Koncerti pijanistkinje Marije Bajalice i mecosoprana Jane Spasojević tokom juna u Galeriji Artget KCB-a

Za sve ljubitelje klasike i opere, posebno instrumentala

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Za sve ljubitelje klasike i opere, posebno instrumentala


Očekuju nas još dva koncerta za sam kraj muzičke sezone u Kulturnom centru Beograda (KCB) na sceni Galeriji Artget.

Publici će se pokloniti najpre pijanistkinja Marija Bajalica, a nedelju dana kasnije i mecosopran Jana Spasojević.

Prvi nastup kreće 7. juna i sva mesta za taj besplatan koncert su već popunjena.

Marija Bajalica je diplomirala i magistrirala studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima.
Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Juznoafričku Republiku gde radi kao docent na katedri za klavir, Univerziteta u Pretoriji, od 1993 – 2005.

Uporedo sa univerzitetskim aktivnostima nastupa kao solista širom zemlje (Johanesburg, Kejp taun, Nespruit, George, Knysna…) i održava majstorske kurseve. U Južnoafričkoj Republici, Marija je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu, SABC (Sout African Broadcasting Corporation).

Početkom 2006. godine usledila je selidba za Australiju. Od 2007. do 2016. godine predavala je klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na Univerzitetu u Adelaidi. Marija je dobila prestižnu nacionalnu stipendiju (Australian Postgraduate Award) za doktorske studije na katedri za klavir, koje je završila 2013. godine. U Australiji se njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, pre svega obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao što su Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours.

Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC (Classic FM, Nedeljni koncerti uživo) i snimala za 5MBS FM Radio i Radio Adelaida. Njene profesionalne aktivnosti uključuju i žiriranje na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.
Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. 

Marija Bajalica
Program
Sergej Prokofjev:

Romeo i Julija, deset komada za klavir, op. 75
Narodni ples Ulica se budi (Scena)
Dolazak gostiju (Menuet)
Julija-devojčica
MaskeMonteki i Kapuleti
Otac Lorenco Merkucio
Ples devojaka sa ljiljanima (ples antilskih devojaka)
Romeo i Julija pre rastanka


Aleksandar Vujić:
Srpsko kolo
Valcer Koncert mecosoprana Jane Spasojević i pijaniste Dušana Grozdanovića
14. jun, 20.00 časova
Galerija ARTGETGosti koncerta su klavirski sastav VooDoo piano duo koji čine Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Ovi mladi muzičari zatvoriće sezonu ciklusa Koncerti u Galeriji 2020/2021, programom koji čine odabrane solo pesme i arije.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen.

Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog cenra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Koncert se organizuje u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Program:

Robert Šuman
Iz ciklusa pesama Frauenliebe und -leben, op.42

Kurt Vajl
Je ne t’aime pas, za glas i klavir
Youkali, za glas i klavir

Franc Šubert
Lebensstürme, Alegro u a-molu za klavir četvororučno, op. 144

Volfgang Amadeus Mocart
Voi che sapete, arija Kerubina iz opere Figarova ženidba

Žak Ofenbah
Ah! quel diner je viens de faire!, arija Perikole iz operete Perikola

Đoakino Rosini
Una voce poco fa, arija Rozine iz opere Seviljski berberin

Biografije:
Jana Spasojević je muzičko obrazovanje započela u Muzičkoj školi Božidar Trudić u Svilajncu na odseku za klavir. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu na odseku za klavir u klasi profesorke Tanje Jablanović i na odseku za solo pevanje u klasi profesorke Ane Jovanović. Tokom školovanja bila je član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu kao i deo ansambla opere mladih teatra Madlenijanum u okviru koga je 2013. godine debitovala na velikoj sceni sa ulogom drugog dečaka u operi Čarobna frula, Volfganga Amadeusa Mocarta. Jana je 2014. godine upisala Prajner konzervatorijum u Beču u klasi poznate sopranistkinje Margarite Kirijaki.

U toku studija u Beču učestvovala je u mnogim projektima kao solista, a naročito se ističu njeni nastupi u ulogama Ivice u Humperdinkovoj operi Ivica i Marica i Orfeja u Glukovoj operi Orfej i Euridika. Master studije je upisala 20018. godine na Univerzitetu Čengdu u Kini kao stipendista kineske vlade u klasi renomiranog tenora Oktavija Arevala. Jana je višestruko nagrađivana na Republičkom takmičenju kao i na međunarodnom takmičenju solo pevača Lazar Jovanović u Beogradu.
Naročito joj je draga nagrada srebrne matrjoške i laureata drugog stepena na četvrtom Boljšoj festivalu na Mokroj Gori. Kao solista nastupala je na mnogim velikim  i značajnim scenama u zemlji i inostranstvu od kojih izdvaja brojne koncerte u Erbar sali u Beču, koncerte u Albert Holu u Kanberi, prestonici Australije i koncerte u Kini u gradovima Čengdu i Peking.

Dušan Grozdanović (Beograd, 1993) započeo je muzičko obrazovanje sa šest godina u klasi prof. Olge Latković, a nastavio u klasi prof. Dušice Radulović, i potom prof. Zlate Maleš, kod koje je završio srednjoškolsko obrazovanje i diplomira u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu. Pohađao je master kurseve renomiranih pijanista i profesora, kao što su Konstantin Bogino, Natalija Mladenović, Slavijuš Gadžijev, Lidija Bizjak, Sanja Bizjak, Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Igor Lasko, Marija Đukić i Ninoslav Živković.

Posebno se ističe saradnja sa profesorkom Miroslavom Lili Petrović. Za vreme školovanja osvojio je nagrade i priznanja na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima od kojih se izdvajaju: prve nagrade na takmičenju „Nikolai Rubinstein“ u Parizu (2002), takmičenju Citta di Gorizia u Italiji (2003), na Republičkom takmičenju (2001, 2003, 2005, 2007), na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2006, 2007, 2009) i Laureat na međunarodnom takmičenja Mihajlo Vukdragović u Šapcu 2007. godine. Održao je više solističkih koncerata u salama Kulturnog centra Beograda, MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, MŠ Mokranjac kao i u sali Gvarnerijus. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Branka Penčića.

VooDoo piano duo čine dvojica već navedenih izvrsnih mladih pijanista Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Duo je započeo saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija kamerne muzike u klasi profesorke Sonje Lončar, inače polovina sastava LP Duo, koji uspešno vodi sa kolegom Andrijom Pavlovićem.

Održali su do sada više od deset solističkih koncerata u zemlji i u inostranstvu. Prvi koncert su imali 2014.u Galeriji Artget, a kasnije u sklopu festivala Keyboard days 2015. godine, kao jedini domaći izvođači.

Učestvovali su na FESTUM-u svirajući Sen-Sansov Karneval životinja uz pratnju Beogradskih mladih simfoničara pod upravom dirigenta Radana Jovanovića. U oktobru 2018. godine održali su 16 koncerata sa orkestrom Beogradske filharmonije u sali BF pod dirigentskom palicom Feliksa Mildenbergera. Takođe, nastupali su na koncertima u okviru festivala KULT, na koncertima u Paviljonu Cvijeta Zuzorić i u UK Vuk Karadžić.

Bili su učesnici Boljšoj festivala ruske klasične muzike. Dobitnici su prve nagrade na Takmičenju mladih pijanista u Nišu 2018. godine. Krajem godine su održali dva solistička koncerta u Čengduu, Kina.
Dobitnici su nagrade Olivera Đurđević za najuspešniji kamerni ansambl koju je Fakultet muzičke umetnosti 2018. godine po prvi put dodelio. Pohađali su majstorske radionice Bizjak dua kao i LP dua.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket