Koncerti u Beogradu i Novom Sadu danas, 28. decembra: Novogodišnji program u čast profesorke Olivere Đurđević u Istorijskom muzeju i Libercuatro tango u Sinagogi

Simpatičan muzički program za kraj 2022. godine

0
Reklama

Simpatičan muzički program za kraj 2022. godine


BEOGRAD & NOVI SAD, 28. decembar: Dva koncerta klasične i tango muzike biće održani večeras, 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu.


Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” imaju zadovoljstvo da pozovu gledaoce da danas od 18 časova u galeriji Muzeja uživaju u novogodišnjem koncertu u čast profesorke Olivere Đurđević.

Na koncertu će nastupiti mnogi bivši učenici profesorke Đurđević iz zemlje i inostranstva: Radmila Dinić, Ivan Haršić, Nikola Arsić, Maksim Vlašković, Jasna Tucović, Nina Petrović, Stana Krstajić, Dejan Subotić, Ljudmila Popović, Goran Marinković, Jana Janićijević, Aneta Ilić, i Andrea Nikolić.

Na programu su dela Marinkovića, Kardoza, Ravela, Zimana, Rasela, Pjernea i Ipolitov-Ivanova.

Profesorka Olivera Đurđević je rođena na Božić 1928. godine, a preminula je na današnji dan pre 16 godina. Bila je prva jugoslovenska čembalistkinja, istaknuta pijanistkinja i predagoški radnik, čijim zalaganjem je predmet čembalo i uveden u nastavu Fakulteta muzičkih umetnosti.

Tokom karijere zabeležila je važne i mnoge koncerte u zemlji i inostranstvu, a za svoj rad je dobila više značajnih nagrada i priznanja (Oktobarska nagrada, Sedmojulska nagrada).

U znak sećanja na profesorku Đurđević, njeno ime nose nagrada FMU za najbolje studente u oblasti kamerne muzike i međunarodno takmičenje kamerne muzike za učenike muzičkih škola.

.Muzički program će upotpuniti Goran Marinković čitanjem stihova pesama „Potonulo”, „Tama” i „Prolaznost” Ive Andrića, koje je profesorka Đurđević veoma volela.


Koncert se kao i uvek održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu uživo, biće u prilici da pogledaju nastup na YouTttube kanalu i Facebook strani Istorijskog muzeja Srbije već od sutra, četvrtka – 29. decembra.

Ovo je inače bonus koncert, jer je prethodni bio isplaniran kao poslednji za 2022. godinu, ali organizacija “Unica Art” na čelu sa poznatom violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević, napravila je ovaj lep izuzetak i omogućila publici da i večeras uživa jednostavno u – muzici.
Program:

1. G. Marinković: Potonulo, Tama, Prolaznost (na tekst Ive

Andrića)

Goran Marinković, fagot

Radmila Dinić, klavir

2. J.Cardoso: “Peruanski valcer”

Ivan Haršić, gitara

Nikola Arsić, gitara

Maksim Vlašković, gitara

3. Moris Ravel: “Jeau d’ eau”

Jasna Tucović, klavir

4. S. Zyman: “Fantasia Mexicana”

Trio Flori

Andrea Nikolić, flauta

Jana Janićijević, flauta

Nina Petrović, klavir

5. A. Rusel: “Slavuju maleni”, “Nebo, vazduh i vetar” (na tekst

Ronsara)

Aneta Ilić, sopran

Stana Krstajić, flauta

6. G. Pierne: “Kanconeta”

Stana Krstajić, flauta

Dejan Subotić, klavir

7. M. Ipolitov-Ivanov: “Druže moj, evo cveta”

Ljudmila Popović, sopran

Stana Krstajić, flauta

Dejan Subotić, klavir


Učesnici prošlogodišnjeg koncerta u čast profesorke Olivere ĐurđevićLibercuatro tango ensemble će održati koncert u Novom Sadu, u Sinagogi večeras, 28. decembra u 20 časova.

Publici će predstaviti program „Neki novi tango“ baziran na savremenim tango kompozicijama Juliana Peralte, Elbi Olalle i Eduarda Lombarda, ali i popularnim „ljubićima“ – hitovima koje smo imali priliku da čujemo u filmovima „Visoke potpetice“ Pedra Almodóvara, „Tango“ Karlosa Saure i „Historia de un amor“ Roberta Gavaldóna.

Naravno, kompozicije argentinskog muzičara Astora Pjacole, izumitelja pravca “novi rango” su nezaobilazni deo svakog programa.
Za čarobne plesne korake biće zadužen plesni par Mirjana Savić i Miloš Miloradović.


Ovaj romantičan sastav čine: Ksenija Ristić, Nataša Radovanović , Martina Dimić Radovanović , Branko Džinović, Boban Stošić, Mirjana Savić, Miloš Miloradović .


Program koncerta je sledeći: Lara, Almaran, Stamponi, Rovira, Mores, Gomez & Ramos, Scarpino & Caldarela, Schifrin, Piazzolla, Peralta, Olalla, Lombardo.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here