Koncerti tokom radne nedelje u Beogradu i Nišu (29.08.-01.09.): američke grupe “Pixies” i “Arrested Development”

Beograd i dalje uspeva da ugosti inostrane muzičare sa druge strane okeana

0
Reklama

Beograd i dalje uspeva da ugosti inostrane muzičare sa druge strane okeanaBEOGRAD, 29. avgusta: Čuveni američki bendovi “Pixies” i “Arrested Development” imaće samostalne koncerte ove nedelje u Beogradu na scenama Tašmajdana i Kalemegdana.

Takodje, četvrto izdanje jednodnevnog festivala “Evergreen fest” sa domaćim muzičarima biće održano u Nišu tokom ove sedmice.

Večeras (ponedeljak, 29. avgust) konačno će bend “Pixies” gostovati u Beogradu na stadionu Tašmajdan (20.30h), nakon dva odlaganja.

Podsetimo, pre pandemije, njihov koncert u organizaciji beogradske agencije “Long Play” prvo je bio zakazan za 1. septembar 2020, a onda pomeren na datum 31. avgust 2021, i sada kao treća sreća biće realizovan na dan 29. avgusta 2022.


Alternativni rok bend iz Bostona, nastao 1986., svetsku pažnju privukao je pesmama „Caribou“, „Gigantic“, „Where Is My Mind“, „Debaser“, „Here Comes Your Man“ i „Monkey Gone To Heaven“, sa svojih studijskih albuma – „Come On Pilgrim“ (1987), „Surfer Rosa“ (1988), „Doolittle“ (1989), „Bossanova“ (1990) i „Trompe le Monde“ (1991).

Nakon raspada benda 1993. godine, autor, pevač i gitarista Blek Frensis, gitarista Džoi Santijago, basistkinja Kim Dil i bubnjar Dejvid Lovering ponovo su se okupili tek 2004., a diskografski rezultat usledio je deceniju kasnije albumom „Indy Cindy“ (2014).
Sa basistkinjom Paz Lenčantin snimili su materijale – „Head Carrier“ (2016) i „Beneath the Eyrie“ (2019), gde se izdvajaju singlovi – „Catfish Cate“, „On Graveyard Hill“ i „Lone Rider“.

Ipak, Pixies tek sada postaju produktivni kao nikada ranije u karijeri, jer im je već spreman najnoviji album naziva “Doggerel”, čiji se izlazak očekuje mesed dana nakon beogradskog koncerta – sam kraj septembra. Na albumu biće 12 pesama, uz naslovnu numeru, i najavni singl „There’s a Moon On“, tu su i „Nomatterday“, „Vault of Heaven“, „Dregs of the Wine“, „Haunted House“, „Get Simulated“,  „The Lord Has Come Back Today“, „Thunder & Lightning“, „Pagan Man“, „Who’s More Sorry Now?“ i „You’re Such a Sadducee“.
Pixies su u martu objavili numeru „Human Crime“, ali se ona neće naći na ovom izdanju. 

Frontmen Blek Frensis smatra danas da je svet „sumoran, kao i uvek“, i da stvari čak prevazilaze njegovu imaginaciju. 

Predsednički izbori u SAD i sve gluposti oko Donalda Trampa, pandemija korona virusa, svetska recesija, ekstremni vremenski uslovi, sve to čini da se osećamo veoma distopijski“, rekao je lider Pixies-a.

Pred svojom decom izvinjavao se zbog toga što je svet korumpiran. Ipak, da i ako imate fatalistički pogled na život, morate ponekad da „sednete, zavalite se i pronađete način da uživate u kafi“, analoizirao je Frensis.

Da ume da pronađe u svemu pozitivan ugao, 57-godišnji američki alt roker je potvrdio pripovedajući o vremenu tokom pandemijevirusa Kovid 19: „Godinu i po dana sam uzgajao piliće i družio se sa svojim tinejdžerima. Sve je, konačno, usporilo, mogao sam da uživam u nekim malim stvarima po prvi put u životu“.Arrested Development – 1. septembar

BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu


Dvostruki dobitnici Gremi nagrade, američki sastav “Arrested Development” održaće koncert 1. septembra u klubu BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu i time će zatvoriti letnju scenu.

Nakon uspešnog albuma „Don’t Fight Your Demons“ (Vagabond Productions, 2020), nastao u doba prvog udara pandemije, posebnu pažnju privukao je poslednji studijski materijal „For the Fkn Love“ (2021) svojom provokativnom poezijom, vrhunskom produkcijom i upečatljivim gostima (Big Daddy Kane, Monie Love, Masta Ace and The Sugar Hill Gang).

Bend „Arrested Development“ osnovan je početkom ’90-ih godina (kasnije se pojavila američka TV serija – sitkom istog naziva) i tri decenije kasnije, upisani su u muzičke enciklopedije kao rodonačelnici jedne od revolucija u hip-hop kulturi.

Njihova prezentacija živopisnog afričkog zvuka i mode bila je jedinstvena sinteza ritmova, žanrova i raspoloženja suprotstavljenih etabliranom, tvrdom imidžu američkog hip-hopa.EVERGREEN FESTIVAL
Niška tvrđava
1. septembar


NIŠ: Četvrti “Evergreen festival” ove godine će se održati u Nišu i kreće uvertirom – 31. avgusta putem izložbe fotografija sa koncerata orkestra “Impresija” od 14h u Oficirskom domu.

Onda na dan 1. septembra uz pratnju orkestra Impresija nastupe na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi od 20.00h će održati – Čipi i Šone iz pop rok grupe “Osvajači”, veoma traženi pop etno soul muzičar Marko Louis (nastupio je na festivalu “Sea Dance” u Budvi, čeka ga gostovanje 2. septembra na Ušću sa kolegama – Dejan Petrović i Big band, inače je sin Ljubiše Stojanovića Luisa), pop diva Jelena Tomaševići Maja Odžaklijevska, koja će tom prilikom dobiti i nagradu za životno delo.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here