„Kosti“ su najbolja domaća TV serija 2020/2021 na festivalu FEDIS

Dragan Mićanović osvojio nagradu kao najbolji sporedni glumac u “Kostima"

0
Reklama


Dragan Mićanović osvojio nagradu kao najbolji sporedni glumac u “KostimaVeoma hvaljena igrana TV serija „Kosti“, prema scenariju Nikole Pejakovića, u režiji Saše Hajdukovića, proglašena je za najbolju u prethodnoj sezoni 2020/2021, i odnela kući „Zlatnu antenu“ prema odluci stručnog žirija 11. Međunarodnog festivala drama i serija – FEDIS.


Svečanost je održana u Domu omladine Beograda u četvrtak, 7. oktobra, a navedeni projekat „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke i Radio-televizije Srbije, našao se u nimalo lakoj konkurenciji, sa 13 domaćih ostvarenja.


Ipak, stručni žiri ovogodišnjeg 11. FEDIS-a u Beogradu, izdvojio je „Kosti“ u odnosu na sve ostale serije, pa su joj tako pripale još tri „Zlatne antene“ – Draganu Mićanoviću za najbolju epizodnu mušku ulogu Engleza, Nikolini Jelisavac za najbolju epizodnu žensku rolu Ljilje, a Saši Petkoviću i Draganu Radetiću za najbolju fotografiju.

Istina, slavni Dragan Mićanović je apsolutno neverovatno briljirao u ovoj ulozi, i odigrao je tako maestralno kao nikada do sada u karijeri: njegov lik je lucidan, otkačen, ironičan, duhovit, neporedvidljiv, sa izvanrednim akcentom i smislom za humor.

Gotovo da je “ukrao kadar i šou” glumcima u vodećim rolama, istisnuo kolege sa kojima deli svaku scenu i bio nenadmašan u simpatičnoj i bizarnoj ulozi.

Posebno je uspeh veći time što je gotovo u isto vreme snimao i hrvatski film “Tereza 37” Danila Šerbedžije, spremao se za drugu sezonu “Dug moru”, i intenzivno snimao nepregledan broj epizoda licencirane serije “Urgentni centar”.

Mićanovića ćemo gledati i u seriji “Nečista krv” Milutina Petrovića, prema filmu koji beleži sjajne rezultate gledanosti u bioskopima, kao i u drugoj sezoni “Močvare”, a zaigraće i naučnika Mihajla Pupina u novom serijalu.
Posebno su glumice u seriji bile na visokom nivou sa zahtevnim, teškim ulogama, kao Milica Janevski i Marina Vodeničar, uz svoje partnere u dramskoj priči – Ljubiša Savanović i Nikola Pejaković, a težište serije je izneo Jovo Maksić.


U ostalim rolama nastupali su Boris Isaković, Aleksandar Đurica, Aleksandar Stojković Piksi, Nikola Rakočević, Igor Đorđević, Goran Sultanović, Ljubomir Bandović, Bojan Žirović, i mnogi drugi.

Prije godinu dana sam izjavila da imamo velika očekivanja kada je riječ o seriji ‘Kosti’ i, evo, ova priznanja struke su, nakon brojnih nagrada koje smo osvojili u prethodnom periodu, još jedna potvrda da je cijela naša ekipa na visini zadatka. Zadovoljstvo je i čast, ali i velika obaveza biti dio tima koji potpisuje najbolju domaću TV seriju u prethodnoj sezoni i zato nam ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo raditi i snimati, još bolje i kvalitetnije“, izjavila je Brankica Janković, producent i direktor serije „Kosti“. 


Dobar predosećaj je imao i ostatak ekipe okupljene oko ovog projekta, ali i brojni gledaoci iz regiona, koji su u višemilionskom broju s nestrpljenjem iščekivali i pratili svaku novu epizodu.


U prilog kvalitetu i uspehu ostvarenja nadovezala se i reč struke, s obzirom na to da su za „Kosti“ ubrzo počela da pristižu priznanja ne samo iz BiH i regiona, već i sa globalnog nivoa. 

Tako je ova serija trijumfovala sa zlatnom nagradom u kategoriji „Integrisane kampanje“ kao i Grand Prix-om za njenu promotivnu kampanju na ovogodišnjem „NO LIMIT Advertising“ festivalu u Sarajevu, a objavljena je i u „Ads of the World“, najvećoj svetskoj bazi kreativnog oglašavanja.


Takođe, poster za „Kosti”, rad agencije „Aquarius“ iz Banje Luke, nagrađen je srebrnim odličjem na prestižnom međunarodnom takmičenju „Poster Annual“, a Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH je tokom dodele nagrada „Jan Asocijacije“ najboljim snimateljskim radom u kategoriji TV igrana serija takođe proglasio Sašu Petkovića i Dragana Radetića na ovoj seriji. „Kosti“ su drugi deo banjalučke trilogije, koja je počela takođe sa snažnom dramskom serijom „Meso“, nastale iz pera scenariste Nikole Pejakovića Kolje, u režiji Saše Hajdukovića.

Ovaj „neo noar“ triler nosi elemente društvene drame, postavljene u živopisni ambijent današnje Banjaluke i niz protivrečnosti, koje otkrivaju jedno društvo u nastajanju, sa dubokim odjecima ratnih zbivanja devedesetih. Treći deo ove sage će nositi naziv “Koža”.


Serija se delimično naslanja na američku ikonografiju i dramaturgiju jednog Pola Šredera ili reditelja Martina Skorsezea, kada je ovaj tandem iznedrio remek delo “Taksista”.

U mozaičnoj seriji “Kosti” prikazan je raspad društva kroz mnoge slojeve zamršenih odnosa kao jedna šira slika tereta i patnje koji nose iskonski dobri likovi, dok im jednom ne prekipi i uzmu stvari u svoje ruke, jer … sve ima tačku pucanja.


Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here