Koncerti na Kolarcu: Tamara Rađenović – Filmski hitovi, Stefan Milenković, Stefan Đoković

Tri koncerta za sam kraj leta 2021

0
Reklama


Tri koncerta za sam kraj leta 2021BEOGRAD: Proslavljeni violinista Stefan Milenković, sopran Tamara Rađenović i pijanista Stefan Đoković održaće solo koncerte u Velikoj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.


Prvi prema muzičkom kalendaru je Stefan Milenković, koji će imati svoje veče u utorak, 31. avgusta na Kolarcu u okviru muzičkog festivala “ArtLink”.

Veliki umetnik je tokom pandemije 2020. godine odlučio da svoj višedecenijskio uspešan život iz Amerike preseli nazad u Srbiju, jer mu je preko platforme “Srbija stvara” (Serbia Creates) dobio ponudu da bude profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, kao i umetnički direktor Koncertne dvorane u ovom gradu.

Bio je veoma aktivan ove godine sa koncertima, te je održao nastup na proslavi Srpske nove godine 13. januara u Novom Sadu, zatim je učestvovao na festivalima u Pančevu, Arilju (Arlemm fest) i Banja Luci, a u Beogradu je u tandemu sa orkestrom “Muzikon” imao uspešan koncert na otvorenom u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

Takođe, održao je prvi master klas tokom dve nedelje jula u Čačku, što je rezultiralo finalnim koncertom talentovanih polaznika, pod njegovim mentorstvom i supervizijom.


Stefan Milenković ponovo na Kolarcu 31. avgusta u 20 časova kao finale festivala “ArtLink”.Letnji Gala Koncert: “Najveći hitovi klasike i Holivuda
– 5. septembar, 20.00h


Simfonijski orkestar „Makris“, pod dirigentskom palicom Predraga Goste (SAD/Srbija) sa Tamarom Rađenović, sopranom (UK/Crna Gora) i solistkinjama Amaliom Miler (gitara), Anjom Petković i Lenom Lončar (violine) održaće Letnji gala koncert “Najveći hitovi klasike i Holivuda” u novosadskoj Sinagogi 4. septembra i Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 5. septembra. Oba koncerta počinju u 20 časova. 


U dve koncertne večeri publiku u Beogradu i Novom Sadu očekuje uzbudljiv i dinamičan program sa odabranim numerama klasične i operske muzike, a magiju letnjih noći upotpuniće hitovi iz holivudskih filmova i TV serija – „Sever i jug“, „Deset zapovesti“, „Da Vinčijev kod“, „Gladijator“ i „Povratak u budućnost“. 

Beograd ponovo dočekuje mladu divu, sopranistkinju Tamaru Rađenović, koja je na koncertu “Amore per sempre” u aprilu 2021. u Kolarčevoj zadužbini ispraćena ovacijama, sa čak tri bisa i impresivnim kritikama uglednih beogradskih kritičara.  

Tamara Rađenović je na Kolarcu na najbolji način opravdala reči velike Monserat Kabalje, koja joj je predvidela planetarnu karijeru lirskog soprana.
Čuvena diva je sa Tamarom Rađenović radila do kraja svog života, a mnogobrojni Tamarini nastupi u velikim svetskim dvoranama prenose emocije i ljubav utkane u višegodišnji rad sa španskom divom.  

Foto Jakov Simović
Na Letnjem gala koncertu “Najveći hitovi klasike i Holivuda” Rađenović će izvesti arije iz opera Šarla Guna “Romeo i Julija”, “Faust”, Pučinijevih “La Bohème” i Guastavino: “La rosa y el sauce”.

Muzičkom spektaklu doprineće Simfonijski orkestar “Makris”, sa čak 65 muzičara, kojim će dirigovati čuveni dirigent bogate muzičke karijere Predrag Gosta, takođe miljenik beogradske publike.  

Gostina dirigovanja ostavljaju veoma snažan utisak na publiku, a njegov talenat i energiju najbolje je opisao Kristijan Berzins, jedan od najvažnijih švajcarskih muzičkih kritičara koji Gostine nastupe u operskim izvođenjima ocenjuje sa pet zvezdica i navodi da on „diriguje toliko dobro da ne možete, a da ne poželite da i sami uđete u orkestarsku grupu“. 

Magija Letnjeg gala koncerta biće upotpunjena nastupima solistkinja Simfonijskog orkestra “Makris”: Amalie Miler (gitara), Anje Petković i Lene Lončar (violine). 

______________________________________________________________________ 

PROGRAM

Hitovi operske muzike: 


Gounod: Je veux vivre , Julijina arija iz opere „Roméo et Juliette“ 

Puccini : Quando m’en vo’ soletta, Muzetina arija iz opere „La Bohème“ 

Gounod-Jewel Song („Ah, je ris de me voir“) , Margaritina arija iz opere „Faust“ 

Guastavino: „La rosa y el sauce“


Hitovi klasike: 


Rodrigo: „Concierto de Aranjuez“ 

Čajkovski: „Labudovo jezero“ 

Massenet: Meditacija iz opere „Thais“ 

Elgar: „Nimrod“ iz „Enigma Variacija“


Hitovi Holivuda:


Conti: „Sever i jug“ 

Bernstein: „Deset zapovesti“ 

Zimmer: „Da Vinci Code“ i „Gladiator“ 

Silvestri: „Povratak u budućnost“ 
SIMFONIJSKI ORKESTAR „MAKRIS“ prvi koncert priredio je u Beogradu 31. januara 2015. godine, i od tada redovno nastupa po nekoliko puta godišnje i u Beogradu i u Novom Sadu. Okuplja prvenstveno mlađe talentovane muzičare, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930-2005), te deluje pod pokroviteljstvom Fondacije Makris iz SAD. Ova fondacija, čije je sedište u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Umetnički direktor i dirigent orkestra je Predrag Gosta. Orkestar je od strane muzičkog časopisa „Muzika klasika“ dobio priznanje „Orkestar godine“ za 2015. godinu. Solisti koji su nastupali sa orkestrom „Makris“ do sada uključuju međunarodne zvezde kao što su Nataša Veljković, Mark Coppey, Evelyn Berezovski, Srđan Vukašinović i drugi. Pored svoje redovne sezone, 2019. godine orkestar organizuje i međunarodno takmičenje za dirigente. Dobitnik je nagrade „Orkestar godine“ od časopisa „Muzika klasika“. Nastupao je u Srbiji ali i u Italiji na prestižnom festivalu „Musica Riva“ u Riva del Gardi. Orkestar je do sada objavio i tri kompakt diska.
Za više informacija posetite makrisorchestra.comTAMARA RAĐENOVIĆ, sopran,
 svojim glasom zadivila je opersku legendu madam Montserrat Caballe kad je imala samo 19 godina. Čuvena diva joj je predvidela veliku karijeru lirskog soprana i dala joj priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.  Radila je sa mladom umetnicom do kraja svog života i prenela joj mnogo emocija i ljubavi za ovu divnu profesiju. Tamara Rađenović diplomirala je solo pevanje na prestižnom muzičkom konzervatorijumu „Royal College of Music“ u Londonu gde je nagrađena i stipendijom za master studije. Mlada umetnica se nedavno predstavila beogradskoj publici zajedno sa renomiranim umetnicima Davidom Bižićem i Đorđem Nešićem gde je dobila impresivne kritike od uglednih beogradskih kritičara: „Uz sve pohvale za njen fino oblikovan lirski glas, autentičnu lepotu stasa i lica, respektabilnu vokalnu školu, preciznost u pevanju … nesumnjivo se radi o umetnici kojoj se smeši obećavajuća karijera“ (Dnevnik). Do sada je nastupila u 13 zemalja sveta, između ostalih u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. 2018. godine je imala debi u njujorškom Karnegi holu koji je potom ponovila i 2019. godine. Svoj operski debi imala je u Italiji u okviru Mediteranskog opera festivala u operi „La Bohème“ kao Mimi, pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota. Nastupala je u Britten Teatru u Londonu u ulogama Ane (Merry Wives of Windsor), Helen (San letnje noći) i Romilde (Serse), te kao Grofica u Figarovoj ženidbi.
Za više informacija posetite tamararadjenovic.com


PREDRAG GOSTA, dirigent,
rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studije je završio na Triniti koledžu za muziku u Londonu, a master studije solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja na Državnom univerzitetu Džordžije u Atlanti, SAD. Usavršavao se u Velikoj Britaniji, Rusiji i Evropi, a trenutno radi i doktorat na operskoj muzici sa kraja 18. veka na Christ Church koležu Univerziteta u Oksfordu. Dirigovao je orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Orkestar državne kapele „Glinka“ u Petrogradu, Ruski državni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu, Beogradska filharmonija, orkestar Gwinnett Ballet Theatre u Atlanti, u operskim kućama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj kao i kod nas u Narodnom pozorištu i Operi-Teatru „Madlenianum“ sa kojim je ostvario niz značajnih i uspešnih projekata. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Godišnja nagrada UMUS-a (Udruženja muzičkih umetnika Srbije) za najbolji koncert u 2017. godini. Nastupao je u SAD-u, Rusiji, Evropi i Meksiku. Umetnički je direktor i osnivač Nove Beogradske Opere, Beogradske Barokne Akademije, Festivala rane muzike, kao i poznatog ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque (Nju triniti barok).

Objavio je 15 CD-ova, među kojima deset sa NTB-om i po tri sa Londonskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom „Makris“. 
Za više informacija posetite predraggosta.com  Tamara Rađenović, foto Dado Ljajević

STEFAN ĐOKOVIĆ – 7. septembar, 20.00h


U susret novoj koncertnoj sezoni u Kolarčevoj zadužbini, sledeći je na redu solistički koncert pijaniste Stefana Đokovića koji će 7. septembra u 20 časova nastupiti u Velikoj dvorani Kolarca.

Stefan Đoković je umetnik koji je nastupao u najvećim svetskim salama poput Karnegi hola i Sanktpeterburške filharmonije, školovao se za klavir i pevanje u Londonu, Njujorku i Beogradu gde je doktorant završne godine klavira.
Laureat je više od deset internacionalnih takmičenja.

Pored impresivne muzičke karijere, Stefan je ostvario uspeh na polju dizajna i mode, za kratko vreme osvojivši domaće i internacionalne piste i nagrade.

„Velika mi je čast uvek da nastupim pred beogradskom publikom pogotovo sada nakon malo veće pauze prouzrokovane pandemijom. Biće mi drago da vas za trenutak izmestim u neki drugi prostor i vreme uz muziku Ludviga van Betovena i Franca Lista“, rekao je mladi pijanista. 


Srpski tenor i pijanista dobio je prvo muzičko obrazovanje već sa sedam godina.
Diplomirao je MŠ „Mokranjac“ na odsecima klavira i muzičke teorije i upisao studije klavira u klasi dr Maje Rajković, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom svog obrazovanja za klavir primio je mnoge pohvale i priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Nakon završetka osnovnih studija nastavlja da radi sa prof. Petrom Bitelom na Guildhall School of Music and Drama u Londonu.Godine 2017. Đoković završava master studije za klavir u klasi dr Nenada Radića na FMU gde je trenutno student doktorskih akademskih studija.

Takođe je diplomirao pevački odsek Muzičke škole „Mokranjac“ u Beogradu u klasi Sanje Pljakić. Tokom vokalnog obrazovanja osvojio je mnoga takmičenja kao što su „Bruna Spiler“, republičko takimičenje, „Nikola Cvejić“, „Lazar Jovanović“, „Amadeus Festival“ …
U 2014. godini započeo je operske studije na Guildhall School of Music and Drama u Londonu, odakle je dobio stipendiju.

Kao dobitnik Christine Stone Scholarship Award započinje master studije u Londonu na Triniti Laban Conservatorie za muziku i ples. Učestvovao je na majstorskim časovima izuzetnih operskih pevača i saradnika kao što su Natalie Dessai, Ruth Falcon, Larissa Gergieva, Mignon Dunn, Joan Dorenman, Jaume Aragall, Christa Ludvig, Petar Dvorski, Antonio Carangelo, Silvia Greenberg, Jurgen Hartifiel, Đorđe Nešić, Snežana Brzaković, Eteri Lamoris, Natela Nicoli, David Vestfall …

Učestvovao je u majstorskoj klasi maestra Petra Dvorskog u Piest’aniju u Slovačkoj i nastupao na Gala Opera Evening sa orkestrom Banske Bistrice.

Bio je učesnik IVAI 2017 u Njujorku kao stipendista. Radio je kao jezički trener za program Jette Parker u Royal Opera House za nastup opere Svadba Ane Sokolović na festivalu Aix-en- Provence. Nastupao je sa orkestrom Antonina Dvoraka i u vokalnoj radionici, a nastupao je i sa Simfonijskim orkestrom SMŠ „Mokranjac“. Snimao je za nacionalnu televiziju, Radio Beograd, BBC radio, francusku nacionalnu televiziju, ruski Orfej…

Decembra 2017. debitovao je u Njujorku na resitalu pobednika u Carnegie Hallu.

Nastupao je u važnim dvoranama u Rusiji (Velika dvorana St.Petersburgske filharmonije, Centar za kulturu Elena Obraztsova), Češkoj Republici, Slovačkoj, Velikoj Britaniji (Cadogan Hall, Barbican), Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji (Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Velika dvorana i Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Skupština grada, Velika dvorama Doma Vosjke, Atrijum Narodnog muzeja, Atrijum Etnografskog muzeja, Sala Srpske akademije nauka i umetnosti, Galerije ARTGET, Galerije Progres).Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here