Koncertni kalendar u Beogradu ove nedelje (09.08. – 12.08.): The Real McKenzies, Đorđe Miljenović, Trio Sveti (Vasil Hadžimanov)

Izbor od tri muzičke večeri u našoj prestonici

0
ReklamaIzbor od tri muzičke večeri u našoj prestonici


BEOGRAD, 8. avgusta: Letnja sezona u glavnom gradu Srbije malo je utihnula kada je reč o kulturnim aktivnostima, tako da nema ni mnogo koncerata, predstava, filmova, već su mnoge manifestacije i festivali rasuti po ostalim gradovima Srbije.

U Beogradu diše letnja otvorena pozorišna scena “Teatrijum” sa zanimljivim izborom predstava, A1 bioskop Kinoteka na krovu Doma vojske Srbije prikazuje 48 filmova domaće i strane klasike i novije svetske produkcije do 31. avgusta, a pre manifestacije Belgrade Beer fest na Ušću (18.08.-21.08.) ovog puta od 4 dana, a ne 5 kako smo navikli, izdvojili smo za vas svega tri koncerta ove nedelje.


The Real McKenzies
Utorak, 9. avgust
Zappa Barka, 21.00h

Legendarni celtic pankeri “The Real McKenzies” iz Kanade ponovo u Beogradu, ali premijerno stižu na Zappa Barku u utorak, 9. avgusta na turneji na kojoj slave 30 godina postojanja.
Kao specijalni gost nastupa domaći sastav “Cassidy’s Brewery”, koji neguje irsku muziku kao domaće kolege “Orthodox Celts” kome su bili predgrupa 2019. godine u Domu omladine Beograda.

Nastali 1992. u Vankuveru, “The Real McKenzies” iza sebe imaju 13 studijskih albuma, a ovom prilikom će promovisati i aktuelno best of izdanje ,,Float me Boat“.

Njihova izdanja su – “Real McKenzies” (1995), “Clash of the Tartans (1998), “Fat Club 7″ (2000), “Loch’d and Loaded” (2001), “Pissed Tae Th’ Gills” (2002), “Oot & Aboot” (2003), “10,000 Shots” (2005), “Off the Leash” (2008), “Shine Not Burn” (2010), “Westwinds” (2012), “Rats in the Burlap” (2015), “Two Devils Will Talk” (2017), “Beer and Loathing” (2020).

Iza sebe imaju mnogo uspešnih nastupa na manjim i većim binama po čitavom svetu, koje su delilili sa imenima: NOFX, Flogging Molly, Rancid, Metallica, Shane McGowan.

Članovi benda su – Paul McKenzie, Aspy Luison, Kenny Lush, Kirby J. Fisher, Barry Higginson, Mario Nieva.


ĐORĐE MILJENOVIĆ
Četvrtak, 11. avgust
21.00h
Zappa Barka, 21.00h

Drugi put na Zappa barci, poznati muzičar Đorđe Miljenović nastupiće 11.08. sa svojim bendom.
Zanimljiv je put karijere kojim ide pevač i stvaralac, jer je slavan kao Sky Wikluh ili Skaj Vikler kao solista i deo trio benda “Bad Copy” (hip-hop i rep), da bi onda napravio neverovatan žanrovski preokret i postao iznenada alternativni, nezavisni, “grunge” roker.

Sa svoja dva studijska albuma “Amovi” i “Sam pao sam se ubio” (2017) kao pravo ime i prezime se predstavlja – Đorđe Miljenović, bez pseudonima Sky Wikluh, promenio je kurs u potpunosti i posvetio se novim izazovima, čak ga je put odveo i u acid jazz fusion bend Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink.

U karijeri je sarađivao sa mnogim kolegama, od dama bismo izdvojili Anu Stanić na celom albumu “Sudar” (2008) i pop rok sastav “Neverne bebe” na duet singlu “Reka ljubavi” (2021).

Nastupao je u poslednje vreme u Beogradu na pozornici kluba Barutana (Donji Kalemegdan), a pre pandemije redovan u Elektropioniru, Subbeernom centru, i pevao je na Novosadskom sajmu i drugim mestima “Srpske Atine”.
TRIO SVETI
Četvrtak, // 11. avgust //
Vasil Hadžimanov
Bitefartcafe Summer Stage – Kalemegdan

Muzički sastav poetičnog naziva “Trio Sveti” nastupiće u četvrtak, 11. avgusta na sceni popularnog koncertnog kluba BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu i tamo će se ponovo predstaviti beogradskoj publici.
Upravo su za protekli vikend imali koncert na Paliću u okviru 5. izdanjaYouth Jazz & Rock festivala” (04.08.-06.08.).

Bubnjar Marko Đorđević, više od 20 godina gradi uspešnu muzičku karijeru u Njujorku.
Modern Drummer Magazin“ Marka naziva ‘bubnjarem svetske klase‘ i ‘istinskim inovatorom’.

Etno jazz pijanista i klavijaturista, kompozitor, aranžer, producent Vasil Hadžimanov (studirao na Berkliju u Bostonu) i Branko Trijić (diplomac sa – Amsterdam Conservatorium), povratkom u zemlju nakon muzičkih studija u inostranstvu, značajno su doprineli napretku savremene instrumentalne muzike u Srbiji i celom regionu.
Vasil je posebno često angažovan u Beogradu i Srbiji, te je za kratko vreme u prestonici Srbije svirao na 2. izdanju festivala “Jazz in the Garden” (kao i na prvom) u Botaničkoj bašti i na istom mestu kao deo ciklusa “Garden Sessions” sa kolegom pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem, i tokom jula takodje u BitefArtCafe-u sa svojom grupom Vasil Hadžimanov band.
Sa spomenutim kolegom Bojanom i Matijom Dedićem gostovao je 16. jula i u Novom Sadu.

Hadžimanov je bio i kompozitor muzike za uspešnu TV seriju „Dug moru“ i hit filma „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića (200 000 gledalaca u bioskopima).

Članovi grupe Trio Sveti iskustvo su stekli su svirajući sa vrhunskim svetskim muzičarima (Lionel Loueke, Matt Garrison, David Binney, Antonio Sanchez, Wayne Krantz, Teodossi Spasov, Tivon Pennicott, Aaron Goldberg, Clarence Spady, Jonah Smith).

Kažu da je njihov zajednički izraz emotivno upečatljiv, spontan, virtuozan, unikatan.
Sva trojica su kompozitori i vode svoje sastave, a osim svoje karijere, ovi momci su i pedagozi, posvećeni obrazovanju mladih muzičara, budućih uspešnih kolega.


Ivan Makragić

Foto: Dragan Kujundžić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here