusa, Drvengrad ove godine nije mogao da primi mlade muzičare iz Srbije i Rusije. Oni ovde dolaze od 2013. godine, kako bi u jednoj apsolutno slobodnoj atmosferi ispoljili svoj duh kroz muziku, kao i kako bi razmenili iskustva sa poznatim muzičarima. The No Smoking Orchestra je ovde u selu snimio naš balkanski „drajv“ – Kustendorf Concert, uz učešće mladih muzičara iz Srbije i Rusije. Nadam se da ćemo sledeće godine sa našim prijateljima iz Gasprom njefta, festival održati ponovo ovde“, istakao je slavni svestrani umetnik: reditelj, scenarista, književnik, muzičar, arhitekta – graditelj i glumac Emir Kusturica.

Sve informacije o festivalu, mogu se pogledati na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/kustendorfclassic

https://www.instagram.com/kustendorf_classic/NOVOSTI IZ KARIJERE KUSTURICE: EMISIJA NA “SPUTNJIKU”


Emir Kusturica od nedavno ima autorsku emisiju na Sputnjiku – „Moj život“ koja je krenula sa emitovanjem prve epizode.

Sputnjik Srbija je emisiju proslavljenog reditelja, pisca, muzičara, idejnog tvorca i domaćina turističkih atrakcija Srbije i Republike Srpske – Drvengrada na Mećavniku i Andrićgrada najavio kao svetsku ekskluzivu. 


Kusturica, veliki filmski stvaralac, posle slavnih i nagrađenih filmova, knjiga i izgrađenih gradova, obreo se u novoj misiji – prvoj svojoj autorskoj emisiji. 

Kusturica će objavljivati zanimljive priče iz svog života, razgovarati sa ekskluzivnim gostima, na portalu i Jutjub kanalu Sputnjika. 

Intimnu životnu priču od Sarajeva, preko svetskih metropola do Mokre Gore, Kusturica prelama kroz istorijsku sudbinu Jugoslavije, geopolitičke lomove, sukob civilizacija, sudar hrišćanskog i racionalističkog zapadnog sveta, piše Sputnjik.


Serijal je već lagano krenuo i emitovane su za sada dve epizode, koje vam dajemo na uvid.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here