Kralj fanka već 14 godina nije sa nama: Dino Dvornik – neponovljivi umetnik

0
Reklama

Na današnji dan pre 14 godina napustio nas je hrvatski kralj fanka i jedan od predvodnika hrvatske muzičke scene 90-ih godina, Dino Dvornik, podsećaju iz izdavačke kuće Croatia Records.

Preminuo je u 44. godini.

Izuzetno talentovani Dino stvorio je jedinstveni muzički smer mješavinom različitih žanrova, a scenskim nastupom osvajao je publiku duž regiona”, navodi se u Fejsbuk objavi Croatia Recordsa.

Iza jedinstvenog umjetnika su ostale supruga Danijela i kćerka Ella, danas jedna od najpopularnijih influenserki na prostoru bivše Jugoslavije.

Danijela je, kako podseća portal 24sata.hr, tog nesrećnog 7. avgusta 2008. pronašla mrtvog Dina u njihovom bračnom krevetu.

Odmah su, kako se navodi u tekstu, počele priče kako je kralj fanka umro od predoziranja, no ona je to negirala te tvrdila kako se Dino godinama nije drogirao, što su potvrdili i nalazi obdukcije, koji su pokazali da je preminuo u snu od mešavina tableta koje je uzimao.

Umro je od miksa tih tableta koje je uzimao nekoliko dana pre smrti. Uzimao je tablete za spavanje, smirenje, protiv bola, antidepresive, a povremeno i metadonsku terapiju. Prema rečima doktora, njegovo telo bilo je u izuzetno dobroj kondiciji i svi su mu organi bili zdravi. Hemijski sastav tih tableta prouzrokovao je komplikacije disajnih puteva i on je umro u snu”, rekla je tada Danijela, piše 24sata.hr.

U tekstu posvećenom tužnom datumu, hrvatski Nacional osvrnuo se na anegdotu u vezi sa nastankom čuvenog Dinovog hita “Zašto praviš slona od mene”, sa Gibonnijem u važnoj ulozi.

Naletio sam na Dina slučajno na kantunu kod kioska gde sam kupovao cigarete… Javili smo se jedan drugome, progovorili par uobičajenih reči kad je Dino, onako po svom, bubnuo: ‘Ajmo ča kod mene napisat hit’. Iz čistog zezanja otišli smo k njemu, smejali se kao idioti i ja sam na komadu karte napisao tekst koji je postao – ‘Zašto praviš slona od mene’. Dino se oduševio njime i rekao da će ga staviti na album koji sprema. Bilo mi je to super, ali sam ga zamolio da me ne potpiše, jer svi su me tada doživljavali kao zadrtog metalca kome, stoga, nije mjesto na plesnom fank-albumu”, prisjetio se Gibonni.

Zanimljivo, u okviru projekta beogradskog Radija S, naš Sergej Ćetković 2015. obradio je upravo ovaj hit.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here