Koncerti opere i klasične muzike danas i sutra u Beogradu (12.01.-13.01.): Narodno pozorište, Gvarnerijus, Kolarac

Nova 2023. godina počinje bogato sa umetničkim sadržajima

0
Reklama


Nova 2023. godina počinje bogato sa umetničkim sadržajima


BEOGRAD, 12. januar: Narodno pozorište, Kolarčeva zadužbina, Ustanova kulture Gvarnerijus organizovaće svoje koncerte klasične i filmske muzike, kao i gala veče opere u Beogradu danas i sutra – 12.01. & 13.01. uoči dočeka Srpske nove godine.


Ustanova kulture „Gvarnerijus“

Četvrtak, 12. januar 2023. u 19 časova

Humanitarni koncert

Novogodišnja čarolija“
hora „The International Belgrade Singers“

Dirigent: Olga Biserčić

Ivana Šljivić, korepetitor

 Specijalni gosti:

Dečji gradski hor

Ljubica Sekulić i Vesna Kršić, viola i klavir

Jose Felix Ceballos Ibarra, solista

Umesto ulaznice – dobrovoljni prilog.

Sva prikupljena sredstva biće donirana u humanitarne svrhe.


Humanitarni koncert „Novogodišnja čarolija“ hora „The International Belgrade Singers“ biće održan večeras, 12. januara u beogradskoj Ustanovi kulture Gvarnerijus.

Dirigent koncerta je Olga Biserčić, korepetitor – Ivana Šljivić, dok su specijalni gosti – Dečji gradski hor, Ljubica Sekulić i Vesna Kršić – viola i klavir, kao i Jose Felix Ceballos Ibarra – solista.

Umesto ulaznica, publika će na ulazu moći da ostavi dobrovoljni prilog, koji će biti doniran u humanitarne svrhe jednoj od institucija koja se bavi brigom o deci.

Na programu koncerta će biti dela klasične i savremene horske muzike.

The International Belgrade Singers“ je amaterski, mešoviti hor koji čine domaći i strani pevači – stranci koji rade u diplomatskim misijama ili žive, rade ili se školuju u Srbiji, dok je Olga Biserčić – profesionalni dirigent.
Hor postoji i nastupa već 10 godina i bavi se humanitarnim radom, tako da su im svi koncerti isključivo humanitarnog karaktera i prikupljena sredstva doniraju u te svrhe instituciji koja se bavi brigom o deci.

Do sada su pomogli mnoge institucije kao što su: Prihvatilište za decu, Materinski dom, Sklonište za decu, Dom „Jovan Jovanović Zmaj“, Centar za zaštitu dece i omladine, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Jajincima.

Takodje su donirali prihode od ulaznica za druge važne ustanove: Specijalna osnovna škola „Dr Dragan Hercog“, Dom za srednjoškolsku i univerzitetsku omladinu u Zvečanskoj, Srednja zanatska škola za decu sa posebnim potrebam u Rakovici, Savez slepih, Rehabilitaciona klinika ‘“Dr Miroslav Zotović“ u Sokobanjskoj, Odeljenje za hematologiju i onkologiju Dečje bolnice u Tiršovoj, O. Š. „Dragan Kovačević“ za slabovidu decu, i druge.

GABRIJEL FELC, Foto: Marko Đoković


BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Petak, 13. januar, u 20.00h
Kolarčeva zadužbina

Beogradska filharmonija nastavlja svoju aktuelnu bogatu sezonu “Na dobrom putu”, a na prvom koncertu u 2023. godini, svojim repertoarom “vodi” u Budimpeštu, u petak, 13. januara, na Kolarcu.

Orkestar predvodi nemački šef-dirigent Gabrijel Felc u jednom od najzahtevnijih programa u sezoni.


Nakon uspešnih novogodišnjih koncerata za kraj 2022. godine – 29. i 30. decembra, Filharmonija počinje drugo poluvreme koncertne sezone koja oslikava različite svetske metropole kroz 400 godina istorije muzike. Tako će se ovog petka, publika “naći” u Budimpešti, prestonici iz koje su potekli mnogi velikani i gde su nastajala važna muzička dela.

Drugo poluvreme filharmonijske sezone donosi i muziku iz američkih filmova “Biti Džon Malkovič” (Being John Malkovich, 1999) i “Isijavanje” (Shining, 1980).

Koncert će biti započet uz kompoziciju “Simfonija br. 81” Jozefa Hajdna, koja je nastala na dvoru Esterhazija u Austro-Ugarskoj gde je autor boravio čak 30 godina.
U mađarskom Versaju, Hajdn je stvorio veliki broj dela namenjenih najviše za izvođenje na dvorskim koncertima.Foto: Marko Đoković
Nakon dvorske atmosfere, sledi “Muzika za gudače, perkusije i čelestu” madjarskog kompozitora Bele Bartoka, koja je svoj život nastavila u filmovima poput “Biti Džon Malkovič” Spajka Džounza i “Isijavanje” Stenlija Kjubrika, prema romanu Stivena Kinga.

Neobična kombinacija instrumentalnih boja i sam tretman gudačkog orkestra, rezulitrali su remek-delom koje obiluje majstorstvom u detaljima orkestarskog pisma.
Zbog misteriozne atmosfere, ova muzika je našla svoje mesto u spomenutim filmovima, a dirigent Gabrijel Felc tvrdi da je ovo jedan od najtežih programa koji će filharmonijski orkestar izvesti u ovoj sezoni.


Program će kompletirati delo “Prelidi” Franca Lista, koji prikazuju razvoj čoveka od najranije mladosti do zrelosti, a delo je često protumačeno i kao skica autorove muzičke autobiografije.
Prelidi se sastoje od pet fragmenata koji se mogu tumačiti kao “Pitanje”, “Ljubav”, “Oluja”, “Pastoralni mir” i “Bitka i pobeda”.


Nakon Budimpešte, Beogradska filharmonija ostaje pod palicom šefa dirigenta Gabrijela Felca do kraja januara, a muzička “putovanja” se nastavljaju ka Pragu (Češka) i Varšavi (Poljska).


NOVOGODIŠNJI OPERSKI GALA KONCERT

Narodno pozorište
Petak, 13. januar, u 20.00h


Tradicionalni Novogodišnji gala koncert prvaka, solista, Orkestra i Hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu biće održan u petak, 13. januara od 20.00h na Velikoj sceni ove ustanove.

Koncert će biti realizovan pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, Đorđa Stankovića i Zorice Mitev Vojnović, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, dok je koncertmajstor – Edit Makedonska.


Već pune tri decenije, od 1993. godine, Narodno pozorište svakog 13. januara organizuje doček Nove godine po julijanskom kalendaru uz specijalno pripremljen muzički repertoar, sa romantičnom i svečarskom atmosferom, koja to zimsko veče pretvara u nezaboravnu novogodišnju simfoniju.

U tom duhu, tradicija će biti nastavljena i ove godine uz veoma bogat i sadržajan višečasovni program sastavljen od najpopularnijih i najlepših arija, dueta, kvarteta, horskih izvođenja.


Uz iskusne, vrhunske umetnike nacionalnog teatra, ovaj put nastupiće i nekoliko mladih i talentovanih polaznika Operskog studija “Borislav Popović” beogradskog Narodnog pozorišta.


U prvom delu programa odabrane teme iz opera “Adrijana Lekuvrer”, “Trubadur”, “Rigoleto”, “Aida”, “Seviljski berberin”, “Karmen”, “Travijata”, izvodiće solisti – Aleksandra Stamenković, Nataša Jović, Dragutin Matić, Sanja Kerkez, Dragoljub Bajić, Dragana del Monako, Vladimir Andrić, Aleksandra Angelov, Janko Sinadinović, Sanja Anastasija, Sara Ristić, Nataša Jovović i Anastasija Stanković.

U drugom delu novogodišnjeg spektakla, biće izveden drugi čin iz popularne operete “Slepi miš“ Johana Štrausa, poznat i kao “Bal kod Orlovskog”.

Tada će nastupiti Mladen Prodan (Gabrijel fon Ajzenštajn), Biljana Jovanović/ Evgenija Jeremić (Rozalinda), Miroslav Markovski (Frank), Željka Zdjelar (Princ Orlovski), Ljubodrag Begović/ Milutin Jocić (Doktor Falke), Vesna Đurković (Adela) i Sara Ristić/ Tamara Mitrović (Ida).
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here