„Kosti“ su najbolja domaća TV serija 2020/2021 na festivalu FEDIS

Dragan Mićanović osvojio nagradu kao najbolji sporedni glumac u “Kostima"

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Dragan Mićanović osvojio nagradu kao najbolji sporedni glumac u “KostimaVeoma hvaljena igrana TV serija „Kosti“, prema scenariju Nikole Pejakovića, u režiji Saše Hajdukovića, proglašena je za najbolju u prethodnoj sezoni 2020/2021, i odnela kući “Zlatnu antenu“ prema odluci stručnog žirija 11. Međunarodnog festivala drama i serija – FEDIS.


Svečanost je održana u Domu omladine Beograda u četvrtak, 7. oktobra, a navedeni projekat „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke i Radio-televizije Srbije, našao se u nimalo lakoj konkurenciji, sa 13 domaćih ostvarenja.


Ipak, stručni žiri ovogodišnjeg 11. FEDIS-a u Beogradu, izdvojio je „Kosti“ u odnosu na sve ostale serije, pa su joj tako pripale još tri „Zlatne antene“ – Draganu Mićanoviću za najbolju epizodnu mušku ulogu Engleza, Nikolini Jelisavac za najbolju epizodnu žensku rolu Ljilje, a Saši Petkoviću i Draganu Radetiću za najbolju fotografiju.

Istina, slavni Dragan Mićanović je apsolutno neverovatno briljirao u ovoj ulozi, i odigrao je tako maestralno kao nikada do sada u karijeri: njegov lik je lucidan, otkačen, ironičan, duhovit, neporedvidljiv, sa izvanrednim akcentom i smislom za humor.

Gotovo da je “ukrao kadar i šou” glumcima u vodećim rolama, istisnuo kolege sa kojima deli svaku scenu i bio nenadmašan u simpatičnoj i bizarnoj ulozi.

Posebno je uspeh veći time što je gotovo u isto vreme snimao i hrvatski film “Tereza 37” Danila Šerbedžije, spremao se za drugu sezonu “Dug moru”, i intenzivno snimao nepregledan broj epizoda licencirane serije “Urgentni centar”.

Mićanovića ćemo gledati i u seriji “Nečista krv” Milutina Petrovića, prema filmu koji beleži sjajne rezultate gledanosti u bioskopima, kao i u drugoj sezoni “Močvare”, a zaigraće i naučnika Mihajla Pupina u novom serijalu.
Posebno su glumice u seriji bile na visokom nivou sa zahtevnim, teškim ulogama, kao Milica Janevski i Marina Vodeničar, uz svoje partnere u dramskoj priči – Ljubiša Savanović i Nikola Pejaković, a težište serije je izneo Jovo Maksić.


U ostalim rolama nastupali su Boris Isaković, Aleksandar Đurica, Aleksandar Stojković Piksi, Nikola Rakočević, Igor Đorđević, Goran Sultanović, Ljubomir Bandović, Bojan Žirović, i mnogi drugi.

Prije godinu dana sam izjavila da imamo velika očekivanja kada je riječ o seriji ‘Kosti’ i, evo, ova priznanja struke su, nakon brojnih nagrada koje smo osvojili u prethodnom periodu, još jedna potvrda da je cijela naša ekipa na visini zadatka. Zadovoljstvo je i čast, ali i velika obaveza biti dio tima koji potpisuje najbolju domaću TV seriju u prethodnoj sezoni i zato nam ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo raditi i snimati, još bolje i kvalitetnije“, izjavila je Brankica Janković, producent i direktor serije „Kosti“. 


Dobar predosećaj je imao i ostatak ekipe okupljene oko ovog projekta, ali i brojni gledaoci iz regiona, koji su u višemilionskom broju s nestrpljenjem iščekivali i pratili svaku novu epizodu.


U prilog kvalitetu i uspehu ostvarenja nadovezala se i reč struke, s obzirom na to da su za „Kosti“ ubrzo počela da pristižu priznanja ne samo iz BiH i regiona, već i sa globalnog nivoa. 

Tako je ova serija trijumfovala sa zlatnom nagradom u kategoriji „Integrisane kampanje“ kao i Grand Prix-om za njenu promotivnu kampanju na ovogodišnjem „NO LIMIT Advertising“ festivalu u Sarajevu, a objavljena je i u „Ads of the World“, najvećoj svetskoj bazi kreativnog oglašavanja.


Takođe, poster za „Kosti”, rad agencije „Aquarius“ iz Banje Luke, nagrađen je srebrnim odličjem na prestižnom međunarodnom takmičenju „Poster Annual“, a Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH je tokom dodele nagrada „Jan Asocijacije“ najboljim snimateljskim radom u kategoriji TV igrana serija takođe proglasio Sašu Petkovića i Dragana Radetića na ovoj seriji. „Kosti“ su drugi deo banjalučke trilogije, koja je počela takođe sa snažnom dramskom serijom „Meso“, nastale iz pera scenariste Nikole Pejakovića Kolje, u režiji Saše Hajdukovića.

Ovaj „neo noar” triler nosi elemente društvene drame, postavljene u živopisni ambijent današnje Banjaluke i niz protivrečnosti, koje otkrivaju jedno društvo u nastajanju, sa dubokim odjecima ratnih zbivanja devedesetih. Treći deo ove sage će nositi naziv “Koža”.


Serija se delimično naslanja na američku ikonografiju i dramaturgiju jednog Pola Šredera ili reditelja Martina Skorsezea, kada je ovaj tandem iznedrio remek delo “Taksista”.

U mozaičnoj seriji “Kosti” prikazan je raspad društva kroz mnoge slojeve zamršenih odnosa kao jedna šira slika tereta i patnje koji nose iskonski dobri likovi, dok im jednom ne prekipi i uzmu stvari u svoje ruke, jer … sve ima tačku pucanja.


Ivan Makragić


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket