Kratak film “Presuda” Dore Jung spreman za prikazivanje kao diplomski ispit

Ponovo zajedno na ekranu - Hana Selimović i Miloš Timotijević

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Ponovo zajedno na ekranu Hana Selimović i Miloš Timotijević


Montaža i post-produkcija kratkometražnog igranog filma „Presuda“ kao diplomski ispit rediteljke Dore Jung nedavno je završena u Beogradu, saopštili su producenti.  

Autorka je student Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, a njen diplomski projekat je sniman poslednjih dana decembra 2020. godine, uz podršku Filmskog centra Srbije.  

Glavne uloge imaju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Dušanka Glid, Lazar Đukić, Danica Nikolić, Srna Đenadić.

Sadržaj kratkog filma je fokusiran na junakinju Anu Knežević, koja je optužena za ubistvo svog muža, brata ministra građevine.
  Ona upornim ćutanjem iščekuje predstojeće suđenje, a njen dodeljeni advokat po službenoj dužnosti uspeva svojom iskrenošću da stekne Anino poverenje.  

  


Nizom opasnih pitanja, vođen željom za istinom i jasno zacrtanim ciljem, advokat skreće pažnju na sebe, nailazeće na razne prepreke i pretnje. 

Dora Jung ističe da je inspiraciju za film “Presuda” dobila zahvaljujući životu, odnosno najbolnijim problemima savremenog društva.  

Dugogodišnje i sistematsko nasilje u porodici okidač je za mnoga ubistva žena, koja postaju sve brutalnija i surovija. U mnogim slučajevima institucije su te koje ne reaguju blagovremeno, ali i okruženje u kom živimo”, navodi Jung.  

Ona predstavlja zaplet svog ostvarenja – slučaj zlostavljene žene koju okrivljuju za teško ubistvo muža, a moćna muževljeva porodica koristi svoj uticaj da u bliskoj vezi sa političkim vrhom i sudstvom, njenu nužnu odbranu kvalifikuje kao svirepo ubistvo.  Rediteljka u filmu pokreće pitanje – ko su ti moćni ljudi koji zakone tumače po svojoj volji, a koje su to socijalne ustanove plaćene da štite prava ljudi, žena, a naročito dece.  

Odgovori na ta pitanja kao da se drže pod velom tajni u nekim društvima, a razotkriti samo neke od aktera u tom dugom lancu čini se nemogućim”, priznaje autorka “Presude”.   

Jung ističe da je imala značajan uvid u istraživanje na temu „Nasilje nad ženama“ sa poznatom koordinatorkom “Sigurne kuće” gospođom Vesnom Stanojević.  

Režiserka otkriva da je glavna perspektiva filma zapravo iz vizure mladog advokata, što predstavlja jedan sasvim drugi ugao posmatranja na ovu temu.

  Atmosferu filma dopunjuje prostorija u kojoj su akteri filma – hladna odaja koja odaje utisak totalne izolovanosti, zaključuje Dora Jung. 

Scenario je napisao Danilo Bjelica, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Nikola Vesić, scenograf Andreja Rondović, kostimograf Milica Terzić, snimatelj i dizajner zvuka Boris Mijatović, montažer Nemanja Tasić i producent Jelena Pranić.

     Glumci Hana Selimović i Miloš Timotijević su postali popularan par kao glavni akteri kriminalističke serije “Besa” čija se druga sezona uveliko snima.
    Osim toga, oboje trenutno igraju vodeće uloge u najnovijoj predstavi “64” u pozorištu Atelje 212.  

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket