Koncertna sezona “Steinway & Sons” 2022/2023: Jol Eum Son – 2. aprila u Kolarčevoj zadužbini

Stiže nam u goste vrhunska svetska umetnica

0
ReklamaStiže nam u goste vrhunska svetska umetnica

BEOGRAD, 1. aprila: Pijanistkinja Jol Eum Son iz Južne Koreje gostovaće ponovo u Srbiji u nedelju, 2. aprila na u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista današnjice, Piano Land i Kolarac predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru “Steinway & Sons” koncertne sezone – serijala. Stiže nam u goste vrhunska svetska umetnica.

Početni koncept je ostao isti – da se publici u Velikoj dvorani Kolarca predstave značajna imena umetnika na klaviru i da se promoviše Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.


Ovog puta, Koreanka – Jol Eum Son će se predstaviti publici Velike dvorane, pažljivo odabranim programom u slavu neprevazidjenog Sergeja Rahmanjinova i obeležavanja 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti ovog slavnog ruskog kompozitora.

Na programu koncerta sutra veče su sledeće kompozicije:
Sergej Rahmanjinov – “13 prelida, op. 32”
i Aleksander Skrjabin – “24 prelida, op. 13”

Facebook: https://www.facebook.com/steinwaysezona/

Instagram: https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/

Zvaničan sajt: http://www.yeoleumson.com/

Video:

W. A. Mozart, Klavirski concert No. 21., K 467

I. Stravinsky, Chez Petrouchka

Sergei Rachmaninov, Rapsodija na Paganinijevu temu, Op. 43

JOEL EUM SON

Jol Eum Son je rođena u Vondžu u Južnoj Koreji 1986. godine.
Svoje pijanističko putovanje je započela sa samo tri i po godine.


Studirala je na Korejskom nacionalnom univerzitetu umetnosti, a usavršavanje je nastavila kod profesora Arija Vardija na Visokoj školi za muziku u Hanoveru (Nemačka).

Umetnica klavira Jol Eum Son je dobitnica mnogih nagrada i priznanja kao Druga nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara Čajkovski 1997. godine, I nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju u Oberlinu, II nagrada i najbolje kamerno muzičko izvođenje na Van Cliburnu 2009. godine.


Svoju poziciju među najdarovitijim umetnicima svoje generacije postigla je i na takmičenju Čajkovski 2011. godine, gde je osvojila srebrnu medalju i dobila prestižne nagrade takmičenja za najbolje izvođenje kamernog koncerta i najbolje izvođenje naručenog dela.

Video snimak njenog izvođenja Mocartovog “Klavirskog koncerta br. 21 u C duru K.467” na takmičenju Čajkovski je pregledan skoro 23 miliona puta, što se smatra rekordom za bilo koje Mocartovo delo uživo izvedeno na ovoj platformi.
Foto: Marco Borregreve


Kako svetski mediji i stručnjaci o njoj govore i izveštavaju – njeno prefinjeno umeće proizilazi iz tehničke kontrole koja oduzima dah i duboke empatije za emocionalni temperament dela u njenom zapanjujuće širokom repertoaru. Korejansku umetnicu vodi pre svega njena prirodna radoznalost da istraži veći broj muzičkih žanrova i stilova i želja da otkrije ono što opisuje kao “čistu suštinu svega što izvodi“.

Jol Eum Son je veoma tražena po svetu kao resitalista, koncertni solista i kamerni muzičar.
Nastupala je u svim vodećim koncertnim dvoranama, a kao svestrana umetnica može da se pohvali uspešnom saradnjom sa različitim dirigentima.

Časopis “The Pianist” pisao je o “zadivljujućoj spretnosti i kontroli prstiju” muzičke umetnice, što jej prikazano na snimku dela Nikolaja Kapustina za solo klavir uzdžez Nikolaja Kapustina.

Australijski list iz Sidneja – “Sydney Morning Herald” pohvalio je “laku, finu energiju, budnu okretnost i okretnu preciznost” njenog čitanja “Klavirskog koncerta u d molu K.466” Volfganga Amadeusa Mocarta, sa Sidnejskim simfonijskim orkestrom i Edom de Vartom, održanom tokom njene debitantske turneje po Australiji na početku sezone 2022 / 2023.

Yeol Eum Son – Marco Borregreve


Yeol Eum Son – Foto: Marco Borregreve

Poslednjih godina Jol Eum Son je nastupala kao koncertni solista sa vodećim orkestrima u Evropi, Aziji, Australiji i SAD.

Svoju sezonu 2022-2023 započela je debitantskim nastupima sa simfonijskim orkestrima iz Sidneja, Melburna i Tasmanije.


Međunarodni domet njenog rada se ogleda u saradnji sa mnogim ansamblima po Evropi, u Nemačkoj – Konzerthaus Orchestra Berlin, Dresden Philharmonic, Deutsche Radio Philharmonie iz Sarbrikena, kao i Orkestar filharmonije Radio France i Orchester National d’Ile-de- Francuska, Orkestar Kraljevske filharmonije iz Liježa (Belgija), Simfonijski orkestar grada Birmingema, Orkestar Aurora, Bi-Bi-Si filharmonija na BBC Proms-u 2019, BBC Scottish, Kraljevski Liverpulski filharmonijski orkestar (Engleska), Filharmonija u Helsinkiju (Finska), Oslu i Bergenu (Norveška), Simfonijski orkestri Singapura, San Dijega i Detroita (SAD) i Orkestar Mariinskog (Sankt Peterburg, Rusija).


Pijanistkinja Jol Eum Son nema ograničenja u svojoj umetničkoj slobodi i želi uvek da istražuje nove umetničke teritorije. Njen izbor repertoara, koji obuhvata širok dijapazon kompozicija, od dela Baha i Mocarta do dela Čedrina i Kapustina, vođen je uglavnom kvalitetom i dubinom muzike.

“Poetska elegancija, urođeni osećaj za ekspresivne nijanse i moć da se projektuju smeli dramatični kontrasti su među glavnim atributima pijanizma Jol Eum Son. Čuli smo virtuoznost na visokom nivou koja je predstavljena ne pretenciozno uz minuciozno i pre svega efektno isviravanje svakog pasaža”, zapisao je Radoš Mitrović, ispred Radio Beograda 2.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here