Koncerti u Kolarčevoj zadužbini za vikend (29.10. – 31.10.)

Tri koncerta za raznolike ukuse u domenu klasične muzike i operske umetnosti

0
ReklamaTri koncerta za raznolike ukuse u domenu klasične muzike i operske umetnostiBEOGRAD, 29. oktobra Kolarac i u doba pandemije nastavlja svoj regularni program koncerata, kao da je sve u redu, a od novih nastupa o kojima nismo ranije pisali jeste matine program u nedelju, 31. oktobra od 11 sati, kada će svirati orguljaš Kornelije Vizin i pijanistkinja Maja Repić.

Oni će se predstaviti koncertom u u okviru ciklusa „Beogradske promenade“ u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. 

Na programu će biti izvedena dela francuskih romantičara i modernih kompozitora uključujući Debisija, Kometa, Diprea, Ebena i drugih.


Kornelije Vizin, rođen 1977. u Subotici, na Roterdamskom konzervatorijumu u Holandiji specijalizovao se za izvođenje francuske orguljaške muzke 19. i 20. veka. 

Vizinov koncertni repertoar predstavljaju kompozicije orguljaške literature od srednjeg veka, baroka, klasicizma, romantizma, a težište njegovog užeg interesovanja su dela francuske romantike i moderne.


Muzičar je Nižu i srednju muzičku školu pohađao u Subotici, dok je orgulje studirao na svetski prestižnom univerzitetu „Mocarteum“ u Salcburgu (Austrija).

  Po završetku specijalizacije u Holandiji, vratio se u Suboticu, gde se zaposlio u Muzičkoj školi kao profesor orgulja, klavira i korepetitor.
Uz pedagoški rad bavi se i koncertiranjem na orguljama kao i korepetiranjem horova, vokalnih solista, instrumentalista i kamernih sastava.

Svoju koncertnu delatnost ostvaruje širom Evrope (Srbija, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Austrija, Nemačka, Italija, Francuska, Holandija).

Kornelije Vizin

  Maja Repić je rođena u Novom Sadu, gde je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti, studirajući u klasi pijaniste čuvenog umetnika Kemala Gekića, a usavršavala se akademske 2007/08 . godine na Visokoj školi za Muziku u Karlsrueu (Nemačka).

 Kao solista i kamerni muzičar nastupila je na mnogim međunarodnim muzičkim festivalima poput: Muzičkog festivala u Aspenu, Internacionalnog pijanističkog instituta i festivala u Njujorku, Tel-hai u Izraelu, Talenti Evrope u Toskani, Muzika bez granica u Mađarskoj.

  Više puta je nastupala u značajnijim dvoranama u Srbiji: Beogradu (Kolarac, Narodno pozorište), Novom Sadu (Sinagoga, Gradska kuća, Srpsko narodno pozorište, Studio M), Subotici (Gradska kuća), Nišu (Dvorana simfonijskog orkestra).

Takođe nastupa na koncertnim scenama u SAD, Mađarskoj, Italiji, Izraelu i Nemačkoj. 


Koncert za klavir i orgulje

1. Kliford Demarest (1874-1946): Fantazija u ce-molu za klavir i orgulje

2. Klod Debisi (1862-1918): Prelidi, druga sveska

Vinska kapija

Ondina

General Lavin ekscentrik

3. Eduar Komet (1883-1967): Skerco

4. Tom Skot (1981): Fragment vremena

5. Petr Eben (1929-2007): Svečani voluntari za orgulje „Varijacije na Dobri kralj Venceslav“

6. Marsel Dipre (1886-1971): Simfonija za klavir i orgulje op. 42


Mina Gligorić – operska umetnica
Miroljub Aranđelović Rasinski
Kolarac će biti produktivan za vikend, jer će večeras (petak, 29. oktobar) biti realizovan koncert „Kamo noći, kamo dani“, povodom 40 godina od prvog autorskog koncerta kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, koji se odigrao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Rasinski ovo veče posvećuje upravo sećanju na naše velikane, koji su obeležili njegovu karijeru.

Neki od njih će nastupiti i na večerašnjem koncertu, ali je prilika da se publika podseti i drugih velikih umetnika sa kojima je Rasinski sarađivao za 4 decenije karijere: Aleksandra Ivanović, Irina Arsikin, Aneta Ilić, Snežana Savičić Sekulić, Nataša Jović Trivić, Tanja Andrijić, Željko Lučić, Oliver Njego, Ivan Tomašev, Tripo Simonuti, Milica Barić, Bojan Suđić, Stanko Šepić, Nemanja Savić, Olga Biserčić i mnogi drugi.

Na ovom koncertu će pevati soprani – Tanja Andrijić, Mina Gligorić, Snežana Savičić Sekulić, bas Ivan Tomašev, baritoni Milan Obradović i Nebojša Babić, bas bariton Goran Krneta, tenor Vanja Biserčić, na klaviru – Milivoje Veljić, violina – Igor Vasiljević.

Učestvuju i – Hor “Singidunum” uz dirigenta Olgu Biserčić i Umetnički ansambl MO “Stanislav Binički” sa dirigentom Radetom Pejčićem.

Operska umetnica Mina Gligorić je jedna od najmlađih i najtalentovanijih dama u tom svetu, koja je uveliko afirmisana u mjuziklima i operetama Opere i teatra Madlenianum – „Les Miserables“, „Vesela udovica“, „Poslednjih pet godina“ i druge.

Violinista svetskog značaja Sreten Krstić će posle dužeg vremena 31. oktobra od 20 časova održati solistički koncert takođeu Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Krstić će nastupiti uz klavirsku pratnju Nataše Đorđević Isić, a na programu su dela Leklera, Mendelsona, Šuberta i Griga.

Sreten Krstić (1953) je nakon školovanja i prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima mladih violinista 1980. godine otišao u Minhen gde su mu se otvorila vrata međunarodne muzičke scene. Postaje koncertmajstor Minhenske filharmonije i na tom mestu ostaje skoro 40 godina, do penzionisanja 2019. godine.

Tokom karijere je nastupao sa najvećim dirigentima poput Zubina Mehte, Džejmsa Livajna, Vaclava Nojmana, a odlazak u penziju, bar kad je reč o Minhenskoj filharmoniji, omogućio mu je da više vremena posveti kamernoj muzici koja je, kako kaže, njegov život.

Krstić je umetnički vođa Zagrebačkih solista, Kraljevskih gudača Sv. Đorđa i Filharmonijskih solista, kao i osnivač Seksteta Minhenske filharmonije i član „Gelius trija“ koji je u februaru 2018. nastupio na velikoj sceni Kolarca.Maja Repić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here