Koncerti ponovo na pauzi?: Sve manje ponuda za vikend i dalji period

Mršav izbor u odnosu na veoma bogatu hiper produkciju tokom celog leta

0
ReklamaMršav izbor u odnosu na veoma bogatu hiper produkciju tokom celog leta


BEOGRAD / SRBIJA, 25. septembra :
Bila je veoma produktivna i bogata letnja muzička sezona u Beogradu i Srbiji, kada su održani najveći festivali kao Exit, Beer fest, Arsenal fest, Love fest, čak i Gitarijada u manjem obimu, ali kako se približava jesen i muzički događaji se moraju preseliti u zatvoreni prostor, zakazanih događaja je sve manje, usled sve teže situacije sa pandemijom.


Protekle sedmice u četvrtak, 23.09. čuveni rok bend “Kerber” je imao koncert na Niškoj tvrđavi u svom rodnom gradu gde su obeležili 40 godina postojanja, a takođe 4 decenije slave na aktuelnoj turneji rokeri Gile, Ljuba, Švaba, Banana i drugi sa bendom “Električni orgazam”.
Nakon nedavna dva rasprodata koncerta u Zaječaru, sinoć, 24.09. su svirali u Subotici, u klubu Mladost.
Beogradski koncert su zakazali tek za 9. decembar u Kombank Dvorani, ali zbog okolnosti još se ne zna da li će se zaista i desiti.


Pop sastav “Zana” koji odavno nije diskografski ni koncertno aktivan, večeras, 25.09. će nastupiti posle ogromne pauze u Kombank Dvorani. Žika i Jelena u tandemu opstali su nekako svih ovih godina, te ih se auditorijum uželeo da nastupaju sve češće u prestonici.
Poslednjih godina ili decenija retko je „Zana“ nastupala u Beogradu i Srbiji, a to je uglavnom bio Sava centar.


Nakon smotre u Kragujevcu tokom leta, i Beograd je osnovao muzički festival posvećen Isidori Žebeljan (1967 – 2020), nedavno preminuloj kompozitorki, koji će pod nazivom “Isidori u čast” biti realizovan večeras i sutra (25. i 26.09.) u Kolarčevoj zadužbini.
Mini festival će okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike, kao što je holandsko-britanski violinista Daniel Rouland i čelistkinja Maja Bogdanović.

Prvog dana festivala biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Isidore Žebeljan „Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna“ (Akademska knjiga, Novi Sad) i nastupom članova “Žebeljan ansambla”. Na promociji će govoriti proslavljena glumica Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, suprug Isidore Žebeljan – Borislav Čičovački.

U večernjem programu od 20 časova, biće održan koncert solističke i kamerne muzike umetnice Žebeljan – „Isidora intimno„.
Drugog, završnog dana festivala u nedelju na programu je koncert „Isidora moćno“ u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja Isidorina završena kompozicija „Gajdaški vitraž“.


Novi Sad je danas i sutra centar projekta “Živela muzika” u Limanskom parku, koji okuplja sugrađane koji vredno vežbaju i uče da sviraju neki od instrumenata.
Nastupe povodom ovog događaja imaće nova postava pank benda “Pekinška patka”, a tu je i promotivno gostovanje hrvatske rok grupe Atomsko sklonište na čelu sa Brunom Langerom, koji će istog dana održati i koncert u Novom Sadu na festivalu Oktobarfest na krovu TC Promenada. Prethodno veče, odnosno sinoć, svoje nastupe su imali Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, kao i Ortodox Celts.


Muzičar Mile Kekin, lider pank rok atrakcije “Hladno pivo”, samo što je održao sa spomenutim bendom koncert 21.08. na stadionu Tašmajdan, ponovo se druži sa Beogradom u nedelju, 26.09. na sceni rok kluba Fest u Zemunu.

Ovog puta nastupa kao “Mile Kekin Trio” bez svog matičnog benda, a u sličnim varijantama je već gostovao u ovom klubu pre pandemije (januar 2020), kao i ranije na sceni Doma omladine (2019).
Uz Kekina, sviraće multiinstrumentalista Danko Krznarić, a na perkusijama i bubnjevima je – Damir Šomen. Biće ovo veče muzike, stand up komedije, priča o raznim pesmama kako su nastajale.U međuvremenu dolazilo je do raznih odlaganja i otkazivanja koncerata.
Tako je bluz muzičar Kezaja Džons iz Nigerije trebalo da svira 23. septembra na krovu TC “Galerija Belgrade”, ali je zbog situacije sa korona virusom, ovaj koncert odložen do još uvek nepoznatog datuma.

Libanko-jermenski virtuoz na violini Ara Malikian sa 28. septembra u Kombank Dvorani, iz istog razloga je prebačen tri meseca kasnije – 22. decembra, ali u Belexpo centar.

Dva spektakl mjuzikla u vidu koncerta “Parče brodvejske noći” i “Devojačko veče” u kojima peva rok muzičarka Ivana Peters, usled Kovida-19 morali su biti odloženi do daljnjeg, u Kombank Dvorani.

Na istom mestu 19. septembra je trebalo da nastupi “(Ne)normalni bend” na koncertu posvećenom Vladi Divljanu, ali je i to pomereno za novembar, a pitanje je da li će se i tada realizovati.
Ovaj sastav je tokom pandemije takvo veče već imao na dva koncerta u Kolarcu, kao i na sceni BitefArtCafe kluba na Kalemegdanu.

U Kombank Dvorani za novembar su zakazani i koncerti Dejana Cukića i sastava “Ničim izazvan”.Maria Mazzotta, foto Giulio Rugge
Monika Lakatoš, foto: Attila Kleb
Rođenice, foto Jovan Radaković
Sofia Labropoulou, foto Daniel Vegel

Poznati World music festival “Todo Mundo” u svom 9. izdanju počinje večeras u klubu DIM u samom centru Beograda i trajaće do 28. septembra, a obuhvatiće šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju.

Danas, 25.09. festival će otvoriti “a cappella” trio “Roђenice“iz Novog Sada i Beograda, koji pevaju balkansku muziku, a za njima sledi “Folk Trio Monike Lakatoš” iz Mađarske.
Na drugoj večeri u subotu nastupiće grčka sviračica na kanunu – Sofija Labropula, a gost će joj biti Tijana Stanković, pevačica i violinistkinja iz Beograda.

Drugo veče zaokružuje italijanska umetnica Marija Macota u pratnji harmonikaša Antonina de Luke, koja će predstaviti svoj solo album “Amoreamaro” (2020), nakon što je napustila sastav “Canzoniere Grecanico Salentino”.


Nakon jednog slobodnog dana, treće i poslednje veče 28. septembra biće u znaku dobitnika prestižne nagrade “Vojin Mališa Draškoci” za 2020. i 2021. godinu.

Laureat za tekuću godinu Dorian Jovanović u saradnji sa pevačicom Dobrilom Grašeskom osnovao je sastav “Dobrila & Dorian Duo” i predstaviće najnoviji album “Apocryph”, objavljen u julu.

Čast da zaokruži deveti „Todo Mundo” pripala je Jeleni Popržan, istaknutoj umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije, dobitnicom te nagrade za 2020. godinu.
Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka, a na svom solo nastupu predstaviće novi album “La Folia” (2020).Dobrila & Dorian Duo”Ovogodišnji Čelo fest sa podnaslovom „Buđenje“, posvećen je uspomeni na muzikologa Vesnu Kabiljo (1957 – 2013), i počinje takođe danas sa raznim programima, ali centralni koncert festivala je planiran za 28. septembar u Kolarčevoj zadužbini.
Na programu će biti izvedena dela Čajkovskog, Rosinija, Paganinija, Šopena i numere popularne muzike, a uz domaće umetnike nastupiće dokazani gosti iz Evrope – Denis Severin (Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska) i Razvan Suma (Rumunija).

Dan ranije, 27. septembra biće održan koncert najboljih mladih čelista iz cele Srbije u Svečanoj sali Skupštine grada, a ulaz je slobodan.


Za sam kraj meseca, glumac Ivan Bosiljčić ponovo nakon maja dolazi 30. septembra u Kombank Dvoranu na svoje veče muzike, koncerta, poezije, glume – monodrame.
Program naziva “Naše veče” time nastavlja serijal poetsko kolažne noći, koji više od decenije osvaja ženski rod i emotivne parove.
Glumac već godinama gradi uspešnu karijeru u Rusiji gde snima filmove i TV serije.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here