Koncertni kalendar u Beogradu ove nedelje (20.12.-26.12.): Stefan Milenković, Jelena Tomašević, KOIKOI, Beogradska filharmonija, Keni nije mrtav, Vrooom

Ponovo bogata muzička trpeza u prestonici Srbije

0
07/11/2010 magazin Elle intervju izdanje decembar 2010
Reklama


Ponovo bogata muzička trpeza u prestonici SrbijeBEOGRAD: Bliži se kraj godine i pred sam početak praznika u Beogradu se sprema još nekoliko zanimljivih muzičkih sadržaja u vidu koncerata različitih žanrova.

U ponedeljak (20.12.) je održan 4. koncert pijaniste Aleksandra Madžara koji će nastaviti svoju seriju od osam nastupa, gde svira komplet od 32 Betovenove sonate, a ostatak će preneti u Novoj godini, tokom januara.

Danas – 21.12. će u Ustanovi Gvarnerius takođe biti realizovan koncert klasične muzike – violinistkinje Staše Žikić, koja će, uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović, izvesti kompozicije Baha, Bramsa, Milštajna i Šostakoviča.

Gosti koncerta su violončelista Vuk Ovaskainen i pijanista Mihailo Stojčić, a sam koncert deo je projekta “Dvadeset odabranih”, koji Ustanova Gvarnerius realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Umetnica na violini Staša Žikić dobitnice niza prestižnih republičkih i međunarodnih nagrada.

U četvrtak, 23. decembra na programu je Veče kamerne muzike u okviru desete sezone ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju”, kada će se u Gvarnerijusu predstaviti Trio “EPICEE”koji čine flautisktinja Dominika Krmpotity, violistkinja Leonora Petković i pijanistkinja Andrea Simonović.

Kao gosti koncerta nastupiće Trio MAT Ltd. (Aleksandar Jovanović, klavir, Tijana Dimitrov, viola, Magdalena Matić, violončelo) i klavirski kvartet (Lana Stefanović, violina, Ena Vaganek, viola, Magdalena Matić, violončelo, Isidora Simović, klavir).
Program čine dela D. Šostakoviča, J. Bramsa, E. Bloha, G. Malera i M. Diriflea.

Ulaz na oba koncerta je slobodan.


Nastavlja se ciklus “Muzikom kroz muzej” u Istorijskom muzeju Srbije – 23. decembra, koji se uvek snima i onda dan kasnije prikazuje na YouTube kanalu ovog muzeja. Kamerni ansambl „Infinity Quintet” čine Ivana Mandić, violina, Vladimir Uratarević, violina, Ivan Simeunović, violina, Ivana Gladović-Erčić, viola i Sara, violončelo, a na koncertu će nastupiti uz pratnju perkusioniste Uroša Danilovića.

Na programu su kompozicije popularne muzike: „Sweet Child”, „Sweet Requiem”, „Gonna Fly Now”, „Wasting Love”, „Blood Brothers”, „Futureal”, „Black Magic Woman”, „Shoot in the Dark”, „Here I Go Again” i „Unforgiven”.

Specifičnost ovih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Infinity Quintet” je originalan sastav po svojoj formi, koja je neobična i jedinstvena u Srbiji i Evropi. Zvuk je egzotičan, a aranžmani originalni, pod uticajem klasične forme gudačkog kvinteta, s tim što je glavno polje delovanja, žanrovski raznovrsno.

Grupa izvodi klasičnu, jazz, rock, blues, progressive rock, filmsku muziku.

Sastav je ostvario veliki broj koncerata, u Srbiji i inostranstvu, uz mnoge audio i video zapise.


Program:

„Dragutinovo kolo“ (aranžman za kvintet)

„Sweet Child“ – Guns ‘n Roses

„Sweet Requiem“ – potpuri

„Rocky“ – Gonna Fly Now

„Wasting Love“ – Iron Maiden

„Blood Brothers“ – Iron Maiden

„Futureal“ – Iron Maiden

„Black Magic Woman“ – Carlos Santana

„Shoot in the Dark“ – Henry Mancini

„Her I Go Again“ – Whitesnake

„Unforgiven“ – Metallica


TRIO EPICEEPop pevačica Jelena Tomašević imaće samostalan koncert sutra, 22. decembra u Kombank Dvorani, što će joj biti prvi put u karijeri da nastupa u ovom prestižnom prostoru.


Etno pop muzičarka poslednji put je nastupala u Beogradu tokom maja 2019. godine kada je rasprodala Sava centar, a tada na koncertu joj je gostovao sasvim neočekivano i njen suprug, popularni glumac Ivan Bosiljčić.

Sava centar je uspela da napuni i dva puta ranije, tokom 2016. godine.


Pop umetnica ima za sobom dva objavljena studijska albuma “Panta Rei” (2008) i “Ime moje” (2015), sa velikim brojem hitova, a u pripremi joj je uveliko i treći.


Prvi album je komponovao Željko Joksimović, sa čijom pesmom “Oro” je pevačica učestvovala na Evroviziji 2008, kada se ovo svetsko takmičenje održalo u Beogradu, na sceni Beogradske Arene.

Osim nekoliko rasprodatih koncerata u Sava centru, u Beogradu je imala i intimnije večeri, kao što je na Letnjoj sceni Gardoš, u Pozorištu na Terazijama, a nedavno i u klubu Buddha Bar.
Takođe, održala je mnoge nastupe po celoj Srbiji, kao i u Rusiji.

Nedavno na dodeli nagrada GODUM Udruženja muzičara zabavne, džez i rok muzike Srbije, Tomašević je dobila priznanje za najemitovaniju hit pesmu „Radio svira za nas“ protekle godine 2020/2021.

Samo veče kasnije, na istom mestu, mjuzikl „Veselo devojačko veče“ 23. decembra u režiji Radeta Vukotića će imati premijeru kao jedan veliki spektakl koncert u vidu adaptacije američke hit predstave „Girls’ Night“.

Pevaju i glume rok pevačica Ivana Peters, glumica Jelena Đukić, i pop muzičarke – Tijana Dapčević, Maja Brukner i Zorana Pavić.

Samo dan posle mjuzikla, nakon duže pauze, pevaće pop muzičar Željko Samardžić (24.12.), koji odavno nije nastupao u Beogradu, a uspevao je redovno da rasproda koncerte u Sava centru i Beogradskoj Areni.


Rambo Amadeus & Five Winettous
na ovoj pozornici će 26.12. održati koncert, što će muzičaru biti prvi nastup uživo od izbijanja pandemije, a pre nje je često imao svirke u Beogradu (KST, Wurst Platz, Elektropionir, Subbeerni centar).


Stefan Milenković i Simfonijski orkestar RTS-a 23. decembra u Kolarčevog zadužbini


Osim spomenutog pijaniste Aleksandra Madžara, na Kolarac će doći 23. decembra Stefan Milenković, jedan od vodećih violinista današnjice koji će realizovati koncert uz Simfonijski orkestar RTS-a.


Čuveni umetnik na violini će kao solista predstaviti jedan od najzahtevnijih i najlepših koncerata za ovaj instument, jedinstvenom delu u opusu ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog pod nazivom “Koncert za violinu i orkestar”.

Pored ove kompozicije, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, biće izvedena „Simfonija br. 3” čuvenog Kamija Sen-Sansa, poznata i kao „Orguljska simfonija”, u čijem će izvođenju nastupiti i orguljaš Zoltan Borbelj.

Ovo delo smatra se istorijskim ostvarenjem u opusu ovog francuskog stvaraoca, koji je na jedinstveni način sublimirao zvučnost orgulja, poznatih kao „kraljica instrumenata“, i simfonijskog tkiva velikog orkestarskog ansambla.Foto: Jelena Jovanov
Foto: Jelena Ivanović
Dirigent Bojan Suđić
Predstojećim spektaklom dirigovaće Bojan Suđić, jedan od najtraženijih umetnika na ovim prostorima, koji radi izuzetno velike projekte i ansamble.

Simfonijski orkestar RTS, danas je moderni bend, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.


Violinista Stefan Milenković je umetnik svetske karijere, nastupao je na svim važnijim svetskim pozornicama sa vodećim orkestarskim ansamblima i dirigentima i do skoro je živeo u Americi.

Još kao dete pokazao je izuzetan talenat violinskog virtuoza, koji ga je uz mnoge važne pedagoge, doveo do pravog majstorstva.

Ovaj svestrani muzički umetnik oprobao se i u drugim žanrovima, pokazujući time da vrhunska umetnost nema granica.

Tokom ove godine imao je koncerte po Evropi, a u Srbiji – u okviru festivala “Kaleidoskop kulture” sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Novom Sadu, sa kamernim orkestrom “Muzikon” u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, na festivalima u Pančevu i Banja Luci, a držao je i prvi put Master klas od dve nedelje u Čačku za odabrane mlade talente violine iz celog sveta.


Violončelista Nemanja Stanković će tri večeri kasnije naslediti Stefana Milenkovića i imati koncertnu promociju (26.12.) poslednjeg albuma “Tragovi” (2020) na Kolarcu.

Beogradska publika će imati priliku uživo da čuje upravo kompozicije sa novog albuma, na kome su kao autori potpisani neki od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora.

Album „Tragovi“ bio je nominovan za nagradu “Listeners’ Choice” od strane “Violoncello” Fondacije iz Njujorka (SAD), a Grad Beograd dodelio je Stankoviću Nagradu grada “Despot Stefan Lazarević” zahvaljujući – “izuzetnoj muzikalnosti, sugestivnosti, lepoti tona i tehničkoj perfekciji”, što je dokazano upravo na albumu “Tragovi”, kao najuspešnijem ostvarenju u oblasti muzičkog i muzičkog-scenskog stvaralaštva u 2020. godini.Nemanja Stanković
U Zborniku Matice srpske za scenske umetnosti i muziku Nemanja Stanković opisan je kao „umetnik koji poseduje izuzetno bogatu dinamičku i izražajnu paletu, te koji sa lakoćom izvodi virtuozne bravure, da bi već u sledećem trenutku porinuo u najstarije slojeve srpskog tradicionalnog pevanja, ili se pak našao u trostrukoj ulozi glumca, pevača i svirača“.

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini biće izvedena dela kompozitora Anje Đorđević, Nataše Bogojević, Irene Popović, Ognjena Bogdanovića, Milice Ilić, Ivane Stefanović, Dragane Jovanović, Branke Popović, kao i delo „Parhelion“ mladog kompozitora Igora Andrića, za koju je Stanković nedavno snimio video spot-

Svoj doprinos albumu „Tragovi“ dale su i poznate srpske umetnice: violončelistkinja Sandra Belić, violinistkinja Tijana Milošević i pijanistkinja Maja Mihić, koje će se Stankoviću kao gošće pridružiti na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.


Keni nije mrtav, photo –Tanja Drobnjak
Keni nije mrtav 23.12. Dom omladine Beograda – sala “Amerikana”


Alternativni pank rok bend “Keni nije mrtav”, koji je dobio ime prema naslovnom junaku iz američke animirane serije “South Park”, 23. decembra će imati prvi beogradski celovečernji solo koncert u sali “Amerikana” u Domu omladine Beograda.
Grupa će predstaviti koncertnu promociju debi albuma „Ajmo da plešemo“ i ujedno njihov prvi veliki samostalni beogradski koncert.

Inače su izuzetno koncertno aktivni, jer su nastupali su po mnogim gradovima širom Srbije i regiona, i važe za jedan od najzanimljivijih „live izvođača“, koji pravi snažnu atmosferu.

Njihov debi album „Ajmo da plešemo“ izašao je 5. novembra, a za novi koncert Keniji spremaju repertoar sa gostima ali i nekim starim pesmama koje je njihova publika zavolela na nastupima.

Jedva čekamo da se popnemo na predivnu binu Amerikane! Ovaj koncert je ujedno i promocija našeg prvog albuma. Kao ekipa ljudi koja i sama voli da se provodi, odlučili smo u Amerikani napravimo opštu celovečernju žurku, tako da ćemo i pre i posle koncerta uživati u muzici za đuskanje i skakanje “, poručuju iz benda “Keni nije mrtav”.

Rok klub Fest u Zemunu se malo više aktivirao, tako da će 24. decembra ponovo imati koncert grupa – projekat “Lutke na koncu” – kao jedan oblik Tribute benda KUD Idijoti.

Grupa iskusnih beogradskih muzičara okupljenih u ovom bendu ima cilj da pesme antologijskog pank rok sasatava i dalje žive.

Tokom prethodne godine bend je postao i upravo neka vrsta zvaničnog KUD Idijoti tribute-a jer nastupaju gotovo na svakoj promociji knjige basiste Nenada Marjanovića Frica – „Život sa Idijotima“.

Do sada su već imali 50 nastupa širom regiona a medju najuspešnijima bili su oni u Puli, Zagrebu, Splitu, Novom Sadu, Nišu, Nikšiću, Šapcu, Beogradu.

Lutke na koncu su:
Vladan Vasiljević – gitara i vokal
Vuk Pavlović – Bas i prateći vokal
Dejan Milojević – Bubanj i prateći vokal

VROOOM – 25.12. – Fest

Nakon 150 nastupa u 12 država, uz 37 festivalskih nagrada u muzičkim predstavama “Dogvil” i “Jami distrikt”, alternativna grupa Vrooom ponovo svira i van pozorišta, 25. decembra u klubu Fest.
Muzička grupa iz Beograda od 1999. do 2011. objavila je pet studijskih albuma.

Održala su ogroman broj nastupa u Evropi u različitim prostorima – od underground klubova do velikih koncertnih sala, kao i muzičkih, multimedijalnih i pozorišnih festivala.
Članovi grupe Vrooom komponovali su muziku za preko 60 pozorišnih predstava, svirajući u nekima od njih uživo, kao i za brojne performanse, evente, izložbe, dokumentarne i igrane filmove.

Dobitnici su brojnih priznanja („Sterijina nagrada za najbolju originalnu scensku muziku“ 2013. godine, nagrada “Davorin Popović” i “Izvođač godine TV Metropolis” 2006).

Od 2017. godine svoju muziku izvode kao deo predstave „Jami distrikt“ Kokana Mladenovića, koja je do sada odigrana preko 90 puta u 12 država i sa 33 festivalske nagrade.


Danijel Rajskin, foto Marko Djoković
Kari KrikuBeogradska filharmonija – 24. i 25. decembar, Kolarac – „Muzički bazar“

Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije zakazani za 24. i 25. decembar, rasprodati su za samo jedan dan.

Tradicionalno veliko interesovanje za najpopularnije i najveselije nastupe orkestra nije izostalo ni ove godine, a za kraj 2021. Filharmonija priprema „Muzički bazar“ i muzikom vodi publiku na različite meridijane.

Praznična atmosfera će biti uz zvuke jevrejskog klezmera, arapske longe, portugalskog folklora zajedno sa numerama klasične literature Bramsa, Borodina i drugih.

Specijalni gost novogodišnjih koncerata je Kari Kriku, virtuoz na klarinetu čiji nastupi oduševljavaju publiku po celom svetu, a na filharmonijskim koncertima nastupa pod upravom Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije.KOIKOI – klub Kvaka 2225. decembar


Alternativni rok bend “KOIKOI”, nastao 2017. godine, 25. decembra će održati svirku u klubu Kvaka 22 gde su već nastupali i ove godine su tu snimali live session.


Veoma su aktivni sa koncertima posebno po regionu – Hrvatska, Makedonija, Slovenija, imali su i mnoge nastupe po Srbiji i Beogradu – ispred Muzeja Jugoslavije, Drugstore…


“Svakako ćemo ovu godinu pamtiti još dugo, ali za kraj imamo želju da se vratimo sredini koja nas je podržala u ludoj ambiciji i da odsviramo poslednji koncert dobrotvorne prirode – svu zaradu od koncerta poklonićemo fondu za lečenje Luke Kurjačkog” (mladog dramaturga, prim. autora), rekli su iz benda “KOIKOI”.


U junu ove godine izdali su debi album “Pozivi u stranu” za diskografsku kuću “Moonlee Records” i snimili su dva spota – “Misisipi” i “Ogledalo je zrcalo”.


Foto Nemanja Knežević

Publici su se prvi put predstavili singlovima “Sutra” i “Bog te ubio”, koji se našao na “Hali Gali” kompilaciji 2019.
Bend “KOIKOI” čine poznati glumac Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević, i Ivan Pavlović Gizmo.


Kako su sami sebe analizirali iz benda, “KOIKOI” traži svoje mesto u preseku intime undergrounda i ekstaze mainstreama, balkanskog melosa i savremenih zapadnih trendova, a kao glavna odlika benda izdvajaju se raskošni troglasi.

Pevač i gitarista, a zapravo glumac Marko Grabež je zapažen trenutno po TV seriji “Nečista krv” kao i filmu koji je prethodio – “Nečista lrv – Greh predaka”, ali i drugoj sezoni serijala “Senke nad Balkanom”.
Igra i u predstavama “Čitač” (BDP), “Pristanak” (Atelje 212) i mnogim drugim.Nastaviće se …


Ivan Makragić


Foto: Katarina Marković
Magazin Elle intervju izdanje decembar 2010
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here