“Kratki metar iz ženskog ugla” online u Institutu “Servantes” od 7. decembra

Novi španski filmovi ženskih autorskih rukopisa

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Banana Zvuk objavili novi reggae remix humanitarnog karaktera

Splitski muzičari koji stoje iza projekta Banana Zvuk nakon „Re-shake“ kompilacije i autorskog singla „OPG“ potpisuju novi remix. Početak...

EKSKLUZIVNO! NOVI TREJLER ZA FILM “DARA IZ JASENOVCA”

Nakon što je pre više od nedelju dana, svetlost dana ugledao prvi insert iz filma „DARA IZ JASENOVCA“ reditelja...

Mašinko uz pomoć fanova snimili spot za pesmu “Perice”

Zagrebački punk veseljaci Mašinko predstavljaju novi videospot za pesmu „Perice”, snimljen uz pomoć fanova koji su svojim mobilnim telefonima...Novi španski filmovi ženskih autorskih rukopisa


Četiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna od 7. do 28. decembra za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes iz Beograda, u okviru onlajn ciklusa “Kratki metar iz ženskog ugla”.

Filmski ciklus „Ženski ugao“ je program “Servantesa” pokrenut 2010. godine, koji je posvećen kulturi žena i obuhvata raznovrsnu selekciju novije produkcije u režiji isključivo ženskih autora.

Rediteljke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege, pišu nova pravila kinematografije, i pozivaju publiku da otvorenog uma i srca prihvati ili preispituje njihova ostvarenja.

Ovaj program predstavlja četiri vrlo različita primera aktuelne produkcije kratkometražnih filmova u Španiji, a čine ga dva igrana filma, jedan dokumentarac i jedan nemontirani film.
Ciklus se održava onlajn jednom nedeljno, odnosno samo ponedeljkom.

Reviju otvara film „Prilagodljive“ Marise Benito, koji će biti dostupan za gledanje na Vimeo platformi u ponedeljak, 7. decembra.
Ovo ostvarenje pripoveda o izgledu žene, koji je oduvek bio oblikovan prema ukusu društva i istorijskih događaja, što je stvorilo brojne vizuelne kodove i stereotipe.


Prilagodljive
Nedelju dana kasnije, 14. decembra na programu je „Centrifuga“ čiji scenario i režiju potpisuje Mireja Nogera.
Radnja filma prati sudbinu mladića koji pomaže starijoj gospođi da prenese opran veš do stana, ali, nakon što je ušao kod nje, izgleda da gospođa nema nameru da ga pusti da izađe.

Film „Ne budite me“ Sare Fantove je na repertoaru 21. decembra.
Smeštena u Bilbao 2009. godine, priča portretiše tinejdžerku u četvrtom razredu srednje škole, čiji otac preuzima političku funkciju u baskijskoj vladi, zbog čega će ona morati da ima telohranitelja i da zaboravi na dosadašnji život koji je vodila.


Ne budite meCiklus kratkih filmova iz ženskog ugla će 28. decembra zatvoriti naslov „Kad sam bio mali“ Elene Moline, koji se bavi se porodicom N’Sele Malone.
Ta familija volela je da se okuplja da vidi impovizovane predstave sa marionetama kad god bi se ujak leti vratio u Burundi.
Ipak, centralni junak Malon od dvanaest godina, voleo je samo fudbal, te ga predstave nisu puno zanimale.
Jednog dana, dok se igrao na ulici, desilo se nešto što će potpuno promeniti tok njegovog života.

Decembar je mesec tradicionalno posvećen kratkometražnim filmovima, a samom ciklusu je dugogodišnji partner “Trama”, koordinator filmskih, video i multimedijalnih smotri i festivala, u saradnji sa festivalom „ED+C Najkraći dan“.

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova na Vimeo kanalu Instituta Servantesa zatim će biti dostupni za besplatno gledanje tokom 48 sati.

Projekcije su na španskom jeziku uz prevod na engleski.OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

DIVLJE JAGODE CD JUKEBOX / JUGOTON/ CROATIA RECORDS

Oduvek sam voleo umetnički izražaj vrhunskog gitariste i kompozitora svetskog, planetarnog a našeg ranga  ZELETA LIPOVAČE,osnivača , sad već...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!