Koncerti u Galeriji Kulturnog centra Beograda onlajn od 18. januara

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

ZLATNI GLOBUS ZA NAJBOLJI ANIMIRNI FILM DODELJEN SINOĆ DIZNI PIXAR ANIMACIJI “DUŠA”

Inspirisana džezom, Dizni Pixar animacija "DUŠA" (Soul) osvojila je sinoć nagradu ZLATNI GLOBUS za najbolji animirani film koja je uručena reditelju Pitu Dokteru,...

Pozorišne premijere u martu (Vol. 2): cela Srbija van Beograda

Zanimljivi projekti kao pravi poduhvati u doba pandemije bez vidljivog kraja Mnoga pozorišta po Srbiji, kao i u...

Adria muzzik video awards od večeras na RTS3

Od večeras na RTS3 startuje serijal emisija "Adria muzzik video awards"Molim te da objavite informaciju o ovom projektu, posvećenom...

Muzički serijal “Koncerti u Galeriji” Kulturnog centra Beograd (KCB) biće izveden u virtualnom formatu i prvi na programu je u ponedeljak, 18. januara nastup violinistkinje Edit Makedonske i harfistkinje Gorane Ćurgus koje čine Duo EDIT.

Digitalno izdanje koncerata na YouTube kanalu KCB će se održati zbog preporuka i propisanih mera socijalne distance od strane Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije u uslovima pandemije.

Prvi koncert u Novoj godini rezervisan za Duo EDIT može se pratiti 18. januara od 18 sati.
Edit Makedonska je glavni koncertmajstor Narodnog pozorišta u Beogradu od 2003, a član je Orkestra od 1980. godine.
Održala je mnoge koncerte kao solista širom bivše Jugoslavije, Evrope, SAD i Japana. Osnivač je gudačkog kvarteta „Edit“ (2000) i dobitnica brojnih nagrada i priznanja.

Gorana Ćurgus je bila stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS i drugih eminentnih sastava.
Stalno je zaposlena u beogradskom Narodnom pozorištu, a iza sebe ima mnoge nagrade i priznanja od kojih se izdvaja “Zlatni anđeo” za najboljeg mladog muzičara u Srbiji (1994).
U 2021. godini Edit Makedonska obeležava 40 godina umetničkog rada, a Duo „EDIT“ 10 godina postojanja.


Narednog ponedeljka, 25. januara takođe u 18 sati, na YouTube platformi KCB biće prikazan
 koncert pijaniste Dušana Markovića.
Umetnik je predan istraživanju i izvođenju barokne muzike, a posebnu pažnju posvetio je interpretaciji dela Johana Sebatijana Baha.
Ističu se njegova tumačenja Bahovih klavirskih koncerata u de-molu i E-duru, u periodu 2015. do 2017, kao i „Goldberg varijacija“ koje je snimio 2019. godine.Okosnicu programa koji je Marković odabrao za ovo izvođenje čine barokne forme preludijum i fuga, i koncert će i početi upravo sa tim formama majstora ovog oblika J.S. Baha, nakon čega će uslediti dela kompozitora 19. i 20. veka –S. Franka, S. Prokofjeva, R. Ščedrina i D. Šostakoviča, inspirisana Bahovim radom.

IzvorPress
FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Premijere filmova “Pretty Strong” i “Wongar” u Domu omladine

Dom omladine Beograda, osim tradicionalnog 67. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, za ljubitelje sedme umetnosti predstavlja dva dokumentarna ostvarenja koja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket