Kraljica Elizabeta odlikovala glumca Danijela Krejga

0
Reklama

Kraljica Elizabeta odala je čast Danijelu Krejgu, glumcu koji je otelotvorio Džejmsa Bonda.

Danijel Krejg je odlikovan Ordenom Sv. Mihaila i Sv. Džordž (CMG).

Ulogu Džejmsa Bonda napustio je posle pet filmova u kojima igra poznatog britanskog špijuna, uz nedavno objavljen film Nema vremena za umiranje. Kraljica je odala priznanje Krejgu kao priznanje za njegov izuzetan doprinos filmu.

Lideri javnog zdravlja u Engleskoj, Škotskoj i Velsu – Kris Viti, Gregor Smit i Frenk Aterton – bili su vitezovi, a počasti su pripale onima koji su uključeni u proizvodnju vakcina.

Laburistički premijer Toni Bler sa najdužim stažom rekao je da je „neverovatna čast“ postati nosilac Ordena podvezice, najstarije i najviteške počasti koju kraljica daje bez konsultacija sa vladom.

„Želim da se zahvalim svima koji su služili sa mnom, u politici, u javnom sektoru i u svim delovima našeg društva, na njihovoj posvećenosti i posvećenosti našoj zemlji“, rekao je Bler.

Vitez je postao i biciklista Džejson Keni, osvajač sedme zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Njegova supruga Lora Keni, najuspešnija britanska olimpijka, prva koja je osvojila zlato na tri uzastopne Olimpijske igre, proglašena je za damu.

Odlikovanja je dobilo ukupno 78 olimpijaca i paraolimpijca.

Ordenom Britanske imperije odlikovana je i Ema Radučanu, teniserka koja je iznenadila svet tako što je postala prva kvalifikantkinja koja je osvojila grend slem turnir – US Open.

Počasni autor Berni Topin, najpoznatiji po saradnji sa Eltonom Džonom, takođe je dobio počasti, uključujući verziju pesme Candle in the Vind, koju je Džon pevao na sahrani princeze Dajane.

Novogodišnje počasti datiraju još iz vladavine kraljice Viktorije u 19. veku i priznaju ne samo poznate ličnosti već i one koji su dali doprinos državi.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here