Koncertni kalendar u Beogradu za vikend (21.10.-24.10.): “LP Duo”, “Crvena jabuka”, “No Borders Orchestra”

Klasika, džez, instrumentalna muzika, pop rok, evergreen

0
Reklama

Klasika, džez, instrumentalna muzika, pop rok, evergreenBEOGRAD, 21. oktobra – Beogradska filharmonija, sarajevska pop rok grupa “Crvena jabuka”, sastav “LP Duo”, No Borders Orchestra”, neki su od muzičkih umetnika koji će imati koncerte u Beogradu za predstojeći vikend.

Program muzičkih nastupa počinje večeras (četvrtak, 21.10.) sa koncertom džez sastava “Mapo Keys” od devet članova, koje predvodi umetnik Filip Bulatović na sceni kluba BitefArtCafe.

Ovom prilikom biće promovisan novi singl “Mirisi u magli”, prvi na srpskom jeziku na kojem Bulatović debituje i kao pevač.

Na pozornici će gostovati i novi bend Vukašina Markovića (lider grupe “irieFM”) čiji je Filip od nedavno član.

Publika će slušati poznate numere “Love And Trust”, “What Did You Do to Me” i “Boyfriend”, kao i instrumentale “Montenegrian Swan” i “Space Travel” grupe “Qzama Quartet”.

Filip je jedan od najtalentovanijih pijanista i kompozitora džez, pop, fank i fusion muzike, a nakon povratka iz Njujorka postao je dirigent Big Benda RTS-a.

Bend “Mapo Keys” čine: Aleksandra Bijelić Aleksijević, Marko Vlahović Pedja Milutinović, Dragan Ivanović, Luka Ignjatović, Nikola Cvetković, Rastko Obradović i Andrija Gavrilović.

Duh Italije na novom koncertu Beogradske Filharmonije 22. oktobra


Beogradska filharmonija priprema italijanski koncertni meni za petak, 22. oktobar na Kolarcu od 20 sati, kada će koncert biti u znaku dva debija – australijskog dirigenta Danijela Smita i ruskog violiniste Sergeja Dogadina koji nastupaju sa Filharmonijom prvi put.


Na repertoaru su operske uvertire “Svilene lestvice” Đoakina Rosinija i “Sicilijansko večernje” Đuzepea Verdija, u znaku italijanskog muzičkog romantizma.


Kompozicija “Rimske pinije” autora Otorina Respigija evociraće Večni grad kroz prepoznatljivo drveće i uz ovo delo publika će moći da se “prošeta” od bašte Vile Borgeze, preko katakombi Katanje, brda Janikulum i Apjinog puta, sve do rimskog Kapitola.


Čuveni “Koncert za violinu i orkestar” finskog autora Jana Sibelijusa, predstavlja “severniji” zaokret u odnosu na većinu repertoara ove večeri, a izvešće ga ruski virtuoz na violini Sergej Dogadin.
On je dobitnik Zlatne medalјe na konkursu “Čajkovski” i predstavnik je ruske škole violine, koji gradi karijeru širom svoje zemlje i sveta.


Dirigent Danijel Smit je vođa muzičkog proputovanja kroz Italiju, iako poreklom iz Australije, u Rimu živi više od 20 godina.
Veoma brzo je stekao međunarodni ugled nakon osvajanja prve nagrade “Zlatna dirigentska palica”, nagrade “Izbor orkestra” na UNESCO-vom međunarodnom dirigentskom takmičenju, a od 2017. je glavni gostujući dirigent Teatra “Karlo Feliče” u Đenovi (Italija).Daniel Smith
Sergei Dogadin
Mini festival “Rock fest Vol. 3” u klubu Central Pub biće završen sutra uveče (petak) sa nastupom pop rok grupe “Crvena jabuka”. Sarajevski bend na čelu sa liderom Žerom često nastupa u prestonici i drugim gradovima Srbije, i tokom pandemije je imao dva rasprodata koncerta u Kombank Dvorani.

Već su bili na prvom i drugom izdanju ovog festivala 2018. i 2019. godine, a ranije najviše su osvajali Sava centar. Takođe, publika ih je gledala na Beer festu, Bojčinskom kulturnom letu u Surčinu – Progaru, kao i u Hali sportova na Novom Beogradu.

Na ovom trećem izdanju Rocki festa nastupali su i pop rock sastav „Galija“, kao i Kiki Lesendrić i „Piloti“.


Čuveni instrumentalni sastav “LP Duo”, nakon nedavnog nastupa na Kalemegdanu kao deo festivala BELEF, održaće intiman koncert 23. oktobra na Kolarcu.

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović će izvesti neke od novih kompozicija za dva klavira i sintisajzere nastalih u proteklom periodu izolacije / karantina 2020, kao i dela sa njihovog veoma cenjenog albuma „Duality“ (izdavač – “Universal Music”).

Nakon koncertne turneje sa albumom ,,Duality” po regionu kao i u Francuskoj, Austriji, Japanu i Južnoj Koreji, Sonja i Andrija su se posvetili studijskom radu i komponovanju muzike za naredne albume, filmove, pozorište i TV serije (“Dug moru”).
Na koncertu na Kolarcu, publika će moći da čuje i deo novog albuma ,,LP Duo plays Božičević” koji će biti objavljen 19. novembra.


Drugi “Evergreen Fest” biće na programu isto veče u subotu, 23. oktobra u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, čime će biti okončani koncerti na ovom prostoru za ovu godinu.  

Veče pod sloganom “Pedeset nijansi zelene” predstavlja najpopularnije evergrin kompozicije koje će pevati: Nada Pavlović, Beti Đorđević, Žarko Dančuo, Tanja Banjanin, Ana Štajdohar i Nemanja Radošević. Nastupa bend Ane Štajdohar.

Za kraj muzičkih događaja, u nedelju, 24. oktobra, besplatan koncert će realizovati istaknuti simfonijski orkestar “No Borders Orchestra” u Muzeju Jugoslavije, koji će imati i direktan prenos preko YouTube kanala ovog benda.

Nastupom u Beogradu ovaj simfonijski orkestar obeležava završnicu turneje No Return to Normality.


Sastav je nastao 2012. godine u Beogradu i Berlinu kao nevladina organizacija i okuplja muzičare iz bivših jugoslovenskih republika.

Beogradski nastup je završnica regionalne turneje nakon uspešnih gostovanja u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.

Koncert će otvoriti kompozicija “Shaker Loops” američkog kompozitora Džona Adamsa, a dalje na set listi je i autor Maks Rihter i delo “Vivaldi recomposed” u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert-majstor Makedonske filharmonije.


No Borders Orchestra”, Foto: Karlo Cargonja
Program čini i kompozicija Riharda Štrausa – “Metamorphosen”, kao i numera hrvatskog kompozitora Ivana Bošičevića – “Rethink! Trailer”, koju je komponovao upravo za “No Borders Orchestra”.


Ovom turnejom bend želi da inspiriše ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.


Usled sistemskih problema, poput klimatskih promena, društvene nejednakosti, hiperproduktivnosti i konzumerizma, treba da se zapitamo koliko želimo da se vratimo u stanje pre pandemije. Samim nazivom turneje ‘No Return to Normality’, želimo da poručimo da normalnost koju smo živeli pre pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u TAKAV svet. Potrebna nam je promena nabolje. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru našeg repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Muzikom šaljemo poziv svima da je promena neophodna”, objašnjava Premil Petrović, dirigent i umetnički direktor orkestra.  


NBO Foto Karlo Cargonja
Cilj osnivanja ovog sastava, kako sami navode, jeste iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu saradnju.

Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju zajednica, zagovarajući pozitivne promene i angažujući društva da postanu interkulturna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana i šire.


Ulaz na koncert je slobodan, uz obaveznu prijavu putem formulara na veb-sajtu orkestra www.nobordersorchestra.org.
Broj posetilaca u sali biće ograničen, a boravak na koncertu sproveden u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

Zbog velikog interesovanja publike, organizator je obezbedio live streaming koncerta, koji može da se prati uživo na zvaničnom Youtube kanalu No Borders Orchestra.Ivan Makragić


TANJUG / Music Pocket


NBO Foto Marko Rupena
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here