Koncerti u Beogradu posle Nove godine danas i sutra (4. i 5. januar 2023): Katarina Pejak, Max Kochetov Quartet, Nenad Zlatanović/Mr. Swagger

Bluz žanr dominira novim svirkama u prestonici

0
Reklama


Bluz žanr dominira novim svirkama u prestonici

BEOGRAD, 4. januara 2023. – Bluz muzika će biti na repertoaru danas i sutra (4. i 5. januar) na svirkama u Beogradu nakon zatišja uoči novogodišnjih praznika, gde će nastupati dama Katarina Pejak, Nenad Zlatanović, Max Kochetov kvartet i drugi.

Večeras, 04.01. će u beogradskom klubu “Bluz I Pivo” koncert imati bluz rok gitarista, pevač, kantautor Mr. Swagger, kako mu je scensko ime, inače Nenad Zlatanović, koji gradi svoju karijeru i nastupa na najvećim festivalima, i često mu prija da nastupa u ambijentu manjeg kluba.

Mr Swagger je poznat kao frontmen bluz benda “Texas Flood” kojeg je osnovao 2004. godine, a u pitanju je sastav koji svoj zvuk temelji na uticajima Stivija Reja, Džimi Hendriksa i hard rok grupe “Led Zeppelin”. Nakon nekoliko izmena sastava, 2007. bend postaje trio, a prvi CD “Grinnin in Your Face” objavili su 2009. godine.

Imali su uticaje akustičnih radova Vorena Hajnesa, Edija Vedera (“Pearl Jam”) i na žalost preminulog Krisa Kornela (frontmen bendova “Soundgarden” i “Audioslave”).

Nastupajući sam, i u duetu sa umetnikom Pera Joe (usna harmonika), ili Dudom Bezuhom (gitara), Zlatanović gradi poseban stil, stavljajući u prvi plan vokal i gitarsku tehniku.
U leto 2013. godine, Nenad je objavio svoj akustični solo prvenac „Naked Blues“ ponovo za diskografsku kuću “Blues Time Records”.

Svirao je sa skoro svim važnim srpskim i mnogim značajnim ex‐Yu rok i bluz muzičarima.
Sa bendom “Texas Flood” gostovao je na svirkama upravo u klubu “Bluz I Pivo”, Metropolis, Sinnerman, Vox Blues club, Dorćol Platz, a imali su i veliki solo koncert u rasprodatoj sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, i redovni su na Beer festu.

Prvi album na srpskom jeziku “Tražim ljude kao ja” (Multimedia Music) objavili su 2019. godine.

Nenad Zlatanović ili Mr. Swagger čeka publiku u Bluziki.


Uz ogroman broj nastupa sa bendom, solo i u raznim duetima, imao je priliku da saradjuje sa slavnom američko-srpskom muzičarkom Anom Popović, mnogim velikim svetskim umetnicima, ali i da dva puta bude predgrupa bluz rok divi Beth Hart na njenim koncertima u Hali sportova (2017, 2018).

Katarina Pejak i Ana Protulipac


Tada je sa njim nastupala i Katarina Pejak koja će sutra, 05.01. u beogradskom klubu “Ulica” takodje imati koncert.


Tako će u četvrtak, prvi put u novoj „Ulici“ nastupati Katarina Pejak i Ana Protulipac.
Zvuk ovog dueta je romantičan i melanholičan, sa povremenim izletima u dekonstruisan groove.


Katarina Pejak je kantautorka i pijanistkinja iz Beograda, poznata bluz publici u Srbiji i širom Evrope po svojim albumima: „Perfume and Luck“ (2010), “First Hand Stories” (2012), „Roads That Cross“ (2019), “Blues Caravan” (2019) – ovaj projekat je snimila na turneji istog naziva sa dve sjajne muzičarke – Ina Forsman i Ally Venable, i sve tri su gostovale u beogradskom Domu omladine te godine (2019), što je bio jedan od najboljih celovečernjih koncerata u toj sezoni.


Nastupala je na raznim mestima naše prestonice – Dom omladine, Bluz I Pivo, Metropolis, Botanička bašta – festival “Wine Garden”, kao i prostorima cele Srbije, a ima veoma zavidnu i uspešnu karijeru po inostranstvu, posebno u SAD.


Ana Protulipac je pevačica, basistkinja i psiholog, poznata po angažmanima u mnogim domaćim autorskim projektima i grupama kao “Irie FM”, “A.N.D.R.”.
Takodje, sutra veče, 5. januara, u Beogradu će biti održana još dva koncerta.


Već više od decenije Max Kochetov kvartet intrigira publiku autorskom muzikom na balkanskoj džez sceni i šire, tako će i u četvrtak u klubu Bluz i Pivo održati novu svirku.

Autentičan pristup u nesvakidašnjim okvirima svojih kompozicija, originalan i prepoznatljiv ton, samo su neki od kvaliteta koji krase ukrajinskog saksofonistu.

Max Kochetov koji od 2006. godine živi i nastupa po Srbiji, u dosadašnjem radu predstavio je tri albuma svog kvarteta u saradnji sa značajnim muzičarima ovih prostora.

Muziku karakterišu ukorenjeni elementi tradicionalnog zvuka sa primesom modernog izraza u uzbudljivom i nepredvidivom toku.

Trenutni sastav kvarteta čine: Max Kochetov – saksofon, Andreja Hristić – klavir, Boris Šainović – kontrabas i Miloš Grbatinić – bubnjevi.

Šta će se desiti kada se spoji legendarni bend iz devedesetih sa mladim snagama, rokenrol koncert stare i nove beogradske scene?

Četvrtak 5. januar će biti aktivan u novijem trend klubu Zappa Baza kada će nastupiti dva benda – “Klinički mrtav” i “Radiomasiv”.


Grupa “Klinički mrtav (Eklinika Mortale)” je bila aktivna od 1990. do 1998. godine, i kako kažu članovi benda – prećutno su se ugasili očekujući treći studijski album.
Oslonjeni na post pank energiju, održavali su koncerte na mnogim binama Srbije svojevremeno.


Četvrt veka kasnije, ponovo su se okupili tek krajem 2019. godine, pred pandemiju korona virusa. Postava je ista kao u razdoblju 1990-1994. osim što im se na bubnju pridružio Peka Junior Sjajni, inače odrastao na ranim radovima benda. Nazivali su ih ranije „Bajkoviti autsajderi“, i bend tako i smatra sebe, u skladu sa tim se i ponaša nadalje.

Beogradski bučni rokenrol trio “Radiomasiv” je formiran tokom koronske zime 2021., i autentični autorski zvuk sviraju bubanj, gitara, bas i dva glasa.
Za godinu dana stvaranja snimili su deset pesama spremnih za prvi studijski album.


Bend “Radiomasive” čine: John Smith – bubanj, Mihajlo Stević – bas i vokal, Aleksandar Marković – gitara i vokal.

Kako duhovito kažu za sebe – “sviraju garažni rokenrol koji je zbog nepretencioznosti naglavačke izbačen iz grunge restorana, te je ostao do zore u neuglednoj punk kafani mariniran u rakiji od pustinjskog peska”.

Omiljeni bend ovog benda je “Potop”.
Dobitnici su Oskara na Gitarijadi u Ljubičevu leta gospodnjeg ‘22.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here